Bugár: Kauzy zatienili maďarskú kartu

Prvýkrát nastala situácia, že pár dní pred voľbami sa nedá povedať, kto sa dostane do parlamentu a aká vláda by sa mohla vytvoriť, hovorí predseda Mostu-Híd Béla Bugár.

05.03.2012 20:00 , aktualizované: 06.03.2012 08:00
Bugár Foto:
Predseda Mostu-Híd Béla Bugár
debata (101)

Kladie si otázku, či by vláda so Smerom bola reálna, ak podpredseda Smeru Marek Maďarič avizoval po voľbách zrušenie dvojjazyčného označovania obcí a zmenu zákona o používaní menšinových jazykov.

Prajú si voliči pokračovanie pravicovej vlády a Most v nej?
Cítiť určitú frustráciu občanov. Jednak z toho, že predčasne padla stredopravá koalícia, aj z toho, čo sa deje v spoločnosti. Dnes už nikto nevie, kde je pravda. Každý každého odpočúva. Každý každého obviňuje, je obrovská nedôvera občanov voči politikom aj medzi politikmi. Ale čo je veľmi dôležité, ľudia sa pýtajú na riešenie najdôležitejších problémov, ako je nezamestnanosť a na to, ako ďalej. Bohužiaľ, neviem odpovedať, kto s kým. V tomto chaose sa po prvýkrát stalo, že sa nedá povedať, kto sa dostane do parlamentu a aká vláda by sa mohla vytvoriť. Čo viem povedať, je, že určite nejdeme do vlády, kde bude pán Matovič. SNS nemusím spomínať, 99 percent hneď od začiatku porušuje zákony. Som zástancom stredopravej koalície, ale či to bude možné, neviem.

Obyčajných ľudí označujete za nespoľahlivých, s SaS nemôžete rátať pri schvaľovaní trvalého eurovalu. Má význam baviť sa o stredopravej vláde?
O tom rozhodnú voliči. Problém SaS je aj v tom, že vedie kampaň tak, že vo svojich letákoch obviňuje SDKÚ, Smer, KDH a Most-Híd z toho, že sme zradili voličov a ideme proti záujmom Slovenska. Ako sa dá rozmýšľať o vládnutí s SaS, keď takto obviňuje možných partnerov!

Môže si Slovensko dovoliť neschváliť trvalý euroval?
Myslím, že nie. Veď dostávame z eurofondov peniaze. EÚ ponúka 2,3 miliardy eur na riešenie nezamestnanosti mladých ľudí. Nie je to teda len o tom, že my pomáhame, a nie sme ani ostrov, ktorého by sa kríza netýkala. Buď to vyriešime spolu alebo môžeme padnúť sami.

Potom zostáva len čistá vláda Smeru alebo ľavopravá vláda. Súhlasíte?
Neviem, ako dopadnú voľby. Možno tak, že väčšina občanov bude plakať. To závisí aj od rozhodnutia voličov, nielen strán. Nehovoriac, že vláda sa netvorí len tak. Je to vec hodnotových a programových kritérií.

Išiel by Most-Híd so Smerom do vlády?
Je to reálne, ak jeden zo silných mužov Smeru pán Maďarič hovorí, že ak sa dostanú do vlády, zrušia dvojjazyčné označovanie obcí, zmenia zákon o používaní menšinových jazykov? Budúca vláda musí byť veľmi stabilná a takéto napätie nepotrebuje.

Po voľbách môže byť všetko inak. Smer to nemusí žiadať.
Ale ja neviem, či to bude inak. Toto je momentálne stanovisko pána Maďariča i Čaploviča a nikto ho neopravil. Preto hovorím, že je to nereálne.

Keby KDH trvalo na tom, aby ste spoločne boli vo vláde so Smerom. Čo by to znamenalo?
Platia hodnotové a programové veci.

Po voľbách bude kľúčová dohoda, kde šetriť a kde získať nové zdroje. Boja sa strany povedať, že aj tak bude nutné zvýšiť DPH, pretože je to najistejší zdroj príjmu štátu?
A bude to nutné? Pri zostavovaní rozpočtu sme si mysleli, že z ministerstiev sa nedá dostať viac. A pritom koncom roka 2011 ministerstvá a rôzne štátne organizácie rozdali odmeny v hodnote takmer 20 miliónov eur. Je to malá suma, ale sú rezervy. Hovorme o tom, že 28 percent DPH štát nedokáže vybrať, a to sme posilnili finančnú správu. O zvyšovaní daní budeme ochotní uvažovať, ak vyčerpáme všetky iné možnosti. Aj to iba tak, že treba zaviesť len krízovú daň.

