Experti: Možnosti SDKÚ? Mŕtvy chrobák alebo pád lídrov pre Gorilu

SDKÚ má podľa politológa Michala Horského vo volebnej kampani len dve mimoriadne zlé riešenia. Ako uviedol Horský, SDKÚ môže pokračovať v taktike ako doteraz a robiť mŕtveho chrobáka.

02.02.2012 14:21
Dzurinda, Mikloš Foto:
Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš.
debata (75)

„Druhá možná alternatíva je, ktorá vyplýva aj z toho, koho distribuuje na volebných bilbordoch, že SDKÚ zvažuje aj druhú zlú možnosť, zrútiť vlastnú kandidátku ako šachovnicu, na ktorej sa nedá nič uhrať a vyberie nového kráľa, alebo korunného princa miesto Mikuláša Dzurindu a Ivana Mikloša,“ uviedol Horský. Podľa neho by mohlo ísť o Luciu Žitňanskú, alebo bratislavského župana Pavla Freša.

Stiahnutie Dzurindu a Mikloša má podľa analytika Jána Baránka logiku, ale mohlo by byť vnímané ako priznanie v kauze Gorila. „Keby sa vystrkovali, môže to ľudí dráždiť. Ticho je preto od SDKÚ pochopiteľné,“ povedal Baránek.

Na zmenu lídra SDKÚ je podľa Baránka katastrofálne neskoro, a aj takáto zmena by bola interpretovaná ako potvrdenie Gorily. „Ľudia i politická konkurencia by to tak vysvetľovali. Neexistuje dobré riešenie. Len zlé a horšie. Zlé riešenie je, že Dzurinda s Miklošom sa stiahnu a v kľúčových diskusiách bude nasadená Žitňanská alebo Ivan Štefanec,“ uviedol Baránek.

Podľa posledných prieskumov verejnej mienky preferencie SDKÚ klesli pod desať percent. Agentúra FOCUS v telefonickom prieskume namerala strane Mikuláša Dzurindu 8,2 percentnú podporu a agentúra POLIS 7,7 percenta.

75 debata chyba