Voliči dali vypiť pravici kalich horkosti do dna

Zatiaľ, čo sa na Súmračnej spievalo a tancovalo, v centrálach pravicových strán bolo mŕtvo. Jednotliví lídri, až na Igora Matoviča a OĽaNO, postupne museli priznať volebné fiasko. Väčšina z nich nakoniec nečakala ani na konečné výsledky a na vzájomné návštevy ani nepomysleli.

10.03.2012 22:48 , aktualizované: 11.03.2012 04:08
debata (116)

Dzurindovci sa zavreli na poschodí

Centrála SDKÚ radosťou nehýrila. Členovia strany na čele so svojím predsedom Mikulášom Dzurindom sa po uzatvorení volebných miestností a zverejnení prvých povolebných odhadov uzavreli na prvom poschodí, kam ochranka novinárov nevpúšťala.

Šéf SDKÚ Mikuláš Dzurinda vystúpil pred... Foto: Ivan Majerský
Mikuláš Dzurinda, centrála, SDKÚ Šéf SDKÚ Mikuláš Dzurinda vystúpil pred novinárov po zverejnení prvých povolebných odhadov. Dobrú náladu však nemal.

Pol hodinu pred polnocou predstúpil pred prítomných novinárov šéf strany Mikuláš Dzurinda a poďakoval sa všetkým svojim voličom. Priznal, že jeho strana bola v takej ťažkej situácii, že sa jeho sympatizanti na volebných mítingoch pýtali, či ich hlas pre jeho stranu vo voľbách neprepadne. „Chceme zodpovedne naložiť s dôverou voličov a ubezpečiť ich, že s ich hlasmi budeme nakladať vždy veľmi zodpovedne,“ povedal. Dodal však, že verí, že ešte nejaké to percento môže v prospech SDKÚ pribudnúť.

Pol hodinu po polnoci pustili politici SDKÚ medzi seba aj novinárov. Nálada sa uvoľnila aj po tom, čo Ľudovít Kaník priniesol fľašu vína. Politici postávali pri stolíkoch a diskutovali. Medzi nimi boli prítomné moderátorky predvolebných mítingov strany Elena Vacvalová s Oľgou Feldekovou. „Mám dobrý pocit z odvedenej práce. V rámci okolností som rada, že tá energia nevyšla nazmar. Očakávania som nemala priveľké a myslím si, že toto ich naplnilo,“ povedala na margo výsledku strany Elena Vacvalová.

U Sulíkovcov napriek prepadu zavoňali cigary, tlieskali aj Slotovi

V centrále liberálov panovala dobrá nálada ešte pred ohlásením prvých odhadov parlamentných volieb. A nevyprchala ani po tom, čo sa ukázalo, že SaS za necelé dva roky stratila každý druhý hlas. Parlamentná istota vylúdila úsmev na tvárach mnohých prítomných.

No netlieskalo sa len od radosti, hvízdanie a búrlivé ovácie vyslali prítomní škodoradostne aj do centrály Slotových národniarov. Tým totiž výsledky zabuchli brány parlamentu tesne pred nosom.

Liberálny dom praskal v neskorých hodinách vo švíkoch, na domácu pôdu prišli zdielať svoje pocity zrejme všeci poprední predstavitelia strany. Vzduch postupne zavoňal cigarami, viacerí si štrngali šampanským či pohárikom koňaku alebo whisky. V hlúčikoch sa gratulovalo, s klesajúcimi percentami však na viacerých tvárach bolo badať obavy. Éterom znela hudba, Lucia Nicholsonová, štátna tajomníčka ministerstva práce, si dokonca aj zatancovala.

Úbytok hlasov oproti predchádzajúcim voľbám pripísali liberáli vzniku strany Igora Matoviča, ktorý išiel naposledy do volieb spolu s nimi. Využil vraj úlohu nováčika, z ktorej ťažili v SaS v roku 2010. „Boli sme vystavení masivnym útokom,“ odôvodnil údajný druhý hlavný dôvod prepadu hlasov líder strany Richard Sulík. „Chýbala nám zrejme aj troška populizmu iných strán,“ odôvodnil po svojom podpredseda strany Jozef Mihál.