Ste za to, aby sa sprísnila legislatíva pri výbere daní aj trestnoprávne dôsledky?
Jednoznačne.

Budete brániť rovnú daň?
Hovorili sme, že rovná daň nie je dogma. Ale zatiaľ nikto nič lepšie nevymyslel. Smer ponúka, že zavedie progresívnu daň pre ľudí, ktorí zarábajú mesačne viac ako 2 750 eur a zdaní ich 25 percentami. Firmy preložia sídlo do susednej krajiny a prídeme aj o to, čo zaplatili na daniach a odvodoch. Aby sa nám nestalo, že rozbijeme rovnú daň a potom ešte budeme mať menší výber daní.

Takmer všetky bývalé koaličné strany s výnimkou KDH stratili časť voličov. Môže za to škandál Gorila?
Môže za to negatívna nálada. Najväčšia gorila je ten, kto zavesil na internet kauzu Gorila pár týždňov pred voľbami a pritom to mal v rukách možno niekoľko rokov.

Aj viete kto?
Keby som to vedel, už to všade hovorím. Predpokladám, že niektorá z nových strán, ktoré vedeli, že ich to nepoškodí. Teraz zisťujeme, že kauza Gorila odštartovala proces, ktorý nemá obdobu v Slovenskej republike. Je to chaos. Najskôr sa začali protesty na uliciach so snahou očistiť politiku. To je výborné, ale potom sa začala robiť politika. Snaha presunúť voľby, zrušiť politické strany.

Čo keď sa nič z Gorily nevyšetrí a žiadne trestnoprávne dôsledky nebudú?
Médiá ovládla kauza Gorila. Všade sa hovorí len o nej, ale už sa nehovorí o riešeniach, a my sme ich napríklad ponúkli. Okrem toho počas vlády Ivety Radičovej sme prijímali najtvrdšie protikorupčné opatrenia. Neviem, či je Gorila úplne pravdivá, možno 70 percent vecí je nepravdivých. Neviem. Odmietam spôsoby, že každého politika hádžu do jedného vreca. Podľa nich je každý gorila. Pritom medzi „novými“ stranami je veľa takých, ktoré od svojho vzniku sústavne porušujú zákon.

Politici sú obviňovaní, že sa stretávali s podnikateľmi a kontroverznými osobami. Neobávate sa, že sa aj na vás niečo vytiahne?
Ešte sa môžu do volieb vylievať kýble špiny na každého, lebo sa zistilo, že sa takto môže škodiť.

O vplyve podnikateľa Oszkára Világiho na Most sa nehovorí?
My sme odišli z SMK, Oszkár Világi s nami neodišiel.

Ani sa s ním nestretávate?
Nie, ale aj keby, nič to neznamená.

Neverí projektu Mostu-Híd?
V Új Szó sa vyjadril, že od začiatku mal iné predstavy a má pochybnosti o Moste.

Bolo by lepšie pre maďarskú komunitu, keby boli v parlamente dve maďarské strany?
O tom rozhodnú voliči. Odvtedy, čo SMK odmietla rokovať o spolupráci, staráme sa o náš program a našich voličov.

Hoci je „blbá“ nálada, čo vás v kampani príjemne prekvapilo?
Záujem ľudí, a to ich nezvážame na mítingy autobusmi. V Žiline sme mali takmer 500 ľudí, v Banskej Bystrici sme museli v najväčšom hoteli dokladať stoličky. Platí to aj pre juh Slovenska. Ešte máme pár dní a tí, ktorí zistili, že mi skape koza, urobia všetko preto, aby tá koza skapala aj tým, ktorí majú väčšiu šancu dostať sa do parlamentu. Urobíme všetko preto, aby sme presvedčili čo najviac ľudí o tom, že hodnoty a cesta, ktorú reprezentujeme, je správna.

Ak vynecháme SNS, tak tento rok sa nehralo maďarskou kartou. Je to krok vpred?
Keby neboli kauzy, tak by som to vnímal veľmi pozitívne. Problém je v tom, že sú kauzy, ktoré zatienili maďarskú kartu. Som aj optimista a verím, že tzv. maďarská karta je hybnou silou pre čoraz menej ľudí.

© Autorské práva vyhradené

101 debata chyba