Čo bude Radičová v sobotu?

Premiérka Iveta Radičová stále prekvapuje. V deň volieb sa chystá komentovať ich výsledky v súkromnej televízii ako sociologička. Po uzavretí volebných miestností bude hodnotiť výsledky exit pollov a prvé volebné odhady. V tom čase bude ešte stále premiérkou a členkou SDKÚ. Aj preto niektorých politológov a sociológov jej odvaha komentovať voľby prekvapuje.

07.03.2012 12:28 , aktualizované: 08.03.2012 08:17
Iveta Radičová Foto:
Premiérka Iveta Radičová
debata (133)

Politológ Tomáš Koziak to označil za nezvyčajné. „Chápem televíziu Markíza, že si chce takto zvýšiť sledovanosť, ale nemyslím si, že je to najlepší Radičovej krok. Podľa mňa je to príliš skoro, pretože je stále aktívnou političkou aj premiérkou,“ povedal.

PIANO

Prečítajte si glosu Mariána Repu Schizofrénia.
Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Prekvapenie neskrývala ani Radičovej kolegyňa z odboru, sociologička SAV Zuzana Kusá. Podľa nej je za týmto krokom snaha premiérky nastoľovať a prekonávať hranice. „Toto môžem u nej označiť už za diagnózu,“ povedala Kusá. „Premiérka sa zrejme snaží ukázať, že je osoba, ktorá je schopná prekonávať hranice bez ujmy na kvalite výkonu tak političky, ako aj sociologičky,“ dodala s tým, že celá akademická obec ju určite bude sledovať, či sa jej to nakoniec podarí.

Sociologička Silvia Porubänová to vníma ako jasný signál, že Radičová v úlohe političky končí. „Vzhľadom na to, že v tej chvíli už bude dohrané a volebné výsledky nemôže žiadnym spôsobom ani zvrátiť, ani ovplyvniť, vnímam to skôr ako pokus uplatniť sa opäť cez svoju profesiu,“ povedala Porubänová.

Radičová povedie vládu až do chvíle, kým prezident nevymenuje nový kabinet. Podľa Marušiaka môže Radičovej funkcia premiérky, ale aj političky sťažiť v televízii pozíciu nezávislej sociologičky. „Určite sa v nej bude biť to, že na jednej strane je sociologičkou a na druhej stále aktívnym politikom za konkrétnu politickú stanu a premiérkou. Ja osobne som mimoriadne zvedavý, ako ona túto pozíciu zvládne,“ povedal Koziak.

Porubänová od premiérky očakáva, že bude kritická. "Okrem toho sa bude snažiť byť objektívna. Nepredpokladám, že bude preferovať nejakú zo strán,“ dodala.

Premiérka na otázku, či si pri hodnotení v televízii dokáže udržať odstup od svojej materskej strany, prostredníctvom svojej hovorkyne odkázala, že „v tom čase už bude po voľbách, čo vylučuje akékoľvek ovplyvňovanie volebných výsledkov“. „Predsedníčka vlády dostala pozvánku z tv Markíza. Toto pozvanie prijala aj preto, lebo v týchto voľbách nekandiduje a ako iste viete, ohlásila odchod z aktívnej politiky,“ dodala hovorkyňa Úradu vlády Ľubica Pilzová.

133 debata chyba