Nie je fér, ak banky neplatia vyššie dane, tvrdil v online diskusii Matovič

"Nie je rozdiel medzi zlodejom v tom, že či je zo Smeru alebo z SDKÚ, rozdiel je len vo veľkosti lupu," tvrdil v online diskusii s čitateľmi Pravda.sk líder Obyčajných ľudí a nezávislých osobností Igor Matovič.

29.02.2012 09:54
Igor Matovič Foto:
Igor Matovič
debata (190)

„Náš cieľ a aj hlavné moto kampane je to, s čím som do politiky aj išiel – Zabráňme politikom Slovensko rozkrádať. K privatizácii – bola urobená veľmi veľmi neefektívne a zbytočne lacno sme rozpredali zlaté sliepky, ktoré naši rodičia a starí rodičia budovali,“ dodal.

Pravda.sk pripravila pre svojich čitateľov sériu predvolebných online diskusií s lídrami relevantných politických strán. Igor Matovič (OĽaNO) odpovedal ako prvý, už vo štvrtok (1.3.) bude s čitateľmi diskutovať Béla Bugár z Mostu.

Na margo zvyšovania daní po voľbách Matovič povedal, že pokiaľ sa kdekoľvek bude plytvať s verejnými zdrojmi, o zvyšovaní daní sa s nikým baviť ani nebude. „Veď si len zoberme jedno číslo – podľa správy OECD podvodníci s nadmernými dopočtami DPH Slovensko, t.j. nás všetkých, ročne okradnú o 1,2 miliardy eur. Politici to však dlhodobo neriešia, zrejme preto, lebo im to vyhovuje. Toto sú obrovské zdroje príjmov do rozpočtu, nie zdieranie ľudí cez vyššie dane. Sme však za zavedenie novej dane z monopolov a za zvýšenie bankovej dane. Nie je fér, aby firmy podnikajúce na chránenom trhu, respektíve bohaté banky, vyššie dane neplatili,“ poznamenal.

Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti vznikli niekoľko mesiacov pred voľbami. Založil ich Igor Matovič, ktorý sa do parlamentu dostal v roku 2010 na kandidátke strany SaS zo 150 miesta. V ich parlamentnom klube však dlho nevydržal a zaradil sa medzi nezávislých poslancov.

Na kandidátke svojej novovznikajúcej strany chce dať priestor nezávislým osobnostiam. Po desať miest dostali aj ľudia z OKS a KDS, tí však po tom, ako Matovič od Petra Zajaca (KDS) a Vladimíra Palka (OKS) požadoval, aby išli na detektor lži, z kandidátky odišli. Spolu s nimi aj jednotka Martin Mojžiš, či novinár Eugen Korda.

Matovič a jeho Obyčajní ľudia vo svojom programe sľubujú tvrdý boj proti korupcii a efektívne nakladanie s verejnými zdrojmi. Vylučujú akúkoľvek spoluprácu so Smerom a SNS.

OĽaNO vo všetkých predvolebných prieskumoch sú nad hranicou piatich percent. V niektorých dokonca predbehli SDKÚ, či SaS.

190 debata chyba