Dzurinda si stále verí

Za optimálnu vládu by Mikuláš Dzurinda považoval pravicovú vládu troch strán SDKÚ, KDH a Mostu-Híd. Na otázku, či by s SaS a s Matovičovými Obyčajnými ľuďmi išlo o krízový variant vládnutia, sa najprv schuti zasmial a potom dodal, že nevie, či krízový, ale menej hodnotovo kompatibilný. O svojej budúcnosti po voľbách nechcel hovoriť. V seriáli predvolebných rozhovorov pokračujeme vo štvrtok s Jánom Figeľom.

07.03.2012 12:00
Mikuláš Dzurinda Foto:
Šéf SDKÚ Mikuláš Dzurinda
debata (229)

Veríte v neuveriteľný úspech SDKÚ?
Verím, že môžeme dosiahnuť dobrý výsledok.

A akých partnerov by ste chceli vo vláde?
Vždy sa mi zdá kľúčový program. Úplne ideálne by bolo, keby vládu mohla zostaviť SDKÚ s KDH a Mostom-Híd. To by bola vláda kompaktná, akčná.

Líder je pre stranu kľúčový. Ako si vykladať oznámenie Lucie Žitňanskej, že po voľbách sa bude uchádzať proti vám o post predsedníčky strany?
(Chvíľu premýšľa.) Z času na čas som konfrontovaný s podozrievaním, že nikoho nechcem pustiť na stoličku predsedu strany, hoci to nie je pravda. Možno Lucia Žitňanská chcela ukázať časti elektorátu, členskej základni, že sa nebojí takejto výzvy a že za istých okolností sa o funkciu bude uchádzať. V momente, keď mi to povedala ešte pred ústrednou radou, som to nielen vzal na vedomie, ale aj privítal.

Napriek tomu, že je pred voľbami, nevnímate to ako krok namierený proti vám?
Určite nie, pretože ma nežiadala, aby som nekandidoval alebo nebodaj odstúpil.

Ste naozaj presvedčený, že pravica prečísli Smer?
Toto je moja povinnosť, toto je moje remeslo. Do poslednej sekundy budeme bojovať, aby sme urobili čo najlepší výsledok a prispeli k alternatíve voči vláde jednej strany.

Menovali ste ako partnerov KDH a Most-Híd. Vládu so SaS a s Matovičovou stranou by ste vnímali ako nestabilnú?
Nepovedal som to takto, zvolil som si optimálny variant.

Čiže s SaS a Matovičom ide o krízový variant?
Neviem, či krízový, ale menej hodnotovo kompatibilný. Mimoparlamentné strany by som nechcel komentovať. Čo sa týka SaS, domnievam sa, že ak by osud vlády, ktorá by bola alternatívou Smeru, závisel od našej vôle prizvať alebo neprizvať SaS, tak ja hovorím prizvať.

Napriek tomu, že SaS nepodporí trvalý euroval?
Napriek tomu, pretože s tým sa poradiť dá. Na permanentný euroval nepotrebujete dohodu všetkých štátov.

Rátate teda s tým, že by trvalý euroval nemuselo Slovensko schváliť?
Nerád by som bol. Len teoreticky hovorím.

Nie je to však zmena, keď pripúšťate, že Slovensko nemusí schváliť trvalý euroval?
Nevytrhnite to z kontextu, hovorím len teoreticky. Ja to nepripúšťam, len hovorím, že máme širší manévrovací priestor. Politicky by sme si veľmi poškodili, keby sme boli čiernou ovcou.

Už by ste nežiadali spojiť hlasovanie s dôverou vláde?
Nebolo by to potrebné, pretože aj pri dočasnom eurovale som vyšiel Sulíkovi v ústrety, ako som len mohol. Vybavil som, že sme ho ratifikovali poslední. Z toho vyplýva, že trvalý a dočasný euroval sú dve rozdielne záležitosti. Len politicky by som nebol rád, keby z toho vyznelo, že mi je to jedno. Nie je mi to jedno. Je možnosť presvedčiť Sulíka, spamätanie sa Fica, nech sa začne správať ako Európan, nie ako vydierač, pretože on si vypýtal predčasné voľby. Máme ich kvôli Ficovi i Sulíkovi.

Ale Richard Sulík tvrdí, že stačilo niekoľko telefonátov z Bruselu a Robert Fico by sa bol zlomil.
Takéto detské argumenty mi nikto nesmie hovoriť. Neexistoval takýto telefón. Ak niekto niečo také tvrdí, tak nepozná politické reálie. Nepustím sa do strúhania dreveného korýtka. Viete prečo? Lebo do piatich minút si odfaklím palec. Fico vedel, že máme málo času. Rozhodol sa nás pritlačiť a vypýtal si politickú cenu.

Viete, kto sondoval u Richarda Sulíka na jeseň 2010 možnú výmenu Ivety Radičovej za Ivana Mikloša?
Netuším to a ani tomu neverím.

