SDKÚ postaví kandidátku 'na vlastnej liahni', minie dva milióny

SDKÚ podľa predsedu strany Mikuláša Dzurindu postaví kandidačnú listinu na "vlastnej liahni". "Keď je strana mladá, chce výraznejšie zaujať, obzerá sa po osobnostiach z kultúrneho života, športu. Dopyt, aby sme sa obzerali mimo strany, sa veľmi zúžil, máme veľmi silný druhý sled. Sme personálne bohatou stranou," vyhlásil na tlačovej besede Dzurinda.

15.11.2011 15:03
Mikuláš Dzurinda Foto:
Šéf SDKÚ Mikuláš Dzurinda.
debata (24)

Dzurinda verí, že pokles preferencií strany, ktoré zaznamenali agentúry, je len krátkodobý. Vidí za tým pád vlády. „Zhruba toľko sme mali aj štyri mesiace pred poslednými voľbami,“ uviedol s tým, že reálny život nie je o prieskumoch. Podľa zverejneného prieskumu agentúry Focus by SDKÚ vďaka podpore 11,3 percenta v zákonodarnom zbore obsadila 20 miest. V roku 2010 získala SDKÚ vo voľbách 15,42 percenta hlasov.

Jednou z dominantných tém pred voľbami bude pre SDKÚ riešenie rómskej otázky. „Starostlivo sa pripravujeme na riešenie rómskej otázky. Nebudeme zatvárať oči pred tým, že napätie v niektorých regiónoch narastá,“ konštatoval Dzurinda. Podľa Ivana Mikloša, ktorý má na starosti prípravu programu, bude predvolebný program zameraný na ťažké časy. „Hovoríme zásadné ‚nie‘ populizmu, ktorý môže viesť k izolácii Slovenska, alebo ponúka ľúbivé riešenia, ako je zrušenie rovnej dane,“ konštatoval.

Podpredsedníčka SDKÚ Lucia Žitňanská reagovala na návrh Igora Matoviča (Obyčajní ľudia) meniť volebný zákon. „Volebné zákony sa nemajú meniť tri alebo štyri mesiace pred voľbami,“ uviedla s tým, že je jedno, ktorých oblastí sa to týka. „Volebné zákony sa majú meniť po voľbách. To je princíp, ktorý treba dodržať,“ povedala.

Poslanci z hnutia Obyčajní ľudia chcú stranám siahnuť na peniaze, ktoré dostávajú po voľbách za hlasy získané vo voľbách, za poslanecké mandáty a na činnosť. Erika Jurinová, Martin Fecko, Jozef Viskupič a Igor Matovič do parlamentu predložili novelu zákona o voľbách do Národnej rady SR, ktorou chcú stranám desaťnásobne znížiť príspevok za každý získaný hlas.

Mikloš: Slovensku nepomôže populizmus Fica ani Sulíka

Podpredseda SDKÚ Ivan Mikloš informoval, že v strane rozbehli prípravy volebného programu, ktorý predstavia v decembri. Program nadviaže na program z roku 2010 Pre silnejšiu strednú vrstvu a pre moderné Slovensko. Slovensku podľa Mikloša nepomôže populizmus Roberta Fica ani Richarda Sulíka. Pripomenul, že SDKÚ začala robiť poriadok vo verejných financiách. „Deficit sme znížili z osem percent na 4,9. Znížili sme výdavky štátu,“ konštatoval.

V novembri zorganizuje SDKÚ desať verejných diskusií, sedem regionálnych fór, jedenásť spomienok na November ´89. „Ľudia sa boja, že prídu o prácu. Silno rezonovala téma boja proti korupcii,“ konštatovala podpredsedníčka strany Lucia Žitňanská po stretnutí s občanmi v Novej Bani.

V predvolebnej kampani minie SDKÚ dva milióny eur, na ktoré si zoberie úver z komerčnej banky pôsobiacej na Slovensku. Je to o milión eur menej ako pred dvoma rokmi.

24 debata chyba