Všetky podpisy pre 99 %, ktoré polícia kontrolovala, boli falošné

Polícia začala trestné stíhanie vo veci podvodu pri získavaní podpisov na hárky pod petíciou za vznik hnutia 99 percent - občiansky hlas. "Ako poškodená je v tomto strana 99 percent a to tým, že ju niekto uviedol do omylu tým, že pre nich získali fiktívne podpisy," uviedol prezident Policajného zboru Jaroslav Spišiak.

29.02.2012 14:54 , aktualizované: 19:03
Spišiak Foto:
Policajný prezident Jaroslav Spišiak informoval, že všetky podpisy, ktoré polícia zatiaľ skontrolovala na podpisových hárkoch, boli falošné.
debata (92)

„Za to by nám mali byť vďační,“ zdôraznil. Spišiak dodal, že doterajším preverovaním sa zistilo, že boli zneužívané údaje občanov Slovenska, vôbec nevedeli o tom, že ich podpis je na hárku a súhlasia so vznikom subjektu. Koľko bolo pravých a koľko sfalšovaných polícia prezradí, až keď to bude uzavreté. Podľa Spišiaka by sa malo vyšetrovanie skončiť ešte do volieb. „Na 70 percent sme hotoví,“ dodal s tým, že preverujú všetky podpisy na hárkoch.

Podnet, podľa ktorého došlo k sfalšovaniu údajov na zozname osôb, ktoré sympatizujú so vznikom 99 percent, bol podaný 13. februára 2012. Polícia ho začala preverovať a zistila, že zrejme je to pravda. Podnet bol doplnený notársky overeným písomným vyjadrením osoby, ktorá odovzdala sfalšované hárky. Okrem iného tam „zberač“ podľa Spišiaka napísal, ako postupoval pri získavaní údajov. Keď došiel na to, že koná v rozpore so zákonom, pýtal sa v centrále hnutia. Podľa Spišiaka mal byť upokojený s tým, že v hnutí majú známosti na polícii a SIS a všetko bude v poriadku. Keď spomínaná osoba zistila, čo urobila, informovala toho, koho chcela, okrem iného ministerstvo vnútra.

Polícia pri preverovaní náhodne vybrala mená z hárkov označených ako sfalšované a zistila, že všetky sú falošné. „Podnet sa potvrdil,“ dodal Spišiak. „Potom vybrali väčšiu vzorku, podľa policajného prezidenta zhruba dvesto mien, preverili ich v evidenciách a zistili, že všetky sú falošné. Následne vybrali náhodne mená aj z iných hárkov, než boli v podnete a aj tie boli falošné,“ dodal Spišiak. Medzi osobami, ktoré mali súhlasiť so vznikom strany, boli i mŕtvi, či údaje pochádzali z občianskych preukazov, ktoré boli v minulosti skartované.

Na otázku, prečo polícia koná tak rýchlo a masívne, Spišiak povedal, že je to preto, aby v čo najkratšom čase mohli povedať verejnosti, či politická strana bola zaregistrovaná v súlade so zákonom a má 10-tisíc platných podpisov a môže sa zúčastniť na voľbách.

Podľa Weissa Spišiak využíva políciu na politickú hru

Vyšetrovanie pravosti údajov v podpisových hárkoch hnutia 99 % pre založenie strany 99 % – občiansky hlas je podľa jedného z lídrov hnutia Ivana Weissa „čisto politické“. Reagoval tým na tlačovú konferenciu policajného prezidenta Jaroslava Spišiaka.

„On nám chce naozaj nahovoriť, že toto nie je politické?,“ pýtal sa Weiss. Spišiak podľa neho použil políciu, aby krátko pred voľbami zahral politickú hru. „Ak pán Spišiak chce robiť politiku, nech kandiduje za politickú stranu,“ vyhlásil Weiss. Podľa neho polícia zatiaľ nekontaktovala žiadneho predstaviteľa strany, ani nikoho, kto pre jej založenie zbieral podpisy. Weiss povedal, že má záujem o dôkladné vyšetrovanie kauzy, ale nie o „nátlakovú akciu na 15-tisíc ľudí za tri dni“. „Možno by mal pán Matovič posielať na detektor lži pána Spišiaka s dvoma otázkami, či je táto akcia politicky motivovaná a či robí pre jednu Gorilu zo Slovnaftu,“ uzavrel Weiss.

Kancelárii ministra vnútra bol podnet doručený 13. februára. „Keďže z podnetu vyplývajú podozrenia z porušenia zákona, zložky ministerstva vnútra ich začali preverovať,“ informoval hovorca rezortu vnútra Gábor Grendel.

Ako Grendel dodal, na ministerstvo prišiel iba jeden podnet, ktorý podali zástupcovia mládežníckej organizácie SDKÚ Nová generácia. „Nová Generácia oceňuje prístup polície SR k preverovaniu podpisov strany 99 %-občiansky hlas,“ uviedol člen združenia a poslanec NR SR za SDKÚ Peter Markovič vo vyhlásení, ktoré agentúre SITA poskytol.

92 debata chyba