Politológ: Vypadnutie SNS by viedlo k vzniku silnej extrémistickej strany

Ak by sa opozičnej SNS nepodarilo prekonať v marcových parlamentných voľbách dolnú päťpercentnú hranicu, na Slovensku by ju s najväčšou pravdepodobnosťou nahradila nová silná strana, ktorá sa bude pohybovať na hranici extrémizmu. Myslí si to politológ László Öllös. "Zrejme protirómska, protimaďarská a protiprisťahovalecká," dodal.

31.10.2011 13:39
Ján Slota Foto:
Šéf SNS Ján Slota v poslaneckej lavici.
debata

On sám, ani politický analytik Tomáš Koziak však neočakávajú, že by pozíciu národniarov v parlamente mohla ohroziť nová strana Anny Belousovovej Národ a Spravodlivosť (NaS). Koziak poukázal, že strana Jána Slotu má stabilnejšiu voličskú základňu a predstavuje radikálnejšie krídlo národniarov. NaS pritom bojuje o umiernenejších voličov, kde je politické spektrum nasýtenejšie. Novému subjektu Belousovovej môže podľa neho uberať potenciálnych voličov skôr Smer či SDKÚ.

„Belousovová nemá oproti SNS čo viac ponúknuť. Takže v tomto prípade si myslím, že pravdepodobnosť, že by Belousovovej strana vyblokovala Slotu, je vskutku minimálna. Aj kvôli tomu, že NaS teraz iba začína a stojí na jednej konkrétnej osobe,“ poukázal Koziak.

Ďalšej dvojici strán, Mostu-Híd a SMK, by podľa neho pre najlepší výsledok vo voľbách najviac prospelo spojenie. Ktorý z týchto politických subjektov má väčšiu šancu dostať sa do parlamentu, Koziak nevedel povedať. Dôležité podľa neho bude to, ako sa rozpad vlády a postoj strany Bélu Bugára k eurovalu, odrazí na jej voličských preferenciách. Za favorita však skôr považuje Most-Híd. Jeho výhodou má byť čistý „politický štít“, ako aj osobnosť predsedu Bugára.

Politológ Öllös sa domnieva, že v prípade dvoch strán spájaných s maďarskou menšinou, sú možné všetky štyri alternatívy. „Obidve strany sa dostanú do parlamentu, dostane sa jedna alebo druhá, alebo sa do NR SR nedostane ani jedna. V prípade poslednej možnosti by možno Smer dokázal vytvoriť vládu sám,“ podčiarkol. Rozhodujúcou pre výsledky bude podľa neho predvolebná kampaň. Nepredpokladá však, že by mala veľký význam skôr, než sa skončia vianočné sviatky.

O voličov sa podľa Öllösa pobije aj SaS a SDKÚ. „Vzájomné útoky a kritiky, ktoré odzneli práve v posledných niekoľkých dňoch, nie sú len o ich správaní vo vzťahu k eurovalu, ale ide tu aj o voličov,“ povedal.

debata chyba