Aj on si pochvaľoval atmosféru v domácom stánku liberálov. „Mám veľmi rád svojich kolegov v SaS-ke, lebo sú to živí, bezprostrední, veselí a úprimní ľudia a pri každom stretnutí je to tu veľmi príjemné. Nech už bude výsledok akýkoľvek, na dnešný večer učite nezabudneme,“ vyhlásil a s pohárikom vína zamieril medzi svojich kolegov.

Mihál: Zbytočné je plakať nad rozliatym mliekom

 

Ako hodnotíte volebný výsledok?
Príliš veľa ľudí sme sklamali, možno ťarbavosťou v politike. Na druhej strane sú ľudia, ktorým treba poďakovať, že nám dali znovu svoj hlas, ktorí ocenili, čo sme pre Slovensko urobili a všimli si aj náš program, ktorý bol vyhodnotený ako veľmi kvalitný. Možno nám chýba štipka populizmu iných strán, aby sme získali väčšie percento.

Vidíte aj iné dôvody slabšieho volebného výsledku oproti posledným voľbám? Čo kauza Sasanka?
Faktorov je viac, aj v náš prospech, aj v náš neprospech. Najväčšia chyba bola, že táto vláda skončila po jednom roku a nemohli sme reálne ukázať výsledky našej práce, lebo boli násilne pretrhnuté. Mať k dispozícii štyri roky, ľudia by videli, že táto koalícia by dokázala viac. Zbytočné je plakať nad rozliatym mliekom, koalícia oficiálne padla kvôli nášmu postoju k eurovalu. Neoficiálne všetci dobre vieme, kto a čo za tým bol.

Spomínate euroval. Ak zostaví vládu Smer, nebudete ľutovať, že ste ho nepodporili?
Ak Smer zostaví vládu je viac-menej isté, že Slovensko bude súčasťou trvalého eurovalu a to bude znamenať obrovský podvod na voličoch, ktorí volili aj Smer. Ľudia ani netušia, čo všetko sa chystá a čo všetko budeme musieť splácať, ak budeme súčasťou trvalého eurovalu.

 Figeľovi prišiel zablahoželať Milan Markovič

Búrlivým potleskom privítali výsledky volebných odhadov aj v centrále nového pravicového lídra KDH. V sídle strany vládne dobrá nálada. Šéfovi kresťanských demokratov prišiel po zverejnení vo­lebných odhadov zablahoželať aj humorista Milan Markovič.

V sídle KDH nechýba spokojnosť. Foto: SITA
KDH, centrála, Figeľ V sídle KDH nechýba spokojnosť.

Necelú hodinu po polnoci prišiel do centrály aj Daniel Lipšic, ktorý sa vrátil z Krásnohorského Podhradia, kde zhorela značná časť hradu Krásna Hôrka. Povolebné odhady nechcel veľmi komentovať, podľa neho sa všetko môže ešte zmeniť a preto si radšej počká na oficiálne čísla.

Hodinu po polnoci centrálu kresťanských demokratov ich šéf opustil. Ján Figeľ pri odchode zažela prítomným, nech „žije biely tím.“

 V SMK, ktorá by sa podľa exit pollu agentúry MVK dostala do parlamentu, skôr vyčkávajú. Šéf strany József Berényi vyhlásil, že budú na výsledky musieť zrejme pre veľmi tesný výsledok čakať až do rána.

U Bugára nechýbal maďarský guláš

V sídle strany Most-Híd panovala dobrá nálada. Pred budovou stáli stany, hrala muzika a členom i sympatizantom strany sa rozdával maďarský guláš.

Predseda Most-Híd Béla Bugár fajčí cigaru v... Foto: TASR
Béla Bugár, centrála, Most-Híd Predseda Most-Híd Béla Bugár fajčí cigaru v centrále strany v Bratislave počas volebnej noci.

Šéf strany Most-Híd prišiel o desiatej večer zo svadby. Nechcel veľmi hodnotiť odhady, tvrdil, že si počká na oficiálne výsledky. „Ak hodnotím tú špinavú a štvavú kampaň, ktorá sa proti nám viedla, je to celkom dobrý výsledok,“ dodal. Bugár odmietol komentovať aj možnosť, že by sa SMK dostala do parlamentu s tým, že sa stará len o svoju stranu.

Po polnoci sa nálada v centrále z minúty na minútu uvoľňovala a spustila sa diskotéka. Z reproduktorov hrali maďarské veselé šlágre a viacerí sa pustili do tanca, medzi tanečníkmi je neprehliadnuteľný Gá­bor Gál.

