Najdrahšia župná kampaň sa čaká v Bratislave

Oficiálna župná kampaň sa začína o necelé dva týždne, ale neoficiálne trvá už od letných prázdnin, keď sa objavili prvé bilbordy s kandidátmi na županov. Zrejme najdrahšia bude kampaň v Bratislavskom kraji.

08.10.2013 12:00
debata (4)
Kandidát na bratislavského župana Monika Beňová. Foto: SITA, Ivan Majersky
kampan na zupne volby, billboard, bibord, Kandidát na bratislavského župana Monika Beňová.

Kandidátka na županku Monika Flašíková-Beňová zo Smeru vyčíslila náklady na oslovovanie voličov vo výške asi 200-tisíc eur. Jej súper a súčasný župan Pavol Frešo z SDKÚ hovorí o sume do 100-tisíc eur. V ostatných krajoch kandidáti zatiaľ priznávajú skromnejšie zdroje.

Kampaň nie je podľa zákona finančne limitovaná. Je vecou strán, koľko minú. Okrem straníckych financií sa však ráta aj s príspevkami samotných kandidátov a sponzorov. Politici zhodne tvrdia, že nemajú problém po voľbách zverejniť štruktúru svojich výdavkov a sponzorských darov.

Politológ Pavol Marchevský zdôraznil, že kľúčový je tlak verejnosti, aby strany ozrejmili pôvod finančných zdrojov na oslovovanie voličov. „Problém je v tom, že žiadne finančné stropy vec neriešia, keď vieme, aký je stav šedej ekonomiky a financovania strán. Niektoré veci môžu ísť oficiálne, ale všetko sa dá urobiť aj mimo,“ zhodnotil.

Kým v parlamentných voľbách býva skôr ojedinelé, že sa na verejnosti prezentujú kandidáti na poslancov a platia si to z vlastných peňazí, v župných voľbách to nie je nič nezvyčajné.

Na kampaň dávajú väčšinou svoje peniaze

Kandidátka na županku v Bratislave Monika Flašíková-Beňová plánuje na kampaň vynaložiť približne 200-tisíc eur a budú to jej vlastné zdroje. Stranícke peniaze využije len na spoločné akcie aj s kandidátmi na poslancov do župného zastupiteľstva. Doteraz Flašíková-Beňová minula 60-tisíc eur. Do volieb počíta denne s dvoma mítingami. Na záver kampane sa na mítingoch zúčastní aj premiér Robert Fico. „Máme vybrať tri väčšie podujatia a pokúsi sa, aby na ne prišiel. Musí totiž chodiť aj do ostatných krajov,“ poznamenala Flašíková-Beňová.

Kandidát na bratislavského župana Pavol Frešo. Foto: SITA, Ivan Majersky
kampan na zupne volby, billboard, bibord, Kandidát na bratislavského župana Pavol Frešo.

Súčasný bratislavský župan Pavol Frešo z SDKÚ plánuje minúť do 100-tisíc eur. Zatiaľ použil zo svojich úspor 20-tisíc eur, zvyšok sú dary prispievateľov. Ďalší kandidát na bratislavského župana Daniel Krajcer z Novy konkrétnu sumu nepovedal. „Zaúčtujeme a po kampani preukážeme,“ poznamenal.

V Nitrianskom kraji župan Milan Belica odkázal, že si robí podrobné účtovníctvo a po skočení kampane transparentne zverejní všetky údaje. Jeho súper Tomáš Galbavý spomenul sumu do 30-tisíc eur. Galbavého ako nezávislého kandidáta podporujú pravicové strany, ale o finančnú pomoc ich žiadať nemieni. Prijímať bude dary aj od občanov pod podmienkou, že sa zverejní ich meno. Ak by mu na účet, ktorý vopred zverejnil, prišli podozrivé financie, vrátil by ich späť odosielateľovi.

