Dzurindu môže vytlačiť SaS aj KDH

Kauza Gorila môže pár týždňov pred voľbami nanovo rozdať karty v pravici a vytlačiť Mikuláša Dzurindu aj z miesta hlavného vyzývateľa opozičného Smeru. Pozíciu doterajšieho lídra pravice, Dzurindovej SDKÚ, ktorú korupčná kauza čoraz viac oslabuje, sa snažia získať Sulíkovi liberáli a kresťanskí demokrati Jána Figeľa.

17.01.2012 12:00
opozícia Foto:
Lídri pravicových politických strán sa pobijú o pozíciu lídra bloku.
debata (40)

SDKÚ sa už druhýkrát v krátkom čase ocitla pod veľkým tlakom, keď škandály ohrozujú jej volebný výsledok. V roku 2010 sa pre pochybnosti o financovaní strany Dzurinda stiahol z volebnej kandidátky, teraz sa musí podľa politológov brániť jednej z najväčších káuz v ponovembrovej politickej histórii.

Politológ Tomáš Koziak hovorí, že všetko bude závisieť od záverov vyšetrovania Gorily. Je však veľkým pesimistom, že sa do volieb podarí prípad objasniť a obviniť konkrétnych ľudí. K novému usporiadaniu pomerov v pravici by mohlo podľa neho dôjsť v prípade, že by pravicové strany vo voľbách dosiahli zlé volebné výsledky. „Hlavne v SDKÚ by mohol nastať tlak, aby zmenila vedenie. Najväčšie útoky pôjdu proti Mikulášovi Dzurindovi a Ivanovi Miklošovi,“ myslí si.

Sociológ Martin Slosiarik z agentúry Focus sa obáva, že ľudia sú už v takej dezilúzii z politiky, že kauza nič zásadné nemusí zmeniť. „Jednoducho len v ľuďoch utvrdí to, čo možno dávno vedia a tušia, že politika sa nerobí celkom čisto, že existuje previazanosť medzi finančnými skupinami a politikmi a že nominácie na dôležité štátne posty sa nedejú na základe odbornosti,“ hodnotí Slosiarik.

Druhá možnosť podľa Slosiarika je, že sa kauza dotkne hlavne voličov SDKÚ, ktorí sa môžu presunúť do skupiny nevoličov alebo ich budú chcieť osloviť SaS, KDH a Matovičovi Obyčajní ľudia. Slosiarik podotkol, že zatiaľ nemá k dispozícii výsledky prieskumu, ktorý by zachytil doterajší vývoj škandálu. Práve v utorok Fo­cus ukončí zber údajov do prieskumu, ktorý by mohol byť známy na budúci týždeň.

Podľa Slosiarika problémom SDKÚ je, že stratila najviac v porovnaní s výsledkami posledných volieb. SDKÚ sa bude preto snažiť získať týchto voličov späť, ale Gorila môže byť pre nich „posledný klinček do rakvy, či sa majú ešte k strane vrátiť“.

SaS i KDH sa usilujú situáciu oslabenej SDKÚ využiť na získanie dominantného postavenia v pravicovom priestore. Na odchod z verejného života vyzval šéf liberálov Richard Sulík predstaviteľov SDKÚ Mikuláša Dzurindu a Ivana Mikloša. Šéf KDH Ján Figeľ zase vyzval na duel šéfa opozičného Smeru Roberta Fica.

Podpredseda KDH Pavol Abrhan povedal, že teraz neprebieha súťaž o to, kto je líder pravice a ľavice, ale že Figeľ poníma situáciu tak, že by mala byť súťaž o lepších ekonomických riešeniach pre občanov Slovenska. Podľa Abrhana KDH nikdy neformulovalo problém tak, že by pre kauzu Gorila mali Dzurinda a Mikloš odísť a považuje to za vec SDKÚ a voličov.

 

Vybrané privatizácie podľa Gorily a skutočnosť

1. Výber privatizačných poradcov
Spis Gorila hovorí o tom, že zástupca finančnej skupiny Penta, politickí nominanti a strany si za ministrovania Jirka Malchárka delili milióny eur za výber poradcu na dopredaj 10 percent akcií podnikov rozvádzajúcich elektrinu – SSE, ZSE, VSE – na burze a priame predaje zvyšných minoritných balíkov (39 % akcií) SSE a VSE.
Dopredaj akcií sa v roku 2006 stopol pre pád druhej Dzurindovej vlády. Poradcu na dopredaj akcií ZSE vybralo MH SR ešte v roku 2004 počas ministrovania Malchárkovho predchodcu Pavla Ruska. Malchárek presadzoval ešte po páde vlády v roku 2006 rýchly dopredaj akcií ZSE, SSE a VSE, na čo však už nebola politická vôľa.

2. Privatizácia Slovenských elektrární
Gorila tvrdí, že Malchárek chcel v roku 2006 dokončiť privatizáciu Slovenských elektrární v prospech Enelu za províziu 1 mld. Sk. Provízia sa mala vyplatiť tak, že Enel kúpi od Penty Paroplynový cyklus za zvýšenú cenu.
Predaj elektrární Malchárek v apríli 2006 dokončil. Enel v poslednej chvíli zaplatil namiesto 840 mil. eur sumu 839,1 mil. eur. Enel bol po privatizácii medzi záujemcami o kúpu akcií Paroplynového cyklu, ktoré však napokon Taliani od Penty nekúpili. Penta ovládla paroplyn ešte v roku 2004 asi za 2 mld. Sk.

3. Predaj bratislavského letiska
Podľa Gorily mala mať Penta podchytených nominantov vo FNM aj ľudí v zákulisí politiky, aby letisko získala.
Pri kúpe letiska súperila Penta s J&T, pri prvom kole boli ponuky tesné a vláda iniciovala ďalšie kolo, po ktorom vyhralo J&T. Po páde vlády v roku 2006 sa však predaj pozastavil. Nová vláda Roberta Fica privatizáciu stopla úplne.

Minister vnútra za KDH Daniel Lipšic však hovorí, že treba sledovať vyjadrenia SDKÚ k tejto kauze a ak sa podozrenia zo spisu Gorila potvrdia, zodpovednosť majú niesť aj politické špičky. Lipšic si totiž myslí, že strany už nie sú pravé a ľavé, ale tí, ktorí majú čisté ruky a tí, ktorí „majú za ušami“. Abrhan podotkol, že ľavo-pravé členenie politickej scény zostáva, ale dnes je dôležitý aj vzťah k čistote verejného života. „Ak je krajina v ekonomickej núdzi a niekto ju ešte pripravuje o ďalšie zdroje, tak je to povážlivé,“ dodal.

V prípade, že by pravica získala po voľbách väčšinu, je otázne, či by SaS a Daniel Lipšic súhlasili s tým, aby v novej vláde boli Dzurinda s Miklošom. Politológ Koziak však nevie, či by také niečo dokázala SDKÚ prehltnúť.

Poslanec SDKÚ Ivan Štefanec vyhlásenia o odchode šéfa strany Dzurindu považuje za absurdnosti. „Kolegovia zo SaS nahrádzajú absenciu svojej programovej ponuky agresiou a útokmi,“ vyhlásil. Nerozmýšľa tak, že by sa teraz odohrával boj o lídra pravice, ale ako ľuďom ponúknuť program zodpovedného hospodárenia a viac pracovných miest.

Člen Prezídia SDKÚ Tomáš Galbavý verí, že voliči rozlíšia, čo je realita a čo politický boj. „Odstúpiť by mal Richard Sulík. Mal by niesť dôsledky za to, že vláda Ivety Radičovej sa rozpadla a nedokázala dokončiť reformy,“ podotkol Galbavý.

K celej záležitosti sa vyjadrila aj premiérka Iveta Radičová. „Je na zvážení politikov a politických strán, akú vyvodia zodpovednosť z podozrení v spise Gorila,“ myslí si Radičová. „Ja keď som si vyvodila politickú zodpovednosť pri zložení mandátu, tak ma nemenovaný denník nazval politická mŕtvola,“ povedala. Niekedy teda podľa nej asi politik zvažuje, ako sa politickou mŕtvolou nestať.

SaS aj KDH cítia šancu, tvrdí politológ

Pozícia predsedu SDKÚ Mikuláša Dzurindu by sa mohla otriasť v prípade katastrofálneho volebného výsledku, hovorí politológ Pavol Marchevský.

Zmení kauza Gorila mocenskú mapu na pravej strane politického spektra?
V predpovediach som opatrný. Viackrát som mal pocit, že Mikulášovi Dzurindovi dochádza dych a potom sa pozbieral a aj celá jeho strana. Zdá sa však, že táto kauza predstavuje taký typ zmeny politickej situácie, že môže vážne ohroziť dominanciu SDKÚ na pravej strane politického spektra. Neinterpretoval by som to tak, že či sa na prvé miesto dostane SaS, alebo KDH, ale skôr tak, že Richard Sulík správne pochopil šancu, ktorú teraz má v súvislosti s Gorilou. Vidno, že ani Dzurinda nie je v klasickej forme a jeho výroky sú na túto tému defenzívne.

Sú dni Mikuláša Dzurindu a Ivana Mikloša v politike spočítané?
Viackrát vyhrával umieračik pred Mikulášom Dzurindom, ale vždy sa mu podarilo z toho dostať. Úplne iná situácia by bola v SDKÚ, keby bola Iveta Radičová stále aktívnym členom vedenia a prebiehala by tichá vnútrostranícka vojna. Iná je teraz, keď Mikuláš Dzurinda s Ivanom Miklošom majú po jej odchode stále silnú pozíciu. Čo sa týka vnútrostraníckej opozície v SDKÚ, nikto tam nie je dostatočne silný na to, aby Dzurindu porazil.

Skôr je to možné po voľbách pre zlý volebný výsledok?
Ak sa niečo môže stať Dzurindovi, tak je to v prípade katastrofálneho volebného výsledku. Za taký považujem možno 8–9 percent pre stranu a tiež dôležitý psychologický moment, keď sa niekomu inému podarí postaviť na čelo slovenskej pravice.

Ako si vysvetľujete výzvu Jána Figeľa šéfovi Smeru Robertovi Ficovi na spoločnú debatu?
Tak SaS, ako aj KDH cítia, že Dzurinda je v defenzíve a snažia sa dostať na pozíciu lídra pravice. Nie je však príliš realistické sa formou výzvy na debatu dostať na lídra pravice. KDH v súčasnej situácii nemá na to, aby dokázalo na svoju stranu stiahnuť nerozhodnutú časť pravicového voliča, ale SaS má na to potenciál.

Minister vnútra Daniel Lipšic patrí medzi novšie tváre a tiež sa tvrdo vyjadruje aj na adresu SDKÚ.
Daniel Lipšic je po odchode krídla okolo Vladimíra Palka v strane osamotený. Ak niekto môže na tom politicky získať z garnitúry starých strán, ktoré sa v spise Gorila spomínajú, najviac je to Lipšic, na ktorého ako osobu nič nemôžu vytiahnuť, a zároveň táto agenda je jeho dlhodobá a drží sa jej. Lipšic si možno sám osobne posilní pozíciu v KDH, ale nepovažujem to za takú zásadnú vec, že by sa mu vďaka tejto kauze podarilo zlepšiť vyhliadky na predsednícke kreslo v KDH.

40 debata chyba