Gorila môže SDKÚ a SaS zblížiť. Je to Dzurindov obchod, tvrdí Baránek

SDKÚ považuje za kľúčové, aby sa Slovensko v nadchádzajúcom volebnom období udržalo v eurozóne. "Je našou povinnosťou, aby krajina zostala v tomto elitnom klube," povedal šéf strany Mikuláš Dzurinda.

12.01.2012 12:47
Mikuláš Dzurinda, Lucia Žitňanská Foto:
Mikuláš Dzurinda o Gorile hovoriť nechcel.
debata (102)

Najsilnejšia pravicová strana si prizvala expertov z rôznych spoločenských odvetví, aby s nimi diskutovala o volebnom programe. Ten má schváliť na nedeľňajšom zjazde strany v Modre. Podľa Dzurindu strana bude stavať na hodnotách a pestovaní kultúry práce a nie na naťahovaní rúk.

Dzurinda na otázky ohľadne kauzy Gorila reagovať nechcel. „Pošlite nám otázky na mail, my vám odpovieme,“ odbil novinárov. V rovnakom duchu odpovedal novinárom aj na otázku, či podporí mimoriadnu schôdzu na tému Gorila. Bývalý dvojnásobný premiér len uviedol, že niektoré strany sa v tomto prípade uchyľujú k politickému marketingu.

Líder SDKÚ ale naznačil, že "to, čo sa v stredu stalo (odvolanie šéfky FNM Anny Bubeníkovej) v konečnom dôsledku SDKÚ zblíži s KDH i Mostom-Híd a neskôr možno aj s SaS.

Dzurindove vyhýbavé odpovede nekorešpondujú s jeho stredajšou reakciou na odvolanie Bubeníkovej. Po rokovaní vlády totiž uviedol, že to je čistá predvolebná politika.

„Dnes upratovali partneri v SDKÚ, očakávam, že od štvrtka začnú upratovať vo vlastných radoch,“ povedal. Konkrétne spomenul ministra vnútra a jedného z jeho najbližších spolupracovníkov.

Dzurinda obchoduje, tvrdí politológ

Politológ Ján Baránek vyhlásenie Mikuláša Dzurindu o zbližovaní nazval tvrdým predvolebným obchodom. „Je to jeho ponuka pre SaS, dajte pokoj Gorile a my vás zoberieme do koalície,“ uviedol pre Pravda.sk.

Podľa neho však strana Richarda Sulíka nestratí nič, ak na „tento Dzurindov obchod nepristúpi“.

Na otázku, ako si možno vysvetliť stredajšiu Dzurindovu výzvu na upratovanie aj v iných stranách, odpovedal, že to bol len výkrik do tmy. „Dzurinda povedal len toľko: Nie sme v tom sami,“ dodal.

102 debata chyba