Fico nečaká zázrak, ani katastrofu, Dzurinda sa budil s otáznikom

Väčšina politikých lídrov odvolila už pred obedom. Výsledky volieb neodhadujú, Robert Fico (Smer) nečaká zázrak, ani katastrofu, Mikuláš Dzurinda (SDKÚ) ráno vstával s s otáznikom v hlave. Šéf SaS Richard Sulík zasa odporučil dôchodcom, aby išli okopávať záhradku.

10.03.2012 13:58
voľby 2012, urna, hlasovanie, Fico Foto:
Šéf Smeru Robert Fico s manželkou vo volebnej miestnosti.
debata (33)

Fico prišiel pred obedom v sprievode svojej manželky Svetlany do Základnej školy A. Dubčeka na Majerníkovej ulici na bratislavských Dlhých dieloch, aby využil svoje volebné právo a zúčastnil sa na predčasných parlamentných voľbách. „Možno to bude znieť čudne, čo teraz poviem, ale zoberiem psa a pôjdem von,“ odpovedal Fico na otázku, ako bude pokračovať jeho dnešný program.

Predseda Smeru zdôraznil, že sú to jeho už siedme parlamentné voľby, a preto ich už neprežíva s takým napätím, ako v minulosti. „Prijmem akýkoľvek ortieľ slovenských voličov,“ zdôraznil Fico. A aký očaKáva výsledok? Šéf Smeru tvrdí, že to nebude zázrak, ale ani žiadna katastrofa.

Dodal, že prínosom by bola vyššia volebná účasť, ktorá znamená aj vyššiu legitimitu nastupujúcej vlády. „Bez ohľadu na to, aká to bude vláda, by bolo dobré, ak by sa opierala o čo najvyšší počet hlasov voličov Slovenskej republiky,“ dodal.

Osobne dúfa, že nová vláda bude proeurópska. „V tomto by sa nemali robiť žiadne chyby. Slovensko je krajina, ktorá stále viac dostáva od Európskej únie, ako do nej dáva. Ak prejavuje EÚ solidaritu k nám, je našou povinnosťou prejavovať solidaritu k EÚ,“ uzavrel.

Na otázku, prečo volí v modrej a nie ako obyčajne v červenej kravate Fico konštatoval, že modré kravaty nosil dávno pred tým, ako si túto farbu „privlastnila“ SDKÚ.

Dzurinda robil, čo vládal

„Taký veľký otáznik som dávno necítil, ako keď som sa ráno zobuil,“ povedal predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda po tom, ako aj s rodinou odvolil na bratislavskej ZŠ na Škarniclovej ulici.

„Potešilo ma slniečko a veľmi dobre viem, že všetko ostatné je v rukách voličov. Pre mňa vždy bolo v takýchto chvíľach dôležité, aby som si odpovedal na otázku, či som urobil všetko, čo som urobiť azda mal a vládal. A myslím si, že som naozaj urobil to, čo som vládal,“ podotkol. Koho okrem seba krúžkoval, neprezradil.

Líder SDKÚ priznal, že to bola najťažšia kampaň jeho života. „Dnešok rozhodne o tom, ako sa bude Slovensko štyri roky vyvíjať, či sa budeme blížiť k najlepším krajinám Európy, alebo sa obrátime cestou, ktorú si neželá. "Parlamentné voľby sú síce vecou okamihu, ale rozhodujú o ceste Slovenska na ďalšie štyri roky,“ odvetil na otázku, prečo by dnes ľudia mali ísť voliť.
Dzurinda dnes pôjde s rodinou na obed a potom si pôjde zabehať. Večer bude tráviť vo volebnej centrále a spolu s kolegami čakať na výsledky parlamentných volieb.

Figeľa podporil syn, deň strávi s rodinou

Demokracia je v rukách občanov. Predseda KDH Ján Figeľ preto verí, že aj väčšina sklamaných a nerozhodnutých voličov dnes príde do volebných miestností hlasovať za Slovensko. „Demokracia si vyžaduje zodpovednosť, je v rukách občanov. Hlasovať znamená podporiť slobodu, vlastnú krajinu, správu veci verejných,“ povedal Figeľ po tom, ako v Bratislave odvolil.

Do volebnej miestnosti ho sprevádzala manželka, ktorá na ňom obdivuje, aký dokáže byť pokojný a vyrovnaný „pri tom všetkom, čo sa deje“.

Prvýkrát v živote išiel voliť aj Figeľov syn Adam. „Je to nová skúsenosť a je to zaujímavé. Rád ocka aspoň takto podporím,“ povedal po vykonaní volebného aktu. Šéf KDH deň strávi s rodinou a večer príde do centrály kresťanských demokratov, kde bude čakať na výsledky volieb.

Zdôraznil, že Slovensko potrebuje čestnú vládu, ktorá bude pracovať pre občanov, pre silnú ekonomiku, pracovné miesta a dôslednú spravodlivosť. Voliči môžu podľa neho účasťou na voľbách odmietnuť nezodpovednosť, korupciu, populizmus.

Sulík poslal dôchodcov okopávať záhradku

Samozrejme, že som krúžkoval seba, vyhlásil líder SaS Richard Sulík bezprostredne po tom, ako vhodil svoj volebný lístok do urny v bratislavskej Základnej škole na Jelenej ulici. „Predstavte si, že by mi ten jeden krúžok chýbal, to by som si naveky vyčítal,“ dodal. Sulík pred parlamentnými voľbami v súvislosti s kauzou Sasanka vyhlásil, že ak nezíska najviac krúžkov na kandidátke, vzdá sa svojho mandátu.

Ostatné krúžky dal podľa vlastných slov dámam na kandidátke, lebo si myslí, že do politiky by malo ísť viac žien. „Politika bude potom taká menej hulvátska,“ domnieva sa šéf liberálov.

Sulík tiež skonštatoval, že dnes je krásne počasie a tak dôchodcovia, ktorým „nezáleží na budúcnosti ich vnúčat, by mohli ísť kopať záhradku“. „Tí ostatní nech určite idú voliť. Lebo ešte asi nikdy nebola taká situácia, kedy pár sto, pár tisíc hlasov môže rozhodnúť o tom, že viacero strán bude alebo nebude v parlamente, môže to ešte aj na poslednú chvíľu zamiešať karty,“ vyzval voličov.

Dobre naladeného predsedu SaS vo volebnej miestnosti nesprevádzal jeho syn Hugo, pretože je podľa Sulíka chorý. Líder liberálov má tip, koľko percent strana získa, prezradiť ho však nechcel. Dodal, že stávky uzatváral s kolegami v poslaneckom klu­be.

33 debata chyba