Fico: Slovensko posunie dopredu len vláda s malým počtom strán

Slovensko môže po budúcoročných marcových voľbách posunúť dopredu len vláda zložená z malého počtu strán, ktoré budú konsolidované. Uviedol to predseda opozičného Smeru Robert Fico počas príhovoru na sneme v Košiciach.

10.12.2011 11:07 , aktualizované: 16:20
Robert Fico Foto:
Predseda Smeru Robert Fico počas prejavu na sneme v Košiciach.
debata (121)

Podľa neho vo vláde nemôžu byť strany, ktoré sa nezhodnú na európskych témach. „Budeme sa musieť rozhodovať rýchle,“ vyhlásil Fico s tým, že Slovensko si už nemôže dovoliť „luxus“ v podobe pozliepaných koalícií. „Ľudia potrebujú a zaslúžia si istotu. Bez stability nemôžeme po marci 2013 nič, ani odstraňovať pravicové škody,“ uviedol ďalej šéf Smeru. Podľa neho vláda Ivety Radičovej bola najhoršou vládou, akú malo Slovensko po roku 1993. „Nech si teda volič vyberie v marci 2012, čo chce.“

Politickú výbavu má podľa Fica len Smer, KDH, SDKÚ a Most-Híd

Fico si myslí, že len štyri politické strany na slovenskej scéne majú potrebnú výbavu a politickú minulosť na zostavenie vlády. „Je to Smer, KDH, SDKÚ a Most-Híd,“ vymenoval Fico na tlačovej konferencii po sneme strany v Košiciach. Podľa neho tieto politické subjekty už ukázali, že sa vedia dohodnúť na najvýznamnejších rozhodnutiach, akými boli predčasné voľby, euroval i rozpočet.

„Odmietame mnohotvary, dobrodruhov a avanturistov, také majú zostať na okraji,“ zdôraznil šéf najväčšej opozičnej strany. Práve tie podľa neho spôsobili Slovensku vždy ťažkosti. Nová vláda má byť podľa neho jednoznačne európsky orientovaná. „Euro je pre Slovensko životne dôležité,“ dodal a zároveň zamietol úvahy o návrate slovenskej koruny.

Fico si zároveň myslí, že ak by mala pravica opäť po voľbách možnosť, znova by sa dala dokopy. Zároveň kritizoval, že ich „experiment“ sa po 18 mesiacoch skončil hanbou a fiaskom".

Voliči budú mať v marci 2012 podľa Fica dve alternatívy. „Buď si vyberú zlepenec, alebo stabilnú vládu.“ Pravicové ministerstvo dopravy skritizoval za diaľnice. Tie sú podľa neho síce lacnejšie, ale nekvalitné.

Neponúkame na­riekanie, ale reálny program, tvrdí Fico

Strana Smer neponúka Slovensku podľa Fica plač a nariekanie, ale reálny program. Smer chce v marcových voľbách získať viac hlasov ako doteraz. „Nemám odvahu, ani nebudem nič predpovedať, viem však, čo ponúkame -silnú a stabilnú stranu,“ povedal Fico. Smer presvedčil vlani v parlamentných voľbách 880 000 voličov.

V prípade, že sa dostane do vlády, chce trvať na dôslednom sociálnom dialógu, zostaviť krízovú radu zloženú z odborov, zamestnávateľov, profesných združení, samosprávy, cirkvi, ale aj opozície. Chce trvať na výjazdových rokovaniach vlády a byť tak bližšie k ľuďom. „Nesmieme sa zatvoriť do kancelárií, ako to urobila pravicová vláda,“ vysvetlil Fico. Domnieva sa, že počas ich vládnutia boli tieto výjazdy úspešné.

Fico sa pochválil, že od založenia strany v roku 2002 od nich neodišiel žiaden poslanec. „Obrovskou“ výhodou je podľa neho totiž to, že sa nezaoberajú vnútornými konfliktmi. „Sme silní vo vnútri.“

Smer je podľa Fica pripravený po voľbách zdaniť vyššie príjmy a zisky „bohatých a silných“, osobitne sa chce zamerať na finančný a bankový sektor. Rovnako chce hľadať ústavnú cestu na zákaz zisku zdravotných poisťovní. Ficova strana nemá záujem privatizovať štátny majetok.

Fico kritizoval pravicovú vládu za najvyššiu nezamestnanosť za posledné roky, pokles reálnej mzdy, hospodárskeho rastu. „Taká miera nespokojnosti na Slovensku ešte nebola. Vláda sa nemôže vyhovárať len na krízu v Európe,“ zdôraznil Fico.

