Ďalšia Gorila by mohla poslať Dzurindu za Mečiarom

Ak by sa výsledky volieb podobali preferenciám politických strán v prieskume agentúry Focus, skončilo by sa to zrejme vládou Smeru s KDH, alebo s Mostom Híd. "Reálna je aj široká koalícia Smeru s obomi stranami," myslí si politológ Martin Klus. Alternatíve, že by všetky strany spolu poslali Smer do opozície, veľmi neverí.

14.02.2012 15:06
Mikuláš Dzurinda Foto:
Šéf SDKÚ Mikuláš Dzurinda.
debata (144)

„Je tam príliš veľa rozporov Igora Matoviča a Richarda Sulíka s ostatnými lídrami,“ poznamenal v rozhovore pre Pravda.sk. Za istých okolností však pripustil vládu Smeru s 99 percentami.

Výsledky prieskumu ho prekvapili. Priznal, že tak veľa percent pre 99 percent, Obyčajných ľudí ale aj stranu Nory Mojsejovej vôbec nečakal. „Je to výsledok frustrácie voličov a káuz, ktoré sa v uplynulých mesiacoch vynorili,“ povedal.

Aj keď sa SDKÚ, SaS a Most-Híd pohybujú tesne nad hranicou zvoliteľnosti, očakáva, že tieto strany rozpútajú v posledný predvolebný týždeň ostrú kampaň a väčšinu svojich stabilných voličov si nakoniec udržia.

„Ale ak by sa objavila Gorila II., všetko môže byť inak. Mikuláš Dzurinda by tak mohol nasledovať Vladimíra Mečiara. Je zrejmé, že táto kauza ubližuje predovšetkým SDKÚ,“ skonštatoval.

Politický analytik si myslí, že KDH si pozíciu lídra pravice už udrží. Nepredpokladá tiež, že by sa hnutie ešte vymedzilo voči Robertovi Ficovi. „Urobili by si tým škrt cez rozpočet. Naviac časť ich voličov vníma prípadné spojenectvo so sociálnymi demokratmi pozitívne,“ tvrdil.

V prieskume si mierne pohoršil aj Smer. Klus je presvedčený, že Ficovi ubližuje Strana Nory Mojsejovej, ale predovšetkým 99 percent. „Hnutie má skôr prvky ľavicovej politiky,“ uviedol. Tvrdí, že takú kampaň, akú rozpútali, Slovensko ešte nezažilo. „To, že na kandidátke nie sú žiadni známi ľudia, môže byť aj ich výhodou. Strana tak je ťažšie napadnuteľná cez jednotlivcov,“ do­dal.

Focus robil prieskum ešte pred odchodom časti kandidátov od Igora Matoviča. Politológ si myslí, že teraz bude záležať aj na tom, ako budú Vladimír Palko a spol. Obyčajných ľudí napádať. „Predpokladám, že to nenechajú len tak, chcú si predsa zachovať tvár. Ale nemyslím si, že ich antikampaň bude hektická,“ uviedol.

Klus naopak pripustil aj možnosť, že „matovičovci“ na ich odchode aj „zarobia“. „Predsa len ľudia z KDS a OKS mnohým prekážali. Mám pocit, že pri druhej tlačovej konferencii, na ktorej Matovič potvrdil ich odchod, už s tým kalkuloval,“ dodal.

144 debata chyba