Za webom 99percent.sk stojí nová iniciatíva, ktorá chce vlastnú stranu

Za internetovou stránkou 99percent.sk, na ktorej počas niekoľkých dní prebiehalo odpočítavanie, stála nová občianska iniciatíva s názvom 99%.

17.11.2011 12:53
Mário Radačovský Foto:
Medzi členmi novej občianskej iniciatívy je aj riaditeľ medzinárodného baletného súboru Mário Radačovský
debata (7)

Podľa vyhlásenia, ktoré sprístupnila na svojej stránke, sa hlási k odkazu celosvetového hnutia kritizujúceho, že politické dianie a moc kontroluje len jedno percento obyvateľov. Iniciatíva sa dištancuje od ktorejkoľvek politickej strany a v súčasnosti už zbiera podpisy na založenie vlastného politického subjektu, ktorý by chcela založiť ešte pred predčasnými voľbami do parlamentu.

„Deväťdesiatdeväť percent občanov je ovládaných skorumpovanými politikmi a skupinou vyvolencov, ktorí si dokonale privlastnili štát. Uspôsobili tomu zákony. Napríklad volebný zákon, podľa ktorého je Slovensko stále jeden volebný obvod, úplne znemožňuje, aby regióny mali rovnomerné a primerané zastúpenie v parlamente,“ konštatuje sa vo vyhlásení, pod ktoré sa podpísala pätica ľudí. Ide o knihovníčku Moniku Albertiovú, zástupcu riaditeľa banky Petra Cibulu, neurochirurga Milana Mrázika a riaditeľa medzinárodného baletného súboru Mária Radačovského a nezamestnaného Jána Šida.
Od začiatku sa špekulovalo, že za projektom stojí mimoparlamentná strana SDĽ alebo vysokoškolský pedagóg a občiansky aktivista Eduard Chmelár. Obe strany však akékoľvek prepojenie na projekt popierali. Druhý z menovaných pritom organizoval v posledných týždňoch zhromaždenia, ktoré sa niesli pod heslami podobnými, ako má nové hnutie.

Iniciatíva 99 percent sa na stránke zameriava na tému nezamestnanosti, diskriminácie i sociálnych rozdielov. Priaznivcov chce osloviť aj cez osobné príbehy ľudí. „Politikov nezaujímajú naše osudy, nestarajú sa o naše každodenné problémy a ani netušia, aký je skutočný život. Občianska iniciatíva 99% sa o vás na rozdiel od politikov zaujíma,“ uvádza stránka v sekcii, kde nabáda návštevníkov, aby napísali o problémoch, ktoré ich trápia.

7 debata chyba