Fico vtipkoval v súvislosti s kauzou platinových sitiek, ktoré Správa štátnych hmotných rezerv predala pod cenu firme bývalého kandidáta SDKÚ.

Pred tým, ako malo dôjsť k slávnostnému odovzdaniu zlatých znakov jeho straníkom Fico vyhlásil, že chcel dať platinové, tie však nemá. „Museli sme zostať pri zlatých,“ dodal s úsmevom.

Odznaky za zásluhy získalo niekoľko straníkov, medzi nimi aj europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová.

Radičovej vládu kritizoval aj za diaľničnú politiku. „Naši oponenti môžu hovoriť čo chcú, ale pri výstavbe táto vláda zlyhala. Prakticky sme stratili 18 mesiacov,“ povedal Fico. Vláda podľa neho vytvorila v tejto oblasti akurát „rekord v počte poklepaných kameňov.“ „Nebudeme sa báť PPP projektov,“ zdôraznil. Zastaviť treba podľa neho aj transformáciu nemocníc. „Zdravie nepovažujeme za tovar.“

Aj šéf ČSSD kritizoval pravicu

S prejavom vystúpil aj šéf českej ČSSD Bohuslav Sobotka. Ocenil najmä postoj Smeru pri hlasovaní o eurovale v slovenskom parlamente. Mohli ste sa zachovať populisticky, ale zachovali ste sa ako zodpovední sociálni demokrati, povedal.

Doplnil, že verí v úspech Smeru v marcových parlamentných voľbách a ubezpečil, že môže rátať s podporou českých kolegov.

V čase krízy nás aj vás čakajú ťažké časy a budete potrebovať odvahu a rozhodnosť, doplnil Sobotka. Dnes sa podľa neho situácia otočila tak, ako keby za krízu mohol sociálny status. Vlády, aby vyhoveli bankám riešia plošné škrty. Takmer sa kvôli tomu rozpadla aj eurozóna. Za dva roky sa všetko otočilo na útok voči sociálnemu štátu. Krízu však zavinil neregulovaný finančný svet a chamtivosť, prehlásil.

Podľa Sobotku pravicové strany v Čechách aj na Slovensku tvrdia, že len ony majú recept na krízu. Ich recepty, vrátane neustáleho oslabovania štátu, nás do krízy dostali. Pravica nemá dnes najmenšie právo na poučovanie, ich recepty zlyhali, zdôraznil ďalej.

Úlohou sociálnych demokratov je starať sa ľudí, nie o trhy. Vyhlásil, že sociálna demokracia nikdy nebude súhlasiť s riešeniami, ktoré zvyšujú DPH, ako recept na krízu. Dôležité je vrátiť ľuďom nádej v to, že voľby môžu ich život zmeniť, uzavrel.

Gašparovič ocenil politiku Smeru

Politiku Smeru ocenil prezident SR Ivan Gašparovič. Jeho slová čítali na sneme. Prezident dostal na snem pozvánku, z účasti sa však ospravedlnil.

Ocenil, že strana preferuje ekonomickú stabilitu a vytvára podmienky k budúcemu hospodárskemu rastu. „Čo ste ukázali vaším prístupom pri riešení otázok súvisiacich s eurozónou a v neposlednom rade pri prijímaní budúcoročného štátneho rozpočtu,“ odkázal v liste, ktorý čítal podpredseda Paška.

Gašparovič verí, že strana bude naďalej preferovať sociálne istoty občanov a zachovávať národné hodnoty. „Budúcnosť našej krajiny, zlepšenie sociálneho postavenia občanov, udržanie a naštartovanie rastu, to budú priority budúcej vlády po voľbách,“ napísala hlava štátu.

Takmer 500 delegátov strany Smer sa v sobotu zišlo v Košiciach na pracovnom sneme. Začal sa slovenskou hymnou, prítomných privítal v Spoločenskom pavilóne podpredseda Smeru Pavol Paška. Snem označil za predvolebný.

Okrem delegátov prišlo na snem asi 80 hostí, medzi nimi predseda zahraničného výboru ruskej Dumy Konstantin Kosačev, tiež predstavitelia diplomatického zboru na Slovensku.

Do Košíc prišiel aj bratislavský primátor Milan Ftáčnik, ktorý kandidoval s podporou Smeru, poslanci parlamentu tejto strany a zástupcovia v Európskom parlamente, kandidáti do marcových volieb a zbor tieňovej vlády.

121 debata chyba