Sociálne témy budú v kampani dôležitejšie ako euroval

Rozhodujúcimi predvolebnými témami budú podľa analytikov sociálne otázky. Tie prekryjú aj tému eurovalu, na ktorej stroskotala vláda Ivety Radičovej.

26.10.2011 15:00
kampaň, bilbord, voľby Foto:
Kampaň pred budúcoročnými parlamentnými voľbami sa bude podľa analytikov na rozdiel od tých predchádzajúcich niesť v znamení sociálnych otázok.
debata

„Voľby sa budú točiť okolo vnútropolitickej a ekonomickej situácie na Slovensku, to znamená nezamestnanosť, sociálne rozdiely, inflácia,“ odhaduje sociológ Pavel Haulík z agentúry MVK. Nevylučuje však, že tieto otázky sa môžu v kampani viazať aj na problémy eurozóny.

„Strany môžu hovoriť, že je tu veľká nezamestnanosť, a preto musíme podporovať euroval, európsku integráciu a ochranné opatrenia, aby sa nezväčšila nezamestnanosť. Témy volieb budú podľa mňa klasické, ale trošku šmrncnuté eurovalom môžu byť,“ tvrdí Haulík.

Dôležitosť sociálnych tém vidí Haulík v tom, že ľudia považujú sociálne rozdiely za príliš veľké a podľa nich ich treba tlmiť. „Dve tretiny slovenských voličov sú de facto ľavicoví voliči, niektorí len o tom nevedia. Lebo keď sa ich opýtate, ako by riešili konkrétne spoločensko-politické problémy, skôr sa prikláňajú k ľavicovým riešeniam,“ hovorí Haulík.

To, že euroval do volieb upadne do zabudnutia, si myslí politológ Miroslav Kusý. „Do volieb je pol roka a doba je taká dynamická, že prídu nové európske témy,“ dodal Kusý. Diskusie môže vyvolať Grécko, ktoré podľa Kusého padne, čo zasiahne aj našu ekonomiku.

Aj sociológ Vladimír Krivý predpokladá, že zaujímavosť témy bude závisieť od ďalšieho vývoja v Európe. „Život je krátky, ale je ešte veľa času z hľadiska ekonomických a politických udalostí. Človek nevie, čo bude tento týždeň, čo sa udeje v súvislosti s rozhodnutiami Európskej únie a s Gréckom, nieto ešte čo bude vo februári a v marci,“ vysvetľuje Krivý. Upozorňuje, že téma eurovalu je silná len pre niektoré skupiny voličov, čo vidno aj na sociálnych sieťach.

Podľa neho sa však aj v predvolebnej kampani bude hľadať vinník pádu vlády, a teda otázka eurovalu zostane aktuálna. „Jedna interpretácia bude poukazovať na SaS-károv a ich nezodpovedné konanie, druhá ich bude vnímať ako jediných statočných, ktorí neustúpili, držali slovo a nevyjednávali v zásadnej veci,“ povedal sociológ. Ten tiež očakáva rast animozít v stredovej a stredopravej časti politického spektra, aj na úrovni obyvateľstva. „To znamená tých, ktorí pomerne vyhranene inklinujú k jedným alebo k druhým, teraz nemyslím k Smeru, ale k stredopravej časti spektra,“ podotkol.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba