KDH láka ľudí na biele Slovensko, narážky na rasizmus odmieta

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) ponúka v predvolebnej kampani svojim voličom biele Slovensko. Strana tvrdí, že biela je farbou kresťanstva, organizácia Ľudia proti rasizmu ich kampaň považuje za omyl.

20.01.2012 12:06
KDH, Figeľ, kampaň Foto:
Jan Figeľ odštartoval kampaň KDH odhalením bilbordu pred centrálou strany v Bratislave.
debata (18)

„Som presvedčený, že s mladými, v bielom a na bielom Slovensku, môžeme hovoriť o posolstvách, ktoré sú potrebné a dôležité. Vonku je sneh a biela je lepšia,“ vyhlásil na začiatku kampane predseda strany Ján Figeľ. Narážal tak aj na dlhoročný slogan SDKÚ „modrá je dobrá“.

Práve farebné označenie kampane prekáža mimovládnej organizácii Ľudia proti rasizmu (ĽPR). Jej predsedníčka Irena Bihariová ohod­notila jej názov za nevhodný.

„Nechcem krivdiť KDH a už vôbec nie vyznieť tak, že všetko biele nám prekáža. Hádam úroveň tvorcov kampane je taká vysoká, aby domysleli jej následky,“ uviedla pre Pravda.sk. Podľa nej možno chcela strana týmto vyvolať kontroverziu, „veď aj negatívna reklama je reklama“. V každom prípade však Bihariová očakávala podobné heslo skôr od SNS či ĽSNS.

Sociológ Martin Slosiarik z agentúry Focus tvrdí, že ak niekto obviňuje KDH kvôli bielej farbe z rasizmu, tak „v názve kampane hľadá iba to, čo tam vôbec nie je. Priznám sa, takáto asociácia mi doposiaľ vôbec nenapadla,“ uviedol.

Na otázku, či by „figeľovci“ bielym Slovenskom mohli osloviť niektorých voličov SNS, či ĽSNS, odpovedal: „To absolútne vylučujem. Tvorcovia kampane s tým určite ani nepočítali.“

Biele Slovensko, s týmto heslom vstupuje do... Foto: Robert Hüttner
KDH, Figeľ, kampaň Biele Slovensko, s týmto heslom vstupuje do kampane na Slovensku KDH. Odmieta názory, že názov má rasistický podtón.

Aj bývalý predseda KDH a expremiér Ján Čarnogurský odmietol spájať kampaň biele Slovensko s rasizmom. „Tak toto by mi ani vo sne nenapadlo. Biela je farbou náboženstva. To znamená, že KDH sa chce bielou farbou prihlásiť ku kresťanským hodnotám,“ dodal pre Pravda.sk.

KDH sa v kampani odvoláva na odkaz Andreja Hlinku z roku 1920. „Budem pracovať vo dne i v noci do tých čias, kým z červeného Slovenska nebude Slovensko biele, Slovensko slovenské a kresťanské“ (denník Slovák, 28. 4. 1920).

18 debata chyba