Matovič: Smer musí ísť na pytačky za KDH a Mostom-Híd

Líder strany OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Igor Matovič na margo povolebnej spolupráce povedal, že Smer bude musieť ísť na pytačky v prvom rade za KDH a Mostom-Híd. „Verejne prezentovali, že oni sú ochotní baviť sa so Smerom o nejakej koalícii,“ uviedol pre médiá s tým, že u jeho strany Fico nemá šancu.

„U nás nie je o čom. My sme od začiatku ľuďom sľúbili, že do žiadnej koalície s Robertom Ficom alebo stranou Smer nepôjdeme, takže nebudeme meniť niečo hneď po voľbách,“ dodal. Do koalície preto podľa neho Smer bude musieť hľadať iné nevesty. Hoci Matovič verí, že by fungovala aj koalícia niekoľkých strán, obáva sa, že partnera Smer na vládnutie potrebovať nebude. Na hodnotenie budúcej spolupráce chce však počkať do finálnych výsledkov.

Podľa Matoviča je však všetko jasné. Slovensko čakajú štyri roky rozkrádania, korupcie, zadlžovania našich detí a po tých štyroch rokoch ľudia na Slovensku pochopia, čo je pravá tvár strany Smer, dodal. Ak sa strana OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti dostane do opozície, bude podľa slov Matoviča strážiť zlodejov, aby nekradli. To je naša hlavná opozičná politika, dodal predseda pre médiá dve hodiny po polnoci. V strane je podľa neho veľa silných osobností, ktorí sa môžu stať lídrami, bude to iné ako počas minulých dvoch rokov. Dúfam, že sa tam vytvorí prirodzená autorita a budeme dôstojne hájiť záujmy ľudí, ktorí nás volili.

Jozef Viskupič pre média dodal, že strana dala bývalým koaličným partnerom päť konkrétnych podmienok. Ak by sa tieto podmienky splnili, OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti si podľa Viskupiča vedia predstaviť takúto spoluprácu. „Uvidíme, o čom sa bude dať rokovať, keď bude konkrétny výsledok,“ dodal.

Podľa Viskupiča bola predvolebná kampaň veľmi hektická a iná ako v roku 2010. „Aj napriek tomu, že sme sa snažili komunikovať program, nieslo sa to na vlne škandálov a káuz. To, čo platilo v pondelok, už v stredu neplatilo,“ podotkol s tým, že v mnohých prieskumoch neboli zohľadnené udalosti ako Sasanka a rozpad ich kandidátky.

Slota neprišiel, Rafaj čakal vyše 9 percent

Predseda SNS Ján Slota do centrály strany na bratislavskom Šafárikovom námestí neprišiel. Podpredseda Rafael Rafaj bol prekvapený z výsledkov, podľa ktorých sa strana ocitla pred bránami parlamentu. „Čakali sme podstatne viac dôveryhodnosti, najmä po tej kampani, kde sme ponúkali predovšetkým riešenia a kde hlavný dôraz sa kládol na to, kto je a kto nie je v gorile,“ povedal Rafaj. Ako dodal je „naozaj prekvapený, ak vidí najväčšie gorily v parlamente, sasanky aj dve maďarské politické strany.“ Pred uzatvorením volebných miestností pritom ešte pred novinármi povedal, že pre stranu očakáva zisk 9,4 percenta hlasov. „V kostiach cítim deviatku, za tým je čiarka a číslica 4,“ skonštatoval Rafaj krátko pred deviatou.

Podpredseda SNS Rafaj komentoval aj stranu Most-Híd. „Je mi osobne ľúto každého slovenského hlasu, ktorý sa dal nabalamutiť touto stranou, pretože zjavne táto strana nežije len z hlasov maďarskej menšiny,“ uviedol Rafaj. Ako dodal, „čudujem sa Slovákom povedzme zo severu, prečo dávajú svoj hlas tejto strane.“

Miroslav Jureňa povedal, že má rád slovenské brandy a po oznámení výsledkov si určite dá pohárik. „či to bude na radosť, alebo na smútok,“ skonštatoval.

V centrále SaS po zverejnení prvých volebných...
Nálada v centrály strany Most-Híd po zverejnení...
+5Šéf SDKÚ Mikuláš Dzurinda vystúpil pred...
116 debata chyba