Takmer pätina voličov sa rozhodla v deň volieb, hovorí sociológ

Sociológa agentúry Focus Martina Slosiarika prekvapila vysoká volebná účasť, ktorá dosiahla vyše 59 percent. Odhady agentúry Focus o účasti sa podľa neho pohybovali na úrovni 50 percent.

11.03.2012 16:46
voľby, urna Foto:
V sobotu sa konali predčasné parlamentné voľby.
debata (17)

„Počítali sme, že sa to bude hýbať maximálne do 53 percent. Z našich podrobnejších dát vychádza, že takmer pätina voličov sa rozhodla v deň volieb. Nemusela sa rozhodnúť len pre konkrétnu stranu, rozhodla sa aj preto, že pôjdu voliť. Tento efekt sa veľmi ťažko predvída,“ zdôvodnil Slosiarik.

Sociológa prekvapilo aj to, že napriek zvýšenej účasti Smer nezískal menej percent, ako sa väčšina analytikov domnievala. Strane Roberta Fica sa podľa Slosiarika podarilo vyťažiť takmer väčšinu svojho voličského elektorátu. „Vychádzam z toho, že aj v roku 2011 boli mesiace, keď strana Roberta Fica dosahovala v preferenciách 45 až 47 percent. Smer v týchto voľbách dokázal vyťažiť výraznú väčšinu voličov, ktorých mal,“ doplnil. Víťaznej strane podľa sociológa pomohla aj miera rozhodnutosti ich voličov.

„Zdá sa, že pravicoví voliči zlomili palicu nad svojimi stranami, predovšetkým u SaS a SDKÚ a neprišli ich až tak výrazne podporiť. Neodpustili im či už rozpad koalície alebo kauzy,“ zdôraznil. Šancu osloviť sklamaných stredopravých voličov mali podľa Slosiarika kresťanskí demokrati. „Z môjho pohľadu je to prekvapenie, že KDH nedokázalo získať viac hlasov,“ povedal. Časť niekdajších voličov SDKÚ a SaS podľa sociológa dala hlas strane Igora Matoviča OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti.

17 debata chyba