Politológovia: Hľadanie koaličného partnera je pre Smer formalita

Deklarovaná ústretovosť Smeru voči pravicovým stranám pri zostavovaní vlády je podľa politológa Grigorija Mesežnikova len vyjednávacím gestom.

11.03.2012 10:15 , aktualizované: 15:17
parlamentné voľby, urna Foto:
Ilustračné foto
debata (59)

„Vláda jednej strany je jediná možná v týchto podmienkach,“ povedal Mesežnikov. Debaty o ústavnej väčšine sú podľa neho neopodstatnené. Smer ju nepotrebuje, pretože nikdy nehovoril o ambícii meniť ústavu. „Smer sľuboval ľuďom sociálne istoty a s tou väčšinou, ktorú dnes má v parlamente, môže začať plniť svoje sľuby,“ konštatoval Mesežnikov.

Jednofarebná vláda podľa politológa nebude znamenať medzinárodnú politickú izoláciu. „Máme tu ústavný systém, máme zákony, Smer získal legitímnu podporu a nikto nemôže spochybniť takéto drvivé víťazstvo,“ poznamenal Mesežnikov. Prekvapuje ho však vyššia volebná účasť v prospech Smeru. Očakávalo sa, že ak príde k urnám viac voličov, zmobilizujú ich skôr pravicové strany. Strana Smer mohla inkasovať aj časť hlasov od bývalých voličov SNS. Za oslabením slotovcov však môže byť i odchod Anny Belousovovej zo strany.

Podľa Mesežnikova by mal byť volebný výsledok vážnym dôvodom na zhodnotenie celkového účinkovania strany SDKÚ. Podotýka, že sa splnila podmienka, ktorou Lucia Žitňanská podmienila svoju možnú kandidatúru na funkciu líderky strany – získala najviac preferenčných hlasov. „Nič nebráni tomu, aby v SDKÚ došlo k výmene v súlade so stanovami. Akúsi sebareflexiu by malo SDKÚ urobiť,“ dodal Mesežnikov. Aktuálne rozloženie síl v pravici vníma ako relatívne rovnomerné, pravica svojho lídra v súčasnosti nemá. „Lídrom pravice sa môže stať strana, ktorá by získala eventuálne okolo 20 a viac percent,“ nazdáva sa Mesežnikov.

Marušiak: Víťazstvo Smeru nemá v dejinách slovenskej demokracie obdobu

Víťazstvo, ktoré v parlamentných voľbách zaznamenala strana Smer, nemá v dejinách slovenskej demokracie obdobu. Povedal to politológ Juraj Marušiak.

„Smer sa bude musieť zmieriť s tým, že bude niesť aj výlučnú zodpovednosť za svoje vládnutie, nielen za splnené očakávania svojich voličov, ale aj za tie očakávania, ktoré splnené nebudú,“ doplnil politológ s tým, že pri takom vysokom zisku nebude chcieť so Smerom zdieľať pôsobenie vo vláde žiadna politická strana. Výsledok Ficovej strany, ktorá podľa predbežných výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR získala 44,41 percenta hlasov, považuje zároveň za najväčšie prekvapenie týchto volieb. Doplnil, že popularita strany môže počas najbližších štyroch rokov klesnúť, keďže je náročné niesť výlučnú zodpovednosť za vládu.

Víťazom týchto volieb je podľa Marušiaka aj líder strany OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Igor Matovič. „Jeho ceste na politické výslnie teraz nebráni nikto a nič, lebo je politikom, ktorý môže hovoriť, že nie je pošpinený žiadnym škandálom, nemá za sebou obdobie, v ktorom by zdieľal vládnu zodpovednosť. Teraz bude znova v opozícii,“ dodal politológ. Na druhej strane môžu viacerí nezávislí poslanci, ktorí prídu s Matovičom do parlamentu, predstavovať nečitateľnú silu.

Volebný výsledok strán SMK a SNS, ktoré sa nedostali do parlamentu, podľa Marušiaka ukázal, že pre voličov nie sú národnostné vzťahy prioritou. Politici však tejto otázke budú musieť venovať pozornosť.

Baránka prekvapil volebný zisk Obyčajných ľudí

Volebný zisk viac ako 8,5 percenta hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti, ktorý vyplýva z neoficiálnych výsledkov volieb do Národnej rady SR, prekvapil politológa Jána Baránka.

„Sú na úrovni KDH, čo ma prekvapuje. KDH sa dávalo do pozície lídra a ukázalo sa, že to tak nie je,“ povedal Baránek. Prekvapila ho aj vyššia účasť vo voľbách, ako sa predpokladalo a vysoký počet poslaneckých mandátov, ktoré by mal získať Smer.

„Predpokladal som viac percent u KDH. Potvrdila sa kríza pravice a silné postavenie Smeru. Otázka bola, či bude vládnuť sám,“ povedal Baránek. Hľadanie koaličného partnera považuje za formalitu a akt pre verejnosť, pretože politici Smeru vedia, že ho nenájdu. Za prepadom SDKÚ Baránek vidí odchod Ivety Radičovej a kauzu Gorila. Prepad podpory SaS podľa neho prišiel ešte pred vypuknutím kauzy Sasanka, počas pôsobenia liberálov vo vláde a v parlamente.

Tóth: Líder pravice neexistuje

Líder pravice v súčasnosti neexistuje. Myslí si to politológ Rastislav Tóth. Aby ho pravica mohla nájsť, mala by sa vykryštalizovať „nejaká politická strana“, ktorá vysloví základné myšlienky. Uviedol to politológ Rastislav Tóth.

„Doteraz to bolo – chráňte sa Fica, chráňte sa Mečiara, ale to nebola konštruktívna myšlienka. K tomu treba nejakú novú tvár, lebo tieto totálne zlyhali,“ povedal Tóth.

Úspech hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti, ktoré podľa neoficiálnych výsledkov získalo vyše 8,5 percenta hlasov, Tóth pripisuje aj tomu, že jeho líder Igor Matovič vyčistil stranu od ľudí, ktorí do nej nepatrili. „Matovič je typický mediálny tvor, vie vystupovať pre médiá, ak mu nevenujú dostatočnú pozornosť, tak si nájde iný spôsob,“ povedal Tóth. Matovič má podľa neho správny, tak trochu naivný výzor, že sa do politiky rozumie, iba toľko ako všetci ostatní. „Okrem toho vie formulovať niektoré svoje stranícke ideály, ktoré ľudí oslovia,“ povedal politológ.

Víťaz volieb Smer podľa Tótha získal príliš veľa a ostatné strany sa zaradili na okraj politického spektra. „Za povšimnutie stojí to, že bývalá vládnuca strana HZDS dostala menej ako jedno percento hlasov,“ povedal Tóth. Šéf Smeru Robert Fico sa podľa Tótha porozpráva s lídrami parlamentných strán, ale ak jeho väčšina v parlamente bude presahovať dva – tri poslanecké mandáty, nebude hľadať koaličného partnera. Podľa neoficiálnych výsledkov volieb získal Smer v Národnej rade SR 83 zo 150 kresiel.

59 debata chyba