Horský: Smer urobí všetko možné, aby nemusel vládnuť sám

Politológ Michal Horský hovorí, že vzájomný súboj stredopravých strán má nulový súčet a, naopak, získava Smer.

26.01.2012 12:00
Michal Horský Foto:
Michal Horský
debata (50)

Môže Smer ešte niečo ohroziť tak, aby nemohol zostaviť vládu?
Čistý pomer strán, ktoré majú nádej vstúpiť do parlamentu, je 41,8 percenta Smeru k 35,6 percenta. Ak vezmeme do úvahy tento fakt, Smer bude nielen víťazom volieb, ale s najväčšou pravdepodobnosťou bude sám schopný zostaviť vládu. Náš volebný systém totiž preferuje v prípade prepadnutých hlasov veľké strany. Túto okolnosť potvrdzuje aj skutočnosť, že stredopravé strany vedú medzi sebou boj o voliča, v ktorom sa neštítia ani neférových krokov. Vzájomný zápas sa vedie medzi stranami bez akéhokoľvek koaličného potenciálu SaS a Obyčajní ľudia a zvyšnými s koaličným potenciálom SDKÚ, KDH a Most-Híd. V tomto vzájomnom boji s nulovým pozitívnym súčtom strácajú všetky stredopravé strany a získava Smer. Ak sa tento boj neskončí, Smer bude o pár týždňov víťazom.

Bude mať Smer veľkú snahu získať ešte jedného partnera do vlády?
Smer je dostatočne skúsený na to, aby si uvedomoval všetky dôsledky vlády jednej strany, ktorá v súčasných ťažkých časoch musí prijať nevyhnutné reštriktívne opatrenia. Preto urobí všetko možné, aby získal koaličného partnera. V prvom rade Slotu, ak sa dostane do parlamentu, a ak nie, tak niektorú zo stredopravých strán, ktoré majú vládny koaličný potenciál.

Neprotirečia tomu euroskeptické postoje SNS?
Nebola to SDKÚ ani KDH, ktoré hlasovali za Lisabonskú zmluvu, ale práve tzv. euroskeptik Slota. Potom je zrejmé, že v zásadných veciach má Slota iný postoj k eurointegrácii ako páni Matovič alebo Sulík.

KDH by mohlo ako partner vo vláde Smer kontrolovať, bude však pod tlakom, že opustí stredopravý tábor. Čo bude pre KDH silnejší motív?
KDH od momentu ako vo volebnej kampani zodvihlo bielu farbu, povedalo jasné nie nielen červenej farbe, ale emancipovalo sa aj od modrej farby. To nasvedčuje, že za istých okolností je pripravené vstúpiť do dvojkoalície. Bude závisieť od toho, akú dôveru dostane vo voľbách, a tiež akú podporu získa SDKÚ, ktorá je najvážnejším konkurentom kresťanských demokratov.

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba