Vo voľbách sa pobijú Smer a SDKÚ-KDH-Most, tvrdia Fico a Dzurinda

V marcových predčasných parlamentných voľbách sa o moc pobijú bloky Smer a SDKÚ - KDH - Most-Híd. Zhodli sa na tom v diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy predsedovia Smeru a SDKÚ Robert Fico a Mikuláš Dzurinda.

29.10.2011 13:40 , aktualizované: 14:55
Dzurinda, Fico Foto:
Predseda Smeru Robert Fico a predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda v diskusnej relácii Sobotné dialógy.
debata

Líder SDKÚ by bol veľmi rád, keby jeho strana spolu s KDH a Mostom-Híd získali v predčasných voľbách toľko hlasov, aby mohla na Slovensku vzniknúť vláda bez Smeru. „Bol by som rád, keby sme prečíslili,“ vyhlásil. Zároveň zdôraznil, že stabilná môže byť aj vláda zložená z viacerých strán, nie len vláda jednej strany, ako sa snaží podsúvať Fico.

„Koalícia, kde sa strany kontrolujú a vedia sa dohodnúť, je v poriadku,“ myslí si Dzurinda. Opätovne poznamenal, že SDKÚ so Smerom do vlády nepôjde. „Vnímame politiku tak rozdielne, že buď bude vládnuť buď jeden, alebo druhý,“ povedal Dzurinda, pričom sa odvolával na Generálnu líniu SDKÚ. Je tiež presvedčený, že keby mal možnosť Fico vládnuť s Vladimírom Mečiarom alebo s Jánom Slotom, ani by sa po SDKÚ či pravici neobzrel. „Keď nás nazýval tak pekne štvorlístok a nie zlepenec, tak mi to pripadalo ako falošné pytačky,“ podotkol.

Fico: Strany by nemali prezrádzať, s kým pôjdu do koalície

Líder Smeru sa nazdáva, že politické strany by nemali pred voľbami dávať vyjadrenia s kým pôjdu a s kým nie. Tvrdí, že o novej vláde rozhodnú voliči. Smeru sa vyjadrením SDKÚ podľa Fica zjednodušila situácia. „Pretože sú len dve alternatívy. Buď bude vládu zostavovať víťaz volieb a bude to stabilná a silná vláda, alebo druhá alternatíva, ktorá bude spočívať z viacerých politických subjektov, často malých, rôznych frakcií. Ten súboj je jasný, buď pravicový zlepenec, alebo istota. Je na ľuďoch, či chcú stabilitu alebo chaos, ktorý tu bol aj posledných 15 mesiacov,“ povedal Fico.

Dodal, že vzhľadom na možnosti, ktoré sociálni demokrati majú, budú musieť v predčasných voľbách získať viac hlasov ako trojlístok SDKÚ, KDH a Most-Híd. „O tom to celé je, o ničom inom,“ podotkol Fico. Pre Smer je podľa neho najdôležitejšia istota, ochrana ľudí pred krízou a stabilita, čo bude presadzovať aj v predvolebnej kampani. „Toto sú piliere, o ktoré chceme oprieť prípadnú účasť vo vláde,“ povedal Fico.

Radičovej vládu hodnotí ako veľmi komplikovanú, išlo podľa neho o pravicový zlepenec, ktorý priniesol katastrofálne hospodárske a sociálne výsledky. Neschopnosť Radičovej kabinetu podľa šéfa Smeru vyústila k pádu vlády. Dzurinda nesúhlasí. „Pád vlády – nie je to neúspech pravicovej vlády. Je to zlyhanie jednej novej, nevyzretej politickej strany,“ vyhlásil. Zásadne tiež odmietol reči o katastrofálnom vládnutí. Tvrdí, že výsledky Radičovej vlády hovoria za všetko.

