Horský: Keby nebolo volieb, Gorila pozornosť nevzbudí

Politológ Michal Horský hovorí, že v kampani pôjde o to, či a za akú cenu sa malé strany dostanú do parlamentu a ešte závažnejšou otázkou bude, kto a akým spôsobom vytvorí novú vládnu koalíciu.

08.01.2012 15:00
Michal Horský Foto:
Michal Horský
debata (7)

Do volieb zostávajú už len dva mesiace, akú volebnú kampaň očakávate?
Treba si uvedomiť, že parlamentné strany sú v permanentnom volebnom zápase od momentu, ako padla vláda. Nejde ani tak o to, že Slovensko je už posiate tvárami politikov na bilbordoch, ale najmä o to, že vládne škandály majú v sebe náboj stranícko-propagandistickej politiky, či už ide o riešenie kauzy Vojenského obranného spravodajstva, odborársky boj lekárov aj cez mŕtvoly alebo o aktualizáciu starých kolujúcich materiálov odpočúvania SIS s názvom Gorila.

Aj keď sa kampaň ešte celkom nerozbehla, nie je ticho pred búrkou?
Strany sa verejnosti zaviazali, že verejnú volebnú kampaň začnú až po Troch kráľoch. Tichý a tvrdý politický zápas o voliča však vedú už celé týždne.

Čo môže byť pre výsledok volieb rozhodujúce, budú to vážne problémy a spôsob, ako ich riešiť?
Nepochybne vo volebnej kampani bude celý rad verejných agend a tém, počnúc príslušnosťou k eurozóne a končiac daňami. Predovšetkým však pôjde o to, či malé strany a za akú cenu preniknú do parlamentu a potom závažnejšia otázka bude, kto a akým spôsobom vytvorí novú vládnu koalíciu. Tieto dva okruhy tém budú v podtóne všetkých agend volebnej kampane.

Pred Vianocami sa na internete objavil anonymný spis pravdepodobne uniknutý zo SIS pod názvom Gorila, ktorý hovorí o ovplyvňovaní politikov finančnou skupinou. O čom vypovedá tento spis a vyšetrí sa vôbec?
V prípade Gorila je naliehavé položiť si niekoľko otázok. Je zrejmé, že táto správa koluje už niekoľko rokov a teraz je rozvirovaná v čase predvolebnej kampane. Je faktom, že sa aktualizuje práve v súvislosti s odpočúvaním Vojenského obranného spravodajstva. Spis Gorila má ako dôkazový materiál nulovú hodnotu, pretože ak nebol použitý v trestnom konaní, musel byť zničený. Faktom zostáva, že žiadna strana ani zrelý politik sa nad Augiášovým chlievom zverejňovaním nahrávok spred niekoľkých rokov vážnym spôsobom nemôže zamýšľať. A či sa dospeje k výsledku pri vyšetrovaní? Orgány činné v trestnom konaní u nás v minulosti postupovali liknavo, neprofesionálne na rozdiel od okolitých krajín, kde sú dokonca trestne stíhaní aj premiéri. Na Slovensku zatiaľ ani prípady nižšie postavených politikov, ktorých polícia prichytila s peniazmi v kufríkoch, nemali žiaden úspech.

Čo si má o kauze myslieť bežný človek?
Zodpovedné orgány činné v trestnom konaní by za prípadom mali čím skôr urobiť bodku. Je na médiách, akým spôsobom budú o tom informovať a ako vylúpnu z problému zdravé jadro, alebo či sa budú rýpať v lacných škandáloch.

Bolo cieľom zverejnenia odpočúvania Gorily opätovne naštartovať preverovanie tejto kauzy, alebo to môže súvisieť s voľbami?
Stretlo sa viacero dôvodov aktualizácie tohto problému. Nepochybne išlo o možnosť spojiť starú kauzu s novými prípadmi. Zverejniť spis Gorila mohol ktokoľvek. Komu to poslúžilo? Poslúžilo to tým, ktorí chcú prekryť aktuálnu vyšetrovanú kauzu odpočúvania Vojenským obranným spravodajstvom. Určite by Gorila pozornosť nevzbudila, keby nebolo obdobie predčasných parlamentných volieb. Preto v politike treba zvažovať nielen to, čo je povedané, ale kedy, kto čo hovorí. Toto je čistý prípad, keď to bolo účelovo použité vo volebnej kampani.

7 debata chyba