Referendum v Šoporni bolo zmarené, množia sa trestné oznámenia

Desiatky obyvateľov Šoporne smerovalo z volebnej miestnosti rovno na políciu. Hromadne tu podávali trestné oznámenia za zmarenie referenda. V ňom mali hlasovať za to, či má súčasný starosta odstúpiť. Podľa obecných poslancov boli zo začiatku narušené aj samotné voľby.

10.03.2012 11:35 , aktualizované: 15:46
Šoporňa, referendum, polícia Foto:
Obyvatelia Šoporne sa obrátili na políciu, kde hromadne podávali trestné oznámenia za zmarenie referenda.
debata (1)

„Volebnú miestnosť neotvorili načas, meškali niekoľko minút. A to sa tu zrána zhromaždila asi stovka ľudí, ktorí tak na začiatku vôbec nemohli odvoliť,“ naznačil obecný poslanec Miroslav Baran. Niektorí ľudia odišli preč, iní počkali, kým sa miestnosť nakoniec otvorí, aby odvolili. Dnu ich podľa Barana čakalo ďalšie nemilé prekvapenie. Keď sa pýtali, kde môžu hlasovať v referende, dozvedeli sa, že bolo zmarené.

Preto sa hneď ráno na tunajšom policajnom oddelení zišla asi stovka ľudí, cez deň pribúdali stále ďalší. Všetci podávali trestné oznámenia za zmarenie referenda, čo potvrdil aj policajný hovorca Michal Hanus.

Starosta odmietol dať organizátorom referenda pečiatky, či zoznamy voličov. „Riaditeľke základnej školy starosta dokonca zakázal, aby nám uvoľnila miestnosť pre referendum,“ prezradila poslankyňa Erika Ščípová. K ďalším krokom, či k novému termínu sa poslanci nevyjadrili. Chcú sa obrátiť na právnika.

Starosta Milan Vlček naopak tvrdil, že voľby začali načas a referendum vraj zmarené nebolo. „Budova bola otvorená desať minút pred siedmou, všetko prebiehalo v súlade s platnou legislatívou.“ Starosta opakovane tvrdil, že referendum od začiatku nespĺňalo zákonom stanovené podmienky.

Aj preto ešte deň pred voľbami vyhlasoval v obecnom rozhlase, že referendum nebude. Podľa poslancov to vnieslo medzi ľudí zmätok. „Najmä starší ľudia to pochopili tak, že sa zrušili aj samotné voľby. A vôbec tak neprišli voliť,“ dodal poslanec Baran.

Situáciou v Šoporni sa už niekoľko dní zaoberá aj Okresná prokuratúra v Galante. Hovorca Marek Marcinkech vyvrátil informácie o tom, žeby prokuratúra zakázala referendum alebo ho označila za nezákonné. „Nikto vopred nehovoril, že to referendum byť nemôže. A toto ani nikto nemôže tvrdiť. Každý môže využiť priamu formu demokracie.“ Vyhlásiť referendum za neplatné môže podľa neho jedine súd.

Spory medzi poslancami a starostom trvajú v Šoporni už dlhšie. Podľa poslancov im starosta bránil organizovať zastupiteľstvá, zamykal miestnosti a budovy, kde mali rokovať. Starostovi vyčítajú najmä nehospodárne nakladanie s peniazmi obce, ten to však odmieta.

1 debata chyba