Matovič útočí na 99 percent, Weissa posiela na detektor lži

Predseda Obyčajných ľudí a nezávislých osobností Igor Matovič vyzval Ivana Weissa z hnutia 99 percent, aby s ním išiel na detektor lži a zbavil stranu podozrení z úplatnosti, ktoré sa objavili v týchto dňoch v médiách. Weiss je štvorkou na kadidátke hnutia 99 percent, jeho otec zasa stranu finančne podporuje. S detektorom lži vraj nemá problém.

27.02.2012 11:42 , aktualizované: 16:26
Igor Matovič Foto:
Igor Matovič.
debata (61)

Matovič prečítal 10 otázok, na ktoré by mal Weiss odpovedať na detektore lži. Okrem iného v nich zazneli podozrenia na adresu rodiny Weissovcov, že SPP dlžia niekoľko desiatok miliónov eur, že sa podieľali na tunelovaní SPP, Devín Banky a iných firiem, na ktoré mali cez svojich nominantov vplyv, že sa správali korupčne v prípade štátnych zákaziek ako je Mokys.

Matovič ich nepriamo kladením otázok podozrieva aj z toho, že vstupom do politiky chcú získať vplyv na získavanie štátnych zákaziek. Matovića tiež zaujíma, či 99 percent sa dohodla s SDĽ a ďalšími menšími stranami, že tesne pred voľbami vzdajú kandidatúry.

Líder OĽaNO vyhlásil, že ak Ivan Weiss na detektor pôjde, on na oplátku zodpovie na všetky Weissove otázky. Ďalej uviedol, že ak sa podozrenia ukážu ako neopodstatnené, prispeje hnutiu na kampaň sumou 33-tisíc eur.

Weiss za istých podmienok na detektor pôjde

Weiss je pripravený ísť na detektor lži, aby zodpovedal desať otázok, ktoré mu položil Matovič. Je pripravený tak urobiť ešte pred voľbami 10. marca za podmienky, že Matovič sa oficiálne zaviaže k naplneniu niekoľkých bodov z predvolebného programu 99 percent.

„Žiadame, aby si našiel 15 minút a aby si s nami sadol na tlačovú konferenciu, na ktorej sa otvorene a verejne pridá k verejnému záväzku zrušiť financovanie politických strán z daní občanov,“ povedal Weiss. Od predsedu OBYČAJNÝCH ĽUDÍ a nezávislých osobností tiež okrem iného žiadajú, aby sa pridal k záväzku, že sa po voľbách zvýši minimálna mzda a podporí iba vznik vlády odborníkov. Zaviazať sa má aj k vytvoreniu takzvanej Vačokovej komisie, ktorú chce hnutie na prešetrenie kauzy Gorila.

Na všetky otázky Matoviča, ktoré v niektorých prípadoch naznačujú aj nezákonné správanie, Weiss podľa vlastných slov odpovie záporne a poprie akékoľvek pochybnosti. Vypovedať na polygrafe by však následne mal aj Matovič. Tomu chce jeden z lídrov 99 percent položiť okrem iného aj otázky, ktoré zostavili odídenci z kandidátky hnutia.

Matovičova tlačová konferencia hlavného sponzora hnutia Weissa prekvapila. Líder obyčajných ľudí sa podľa neho zaradil medzi „gorilích politikov“, hoci ho pôvodne Weiss považoval za vhodného koaličného partnera.

„Doteraz pokiaľ sa dalo vnímať, že možno pán Matovič mohol byť súčasťou antigorilej koalície a mohol byť akýmsi elementom a súčasťou riešenia, dnes sa stal reálnym problémom,“ podčiarkol. Pochybne podľa Weissa vyzerá aj to, keď „obyčajný človek“ vyloží na tlačovej konferencií viac ako 33 000 eur, ktoré len tak ponúkne za zodpovedanie otázok.

61 debata chyba