Dzurinda je podľa SaS presluhujúci politik bez nadhľadu

Strana SaS je neuveriteľne silný príklad toho, čo dokáže sloboda bez zodpovednosti, vyjadril sa Dzurinda. „Je mi veľmi ľúto, že strana, ktorej sme dôverovali, obetovala záujem Slovenska straníckemu populizmu a potopila vládnu koalíciu,“ povedal Dzurinda. Existenčným záujmom občanov Slovenska bola podľa neho záchrana európskej meny. Tá sa však dostala do konfliktu s antieurópskym populizmom SaS, dodal. „Pravda je, že SaS v spojení so Smerom a SNS povalila vlastnú vládu,“ vyhlásil Dzurinda.

Vinu za predčasné voľby nesie podľa Dzurindu Smer, pretože si za podporu eurovalu „vypýtal vysokú politickú cenu“, keď podporu eurovalu podmieňoval predčasnými voľbami. „Tak sme nemohli konať inak, ako sme sa dohodli pri založení strany, že vždy budeme najprv myslieť na svoju vlasť,“ povedal šéf SDKÚ.

Niektorí presluhujúci politici sú tu zrejme už tak dlho, že stratili všetok nadhľad a názor odlišný od toho ich považujú za populizmus. V reakcii na Dzurindove vyjadrenia na adresu SaS to uviedli liberáli.

„Ak pán Dzurinda tvrdí, že SaS bola len výťahom k moci, zabudol na jeden detail každý z predstaviteľov SaS sa viac než slušne dokáže vlastnou prácou zabezpečiť aj bez politiky. Ak by sme tak veľmi túžili po moci, ako sú niektorí presluhujúci politici evidentne zvyknutí, zahlasovali by sme v prípade eurovalu proti svojmu presvedčeniu a záujmom občanov, a vládli by sme všetci pekne spolu celé štyri roky,“ píše ďalej SaS.

Liberáli zároveň zdôrazňujú, že kvôli tomuto do politiky nešli. „Išli sme tam kvôli tomu, že sme presvedčení, že Slovensko môže byť skutočne slobodnou a sebavedomou krajinou, kde sa dodržiavajú pravidlá a odlišný názor sa netrestá,“ vysvetlila strana vo svojom stanovisku. Na „ďalšie prejavy nervozity pána Dzurindu“ odmietla ďalej reagovať.

SDKÚ je za spoločný postup pravice aj pred voľbami

SDKÚ je podľa Dzurindu pripravená na spoločný postup so stranami KDH a Most-Híd Tak do parlamentných volieb, ako aj po parlamentných voľbách. Dzurinda hovorí, že musia ľuďom ponúknuť čosi, čo sa škaredo povie mocenská alternatíva. „Chcem verejne privítať iniciatívu Bélu Bugára. Chcem povedať, že protivládou vláde jednej strany je spolupráca SDKÚ s Kresťansko-demokratickým hnutím a politickou stranou Most-Híd,“ vyhlásil Dzurinda v prejave na rokovaní Ústrednej rady SDKÚ vo Zvolene. Podľa neho ťažké časy uplynulých týždňov spomínané strany neobyčajne zomkli. „Vnútorne veľmi silno cítim, že, keď pôjdeme spolu do aj po voľbách, Slovensko má nádej,“ povedal predseda SDKÚ.

Bugár už medializoval, že SDKÚ, KDH a Most-Híd by podľa neho mohli do volieb postaviť jednotnú alternatívu k Robertovi Ficovi. „Ak vznikne pravicový blok, môže byť protiváhou. Šéf Most-Híd nespresnil, ako by mala spolupráca pravice vyzerať. "Takto ďaleko to ešte nie je.“ Most sám do vlády so Smerom nepôjde, prioritou je stredopravá koalícia.

Dzurinda pripo­menul, že už rozbehli prácu volebného štábu pod vedením Kamila Homoľu, vyhlásili primárky na lídra strany a potrebujú dohodnúť, ako zostavia kandidátnu listinu, keďže času je málo. O tom všetko budú na rokovaní rady hovoriť.

debata chyba