99 percent ponúka ľuďom vo voľbách 111 kandidátov

Hnutie 99 percent občiansky hlas ponúka v predčasných voľbách 111-člennú kandidátku. Zverejnilo ju na svojej internetovej stránke. Hnutie povedie do volieb riaditeľka Alena Dušatková, žurnalista Pavol Pavlík a advokát Peter Vačok. Miesto v prvej päťke obsadil aj právnik Ivan Weiss, ktorý má financovať kampaň hnutia, a riaditeľ baletu Bratislava a bývalý šéf Baletu Slovenského národného divadla Mário Radačovský.

12.12.2011 13:05
Mário Radačovský Foto:
V prvej päťke kandidátky Hnutia 99 percent občiansky hlas je aj riaditeľ baletu Bratislava a bývalý šéf Baletu Slovenského národného divadla Mário Radačovský.
debata (5)

„Sme veľmi radi, že sa nám v krátkom čase pred voľbami podarilo zaregistrovať hnutie a tiež zostaviť a odovzdať kandidátku, ktorá je plná zaujímavých a kvalitných ľudí,“ povedal Weiss, ktorý ale bližšie kandidačnú listinu komentovať nechcel. Hnutie tak podľa jeho slov urobí na stredajšej tlačovej konferencii, na ktorej predstaví aj svoje ciele. Následne bude prezentovať aj podrobný program, s ktorým sa chce uchádzať o voličov.

Kandidačnú listinu tvoria podnikatelia, živnostníci, právnici, manažéri, lekári, učitelia, ale aj nezamestnaní a invalidní dôchodcovia. O zozname podľa hnutia rozhodli ľudia. Na internetovej stránke listinu uvádzajú slovami: „Zoznam občianskych zástupcov, vrátane tých, ktorých ste nám navrhli a ktorých ste mohli v uplynulých dňoch podporiť hlasovaním.“

Kandidátky mohli podávať politické subjekty do nedele do polnoci. O tom, či spĺňajú všetky potrebné náležitosti a či budú aj riadne zaregistrované, rozhodne Ústredná volebná komisia. Čas má na to do 31. decembra.

Jednou z podmienok, aby bola kandidačná listina zaregistrovaná, je zloženie kaucie vo výške 16 596 eur. Potvrdenie o uhradení volebnej kaucie musí byť priložené k listine spolu s vlastnoručne podpísaným vyhlásením každého nominanta, že súhlasí so svojou kandidatúrou a že nefiguruje na inej kandidátke. Ak podaná listina nie je v súlade so zákonom o voľbách do Národnej rady SR, ÚVK ju nezaregistruje. S námietkami proti tomuto rozhodnutiu sa môžu dotknuté strany obrátiť na Najvyšší súd SR. Ten môže rozhodnúť o dodatočnom zaregistrovaní kandidačných listín.

Politické subjekty môžu tiež stiahnuť svoju kandidatúru, a to najneskôr 48 hodín pred začatím volieb, ktoré sa uskutočnia 10. marca 2012. Rovnako sa kandidatúry môžu vzdať aj jednotliví nominanti strán. Pokiaľ tak urobia po zaregistrovaní a vytlačení hlasovacích lístkov, ich údaje zostávajú na kandidátke, ale pri prideľovaní mandátov sa na ne neprihliada.

5 debata chyba