Keď to spomínal Sulík pred Mariánom Kočnerom, asi to bol fakt.
Juj, to je taká zostava, ku ktorej sa mi nežiada vyjadrovať. Neverím, že by to mohol byť ktokoľvek z SDKÚ, lebo u nás nezaznelo jediné slovo na túto tému.

Išlo by KDH do takej vlády, kde by mali byť SaS aj Obyčajní ľudia?
Obyčajných ľudí dajme nabok. Ale čo sa týka vzťahu KDH ku SaS, domnievam sa, že je to vec trpezlivých rozhovorov a argumentácie. Nezabúdajme, že so SaS sme prijali obrovské množstvo zákonov. Dnes vidíme omnoho viac ako včera, že trvalý euroval je poistný systém, ak by sa niečo stalo aj so Slovenskom. S Gréckom to dohromady naozaj nemá nič spoločné. Bojujeme však o našu menu.

Myslíte si, že KDH má nakročené ku koalícii so Smerom?
Mne sa to nechce veriť. Keď KDH nemohlo strpieť pani Bubeníkovú na poste predsedníčky FNM, ako by mohlo strpieť Fica, ktorý chodil do toho bytu, ktorého tajomník tam bral podľa zverejneného spisu Gorila peniaze? Ako by Fica mohli strpieť ako svojho koaličného partnera?

Zdá sa, že o výsledku volieb rozhodne spis Gorila. Myslíte si, že bol zneužitý na predvolebný boj?
No, samozrejme, že bol zneužitý. Tak cynicky a tak majstrovsky, že až posledné týždne mám pocit, že ľudia načúvajú argumentom.

Myslíte si, že by politici venovali takú pozornosť Gorile, keby neboli predčasné voľby?
Samozrejme, že by nevenovali. Keď si zoberiete podstatu, ktorá povalila špinu na SDKÚ, tak to je trápne. Napríklad doprivatizácia rozvodných podnikov nikdy nebola zamýšľaná.

Vy necítite politickú zodpovednosť za to, čo sa uvádza v spise?
Neexistuje. Potom by som mohol povedať, či necíti Robert Fico zodpovednosť za výbuch vo Vojenskom opravárenskom podniku v Novákoch. Nemôžem niesť zodpovednosť za to, ak finančná skupina taká alebo onaká sníva svoje sny alebo spriada plány. To je zodpovednosť len a len tých ľudí.

Ku koncu vašej druhej vlády sa však hovorilo o kupovaní poslancov. Vám také správy zo SIS nechodili?
Nikdy som takú správu nedostal. Jednak sú mi takéto otázky trošku nepríjemné, lebo si nemôžem tak pustiť pusu na špacír, keďže som pod zákonom o ochrane utajovaných skutočností. Žiadnu správu o kupovaní som nedostal. Veď zákon o SIS hovorí, že všetky informácie, ktoré by mohli svedčiť o spáchaní trestného činu, odstupuje SIS priamo útvarom polície a prokuratúry. Keď som dostal nejakú informáciu, tak žiadne prepisy. Dostal som len zvodku všeobecného charakteru, že niekto o niečom špekuluje a treba si pri rozhodovaní dať pozor.

Tam neboli spomínané žiadne mená?
Nemôžem o tom rozprávať a nemám ani fotokópie zvodiek v aktovke. Nechal som to všetko na Úrade vlády.

Minimálne vás mohla SIS upozorniť na FNM a pani Bubeníkovú, že sa deje niečo neštandardné.
Vždy som informácie, ktoré som dostal, vyhodnotil zodpovedne a ostali na Úrade vlády. Preto ich tam teraz Lipšic našiel, neskartoval som nič.

Veríte, že rozhodný postoj ministra vnútra Lipšica napomôže vyšetrovaniu Gorily?
Bol to postoj naozaj rozhodný?

Máte iné informácie?
Zdá sa mi, že miestami možno mohol orgánom činným v trestnom konaní prácu aj komplikovať ako uľahčovať.

Čím ju komplikoval?
Je minister vnútra vyšetrovateľ? Kto môže zo zákona informovať o vyšetrovaní? Je múdre, keď my politici v priebehu vyšetrovania komentujeme alebo vyriekneme svoj taký alebo onaký výrok?

SaS vás označila za presluhujúceho politika. Ako sa cítite vy sám?
(Chvíľu ticho.) Hm, možno by ma zaujímalo teraz, ako sa cíti ten, ktorý ma takto najčastejšie označil. Možno, že ma dnes ten človek chápe lepšie ako včera. To, kto ako dlho slúži, nemusí byť diskvalifikácia. Práve naopak. Možno opakom zdania o presluhovaní je ocenenie bohatých skúseností, ktoré človek získa, keď je dvadsať rokov na špici takého alebo onakého remesla. Nie som z cukru, schytal som kadečo v politike, ale v konečnom dôsledku dobre viem, že vysvedčenie mi práve teraz vystavia voliči.

Aj viete, čo urobíte, keby bolo nepriaznivé?
To by bola chyba, keby som to vedel. Koncentrujme všetky sily na kontakty s občanmi. Do 10.¤marca ma nič iné nezaujíma len to, či som urobil všetko, čo som urobiť mal a vládal.

229 debata chyba