Prieskum: Do parlamentu by sa dostali aj Obyčajní ľudia

Na základe posledného prieskumu verejnej mienky agentúry Focus by si v parlamente medzi sebou podelilo kreslá sedem politických subjektov.

16.12.2011 12:47 , aktualizované: 15:19
parlament, NR SR Foto:
Podľa najnovšieho prieskumu by sa do parlamentu dostalo sedem politických subjektov.
debata (123)

Do Národnej rady (NR) SR by sa dostalo aj desať zástupcov z kandidátky Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti. Pokiaľ v novembrovom prieskume im dôverovali necelé tri percentá ľudí, aktuálne to je 5,8 percenta.

Voľby by vyhral Smer so 43,9 percentami. To by mu stačilo na 74 poslaneckých mandátov. Oproti novembru si pohoršil o 1,3 percenta. Po 17 kresiel by mali SDKÚ (10,2 %) a KDH (10 %). Nasleduje Most-Híd, ktorému by 8,3 percenta vynieslo 14 kresiel. Oproti minulému mesiacu je to zlepšenie o 1,3 percenta.

Brány parlamentu by prekročila aj SaS a SNS. Majú rovnakú podporu ľudí, a to 5,6 percenta. Pre liberálov to znamená prepad o takmer dve percentá. Oba subjekty by v zákonodarnom zbore zastupovalo po deväť politikov.

Agentúra Focus uskutočnila prieskum pre Rozhlas a televíziu Slovenska v dňoch 29. novembra až 6. decembra. Otázku, komu by dali svoj hlas, keby sa parlamentné voľby konali tento víkend, položili 1048 respondentom nad 18 rokov. K urnám by sa nedostavilo 14,9 percenta opýtaných a 22,2 percenta nevedelo alebo nechcelo povedať, komu dajú svoj hlas.

Abrahám: SaS poškodil pád vlády

Dobre využitý mediálny priestor stojí podľa politológa Samuela Abraháma za percentuálnym ziskom Obyčajných ľudí Igora Matoviča v prieskume agentúry Focus. „Veľmi dobre využili obdobie po páde vlády na svoju predvolebnú kampaň. To ich určite posunulo do popredia,“ poznamenal. Naopak pád SaS na hranicu zvoliteľnosti je podľa neho dôsledkom ich hlasovania pri eurovale, ktoré znamenalo pád vlády. „Napriek snahe sa z toho nejako vykrútiť, ľudia, aj tí, čo volili SaS, ich spájali s tým, že boli zodpovední za pád vlády. Akokoľvek mohli konať principiálne, pád vlády sa im pripisoval,“ uviedol.

Podľa prieskumu posilnila strana Most-Híd, naopak Strana maďarskej koalície klesla pod trojpercentnú hranicu. Aj v tomto prípade úlohu zohrala skutočnosť, že o SMK nie je takmer počuť. „Jediné, čo sme sa dozvedeli, že vyjednávali s Mostom a nevedeli sa dohodnúť,“ dodal. Most-Híd má naopak prominentného lídra, veľmi zmierlivý program. Maďarská menšina podľa neho nechce nezmyselne rozbiť svoje hlasy a oslabiť obe strany, ale posilniť Most-Híd, a SMK nechať „tým, čím je“.

123 debata chyba