Dzurinda: Vláda jednej strany Smer by bola cestou do pekla

V situácii spravodajských hier, škandalizácie a neustálych konfliktov medzi bývalými koaličnými partnermi sa podľa SDKÚ zabúda na najväčšie nebezpečenstvo, ktoré Slovensku hrozí po marcových parlamentných voľbách. Tou je jednofarebná vláda Smeru, prípadne dosiahnutie ústavnej väčšiny v spojení s SNS, myslí si predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda.

07.02.2012 11:32 , aktualizované: 11:47
Mikuláš Dzurinda Foto:
Šéf SDKÚ Mikuláš Dzurinda.
debata (163)

„SDKÚ je presvedčená, že stredopravé strany by za takejto situácie mali prestať na seba útočiť a sústrediť sa na to, aby sa po voľbách takáto hrozba, dovolím si povedať až katastrofa, Slovensku vyhla,“ vyhlásil expremiér na tlačovej konferencii.

Dzurinda poukázal na to, že Smer má po Slovensku blibordy so sloganom, že ľudia si zaslúžia istoty, ale na druhej strane podľa Dzurindu paradoxne líder Smeru vyhlásil, že víťaz volieb vyhrá cestu do pekla. „Sme presvedčení, že do pekla by sme smerovali, keby sme mali vládu jednej strany, vládu Smeru,“ povedal Dzurinda s tým, že už nehovorí o možnej ústavnej väčšine strany Smer a SNS. Myslí si, že ak Smer získa dostatočnú podporu, aby sám zostavil vládu, tak ju tu máme do 24 hodín, všetko ostatné sú podľa neho rituálne tance.

Dzurinda parafrázoval slogan Smeru a tvrdí, že za vládnutia Smeru by boli len tri istoty. Istotou Smeru by podľa šéfa SDKÚ bolo, že na čele Najvyššieho súdu SR zostane Štefan Harabin, pričom v oblasti poriadku a spravodlivosti sa nič nezmení a zmeny, ktoré začala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská budú zvrátene. Ďalšou istotou by bolo zrušenie rovnej dane, čo by podľa Dzurindu ohrozilo pracovné miesta a tvorbu nových. Myslí si, že Smer by ďalej zrušil alebo „úplne vykradol“ druhý pilier dôchodkového sporenia. „Je to istota, že ľudia si nebudú môcť sporiť na dôchodok alebo ich dôchodky budú veľmi malé,“ dodal Dzurinda.

Lucia Žitňanská povedala, že kto vo voľbách nevolí, volí Fica. Stredopravé strany vyzvali, aby pochopili, že súčasnosť nie je dobrým časom na žabomyšie vojny. „Áno, je tu Gorila, my sa pred ňou neskrývame, ani sa jej nevyhýbame,“ vyhlásil Dzurinda a opäť dodal, že oni chcú dôsledné vyšetrenie tejto kauzy. Negatívnych dôsledkov jednofarebnej vlády Smeru by pritom podľa Dzurindu bolo ešte viac, čo si musia uvedomiť predovšetkým ostatné pravicové strany. „Chceli by sme vyzvať ostatné stredopravé strany, že súčasnosť nie je dobrým časom na žabomyšie vojny. Je čas urobiť všetko preto, aby sme ponúkli občanom alternatívu, aby sme prestali na seba útočiť,“ apeloval líder SDKÚ.

163 debata chyba