Koľko peňazí dá na presviedčanie ľudí súčasný trnavský župan Tibor Mikuš, nie je známe. Jeho protikandidát Ivan Uhliarik z KDH chce prispieť z vlastného sumou 20-tisíc eur, rovnakú sumu dostane z KDH. Bude zvažovať, od koho by prijal finančný dar. „Zatiaľ mi nikto nič nesľúbil,“ podotkol. Ďalší kandidát na župana v trnavskom regióne József Nagy z Mostu-Híd nechcel o konkrétnych číslach hovoriť, aby ho niekto nechytal za slovo.

Kandidát na župana Tomáš Galbavý. Foto: SITA, Ivan Majerský
02 galbavy 3x Kandidát na župana Tomáš Galbavý.

V Trenčíne kandidát pravice na župana Jozef Lohyňa dá zo svojho zhruba 15-tisíc eur. Akou sumou mu prispejú pravicové strany, ktoré ho podporujú, nevedel povedať. Jeho súper Jaroslav Baška zo Smeru dá z vlastného od 5– do 15-tisíc eur. „Kampaň bola doteraz veľmi lacná, pretože som cez leto chodil medzi ľudí na bicykli,“ konštatoval.

Banskobystrický župan Vladimír Maňka zo Smeru sa vzdal bilbordov a namiesto toho poskytuje finančnú pomoc pre domov sociálnych služieb pre postihnuté deti a seniorov. „Na kampaň nepoužijem veľké finančné prostriedky. Reagujem len prostredníctvom médií na to, čo je potrebné,“ dodal. Ľudovít Kaník z SDKÚ investuje 100-tisíc eur. V prevažnej miere to budú jeho vlastné peniaze.

V Prešove kandidát Smeru Peter Chudík odhaduje náklady na 40-tisíc eur. Z toho približne 10-tisíc eur dá sám, rovnakou sumou prispeje Smer a zvyšok budú súkromné zdroje. Zatiaľ nerozmýšľal nad tým, či zverejní aj mená súkromných darcov. „Keď bude treba, urobí vyúčtovanie do posledného centu,“ uviedla hovorkyňa župy. Jeho protikandidát Ján Hudacký z KDH rozpočet ešte nedoriešil. Na konci kampane nemá problém zverejniť prehľad nákladov.

Smer chce minimalizovať dary

Centrály parlamentných strán vopred avizovali objem financií, ktoré poskytnú kandidátom. Smer vyčlenil na kampaň 265 600 eur. Každý kraj má k dispozícii rovnakú sumu 33 200 eur. Je na rozhodnutí volebných štábov v jednotlivých krajoch, ako budú tieto prostriedky využité, resp. prerozdelené medzi kandidáta na župana a poslancov zastupiteľstva.

Smer dovčera neprijal žiadne financie od súkromných darcov a zatiaľ sa naň so žiadosťou darovať peniaze na kampaň žiadne osoby ani neobrátili. „Krajským volebným štábom sme však odporučili v záujme predchádzania mediálnej škandalizácii darcov a aj strany minimalizovať prijímanie darov,“ uviedla hovorkyňa strany Monika Počátková.

Kresťanskí demokrati majú troch kandidátov na županov. Na každého vyčlenili po 20-tisíc eur. Kampane a rozpočty v krajoch riadia volebné štáby. KDH podľa hovorcu Mateja Kováča využíva širokú členskú základňu, ktorá pracuje na báze dobrovoľnosti.

SDKÚ ešte nerozhodla, akou sumou prispeje kandidátom na županov a poslancov krajských parlamentov. Most-Híd vynaloží 80-tisíc eur na motivačnú kampaň, aby voliči prišli k volebným urnám. SaS počíta so sumou približne 120-tisíc eur. Pre kandidátov na poslancov žúp je určených 100-tisíc eur a 20-tisíc pôjde kandidátovi SaS na župana Rastislavovi Masnykovi v Košiciach.

Mimoparlamentná strana Nova nepoberá od štátu príspevky zo štátneho rozpočtu. Kampaň si budú kandidáti financovať z vlastných zdrojov a darov.

Koľko dajú strany na kampaň
Smer 265 600 eur
SDKÚ rozhodne neskôr
KDH 60 000 eur
Most – Híd 80 000 eur
SaS 120 000 eur

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #kandidát #MOnika Flašíková-Beňová #Vladimír Maňka #voľby do VÚC