Dzurinda zostáva na čele SDKÚ, po voľbách chce byť šéfkou Žitňanská

Predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda zostáva volebným lídrom strany napriek tomu, že si je plne vedomý kritických názorov na svoju osobu i predvolebných prieskumov, ktoré posielajú stranu mimo parlament. Povedal to v takmer polhodinovom príhovore počas zasadnutia Ústrednej rady SDKÚ vo Zvolene.

18.02.2012 12:25 , aktualizované: 14:15
Mikuláš Dzurinda Foto:
Šéf SDKÚ Mikuláš Dzurinda
debata (110)

Šéf modrých povedal, že si uvedomuje svoju tvrdohlavosť i fakt, že na otázky novinárov často odpovedá protiotázkou. „Je možno milión vecí, ktoré môžu ľuďom na mne prekážať. Chcem vám ale dnes povedať, že keby som nebol taký, aký som, nikdy by sme sa nepustili do tých ťažkých, bolestivých, riskantných reforiem, ktoré za tak krátku dobu Slovensku tak významne pomohli,“ vyhlásil Dzurinda. Dodal, že prijme akékoľvek vysvedčenie, ktoré mu ľudia vystavia v marcových predčasných parlamentných voľbách, ale nemieni sa vzdať dopredu.

Podľa Dzurindu strana nemôže podľahnúť pocitu, že občania vidia v politikoch len gorily. Nové strany pre SDKÚ nie sú súperom, pretože ich argumenty sa neopierajú o skutky, ale len o heslá z bilbordov. „Som presvedčený, že naším najväčším súperom je ľahostajnosť, apatia a strata viery, že na Slovensku môže byť aj lepší vývoj,“ poznamenal Dzurinda.

Vidí paralelu medzi rokom 1998, keď Slovensko na čele s Vladimírom Mečiarom prežívalo medzinárodnú izoláciu a súčasnosťou. Rovnako ako pred štrnástimi rokmi, aj teraz podľa neho ide o záchranu Slovenska v ťažkej situácii a schopnosť naštartovať ekonomiku. Pred budúcou vládou podľa neho stoja úlohy, ktorými môže prispievať k záchrane eura a úspor našich občanov, obnoviť finančnú stabilitu. „Ja si veľmi uvedomujem tú skepsu, ktorú priniesli posledné týždne. Treba otvorene povedať, že za ten rok a pol sme aj my modrí predviedli viacero kotrmelcov. Skúsme však prejsť od emócií k racionálnej úvahe,“ vyhlásil Dzurinda.

Ľudia by si podľa neho mali položiť zásadnú otázku, či v tejto krajine naozaj nemôže vládnuť aj niekto iný ako Robert Fico.

Žitňanská má záujem o post šéfky SDKÚ

Podpredsedníčka SDKÚ Lucia Žitňanská sa bude po parlamentných voľbách uchádzať o post predsedníčky tejto strany ak dostane dôveru voličov vo voľbách. Uviedla to vo svojom príhovore pred účastníkmi Ústrednej rady. „V posledných dňoch dostávam otázku, či budem kandidovať na predsedníčku SDKÚ. Tieto parlamentné voľby budú aj pre mňa skúškou a výzvou, a ak dôveru voličov SDKÚ dostanem, naložím s ňou zodpovedne a budem sa uchádzať aj o pozíciu predsedníčky SDKÚ. Po voľbách,“ povedala Žitňanská.

Je presvedčená, že strana má dobrý program a kvalitných ľudí, ktorí ho dokážu presadzovať, má však problém so stratou dôvery voličov. „Mám silný pocit, že dnes ten problém, s ktorým bojujeme, nie je Gorila, ale strácajúca sa dôvera v SDKÚ. Voľby nie sú súťaž popularity a nemôžu byť súťažou lepších reklamných produktov, ale dôvera je to, čo je pre náš vzťah k voličom kľúčové,“ uviedla Žitňanská. Je presvedčená, že voliči program SDKÚ podporujú, treba im však povedať, že táto strana je pripravená robiť zmeny. Tri týždne pred voľbami síce už nie je podľa nej čas na zmenu volebnej stratégie a na vážne zmeny, ale je čas na osobné rozhodnutia a ona také ohlásením svojej kandidatúry na predsedníčku urobila.

Mikloš vidí vo Ficovi najväčšiu hrozbu pre Slovensko

Okrem Dzurindu a Žitňanskej predstúpil s prejavom aj podpredseda SDKÚ Ivan Mikloš. V ňom ako najväčšiu hrozbu úspešnosti budúceho vývoja Slovenska vládu Roberta Fica a jeho strany Smer. Zhodne s predsedom SDKÚ Dzurindom vyzval na zastavenie „bratovražedných“ sporov stredopravých strán.

„Šancu na odvrátenie hrozby, o ktorej hovorím, budeme mať len vtedy, ak štyri stredopravé strany, ktoré tvorili doterajšiu koalíciu, dosiahnu spolu lepší výsledok ako Smer a zároveň budú schopné spolupracovať,“ povedal Mikloš. Dodal, že strany Igora Matoviča, Nory Moysejovej a 99 percent nepovažuje za strany, s ktorými sa dá presadzovať akýkoľvek zmysluplný program.

Na rokovanie neprišla premiérka, ale stále zároveň podpredsedníčka strany, Iveta Radičová, ktorá sa od 29. októbra, kedy ohlásila odchod zo strany, nezúčastňuje na rokovaniach straníckych orgánov. Radičová chce vystúpiť z SDKÚ na povolebnom kongrese strany.

Horský: SDKÚ robí správne, keď nemení predsedu teraz

SDKÚ sa podľa politológa Michala Horského správne rozhodla, keď v tejto etape predvolebného boja, tri týždne pred voľbami, neodvoláva predsedu strany Mikuláša Dzurindu, čo by bolo sebazničujúce.

„Zároveň však strana ústami Lucie Žitňanskej naznačuje, že v prípade dostatočného počtu preferenčných hlasov, viac ako budú mať Dzurinda a Ivan Mikloš, sa bude uchádzať o líderstvo v strane,“ povedal Horský. Zároveň však upozornil, že strana necháva bokom riešenie funkcie podpredsedu strany Ivana Mikloša.

110 debata chyba