99 % dostali do volieb falošné podpisy

Hnutie 99 % Ivana Weissa ide do volieb na základe falošných podpisov. Koľko presne ich je, momentálne zisťuje polícia. "Doterajším preverovaním sa zistilo, že boli zneužívané osobné údaje občanov. Nesedeli čísla občianskych preukazov, osoby boli už mŕtve alebo potvrdili, že nič nepodpisovali," vyhlásil policajný prezident Jaroslav Spišiak.

29.02.2012 20:00 , aktualizované: 01.03.2012 07:59
Ivan Weiss Foto:
Šéf hnutia 99 % Ivan Weiss považuje preverovanie podpisov zo strany polície za zastrašovanie.
debata (154)

Na hárkoch, ktoré hnutie odovzdalo pri svojej registrácii, bolo 15-tisíc podpisov, potrebných je 10-tisíc. Ak by sa ukázalo, že viac ako polovica z potrebného počtu je falošných, môže to spochybniť legitimitu celých parlamentných volieb. „Mohlo by sa stať, že by boli spochybnené výsledky volieb. Potom by o tom rozhodoval Ústavný súd,“ povedal pre Pravdu expert na ústavné právo, ktorý nechce byť menovaný.

PIANO

 Prečítajte si komentár Petra Javůrka Neobmedzené možnosti.
Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Podpisy tisícok osôb po celom Slovensku preverujú už od minulého týždňa stovky policajtov. Podľa informácií z policajných zdrojov previerky ukázali, že napríklad len v Trnave je viac ako 40 percent podpisov na petičných hárkoch falošných. Aký postup bude nasledovať, ak sa ukáže, že strana nemá dosť pravých podpisov, ministerstvo vnútra zatiaľ nepovedalo.

Ďalší ústavný právnik Eduard Bárány hovorí, že podozrenia tohto druhu môžu viesť až k vylúčeniu strany z parlamentných volieb. „Rozhodnúť však musí Najvyšší súd na návrh generálneho prokurátora,“ povedal. Na rozhodnutie súdu si bude musieť počkať aj Ústredná volebná komisia, keďže podľa jej šéfky Lívie Škultétyovej sú ďalšie kroky mimo jej kompetencií.

Podľa Spišiaka polícia momentálne celú vec vyšetruje ako trestný čin podvodu s tým, že poškodené je hnutie 99 %. „Polícia to nepreveruje za účelom zrušenia politickej strany. My len zisťujeme, ako získala strana registráciu, či aj ju nepoviedli,“ vyhlásil Spišiak. „Niekto ich uviedol do omylu tým, že pre nich získali fiktívne podpisy. Za to by nám mali byť vďační,“ povedal.

Hnutie 99 % to však tak nevidí. Preverovanie podpisových hárkov označilo za zastrašovanie ľudí a diskreditáciu tesne pred voľbami. „Ide o to, aby sa dosiahlo niečo, čo sa už pri volebnej urne nedá dosiahnuť,“ vyhlásil Ivan Weiss. Kandidát na poslanca za hnutie Peter Vačok, advokát a bývalý policajný vyšetrovateľ, si myslí, že polícia koná v rozpore so zákonom a dopúšťa sa zneužitia právomocí verejného činiteľa, pretože nejde o priestupok ani trestný čin. „Nech vedenie polície alebo ministerstva vnútra vysvetlí, aký priestupok alebo trestný čin vyšetrujú,“ povedal Vačok.

Návštevu polície potvrdili Pravde viacerí z tých, ktorých redakcia oslovila už pred časom, pri overovaní, či sa na hárky naozaj podpísali. Rodinu Cyrila Bartoša navštívila polícia dvakrát. „V piatok minulý týždeň nás nezastihli doma, tak prišli v sobotu,“ povedala pani Bartošová. Dodala, že manžel, ktorý je po troch mozgových príhodách, sa pred nimi aj podpísal, aby si policajti mohli overiť, že jeho podpis je falošný. Rovnako reagovala aj Bratislavčanka Viola Bollová. „Nesedelo číslo môjho občianskeho preukazu ani podpis,“ uviedla.

Ako prvá informovala o falošných podpisoch Zuzana Huttová, ktorá sa priznala, že len ona sama sfalšovala približne 1 500 podpisov, za čo dostala od neznámych mužov tisíc eur. Priznala, že pri falšovaní hárkov si pomáhala Zlatými stránkami a čísla občianskych preukazov si vymýšľala. Keď sa zaujímala o to, či to nie je nezákonné, muži jej údajne odpovedali, nech sa nestará, že oni majú kontakty aj na polícii, aj v tajnej službe.

Stranu 99 % zaregistrovalo ministerstvo vnútra 6. decembra. Na neplatnosť podpisov vtedy neprišlo, keďže podpisové hárky podľa zákona nie je povinné podrobne kontrolovať.

© Autorské práva vyhradené

154 debata chyba