Stavba nového sídla kraja sa ťahá už šiesty rok

Ani do konca tohto volebného obdobia sa nitrianskemu krajskému parlamentu nepodarilo dotiahnuť do konca stavbu nového sídla pre Nitriansky samosprávny kraj.

05.11.2013 06:02
zupa, zupny dom, sidlo Nitrianskeho... Foto: ,
Predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja sídli v historickej budove Župného domu, tu rokuje aj župný parlament.
debata

Projekt za vyše 10 miliónov eur je stále len na papieri. Viackrát bol zoškrtaný, upravený, aby sa znížila cena, poznačili ho kauzy počas verejného obstarávania na dodávateľa stavby. Otázka, kedy padne konečné rozhodnutie o začatí tejto veľkej stavby, bude ležať na pleciach nových krajských poslancov.

Už v roku 2007 bolo totiž schválené, že medzi Univerzitou Konštantína Filozofa a Strednou priemyselnou školou potravinárskou v Nitre sa postaví nové sídlo kraja, ktoré konečne poskytne prístrešie pre všetky oddelenia, ktoré sú rozptýlené po budovách v meste. Župan napríklad sídli v inej budove ako úrad samosprávneho kraja. Odvtedy sa stavba predražovala, odkladala. Znížila sa o jedno podlažie a z projektu sa vypustili napríklad podzemné garáže, no projekt sa stále neposunul bližšie k realizácii. Parlament sa nedohodol. Na pozemku sú tak stále tenisové kurty a veľká zelená plocha. Nitriansky kraj ako celok pritom podľa audítorov hospodári dobre. Župný parlament zvažoval, že na sídlo sa môže použiť aj prebytok z minuloročného rozpočtu, ktorý presiahol 4,9 milióna eur, no aj z toho nakoniec zišlo.

V súvislosti so stavbou sídla župy polícia vlani obvinila aj bývalého podpredsedu kraja Vladislava Boríka z manipulovania tendrov. Podľa zistení polície mal Borík spolu s bývalým riaditeľom župného úradu Petrom Nagyom prihrávať župné zákazky vopred vybraným firmám bez súťaže. Borík krátko po prevalení kauzy vystúpil zo strany Smer a pred médiami poprel, že by prijímal úplatky vo funkcii vicežupana. Vyšetrovanie sa ani po roku a pol neuzavrelo a policajné prezídium nechce k prípadu až do jeho definitívneho skončenia poskytovať bližšie informácie.

Sídlom župana a miestom, kde rokuje župný parlament, naďalej zostáva historická budova Župného domu, ktorý je vstupnou bránou do mestskej pamiatkovej rezervácie Horné mesto v Nitre. Slávnosti kraja sa organizujú v zrekonštruovanej Koncertnej sieni, ktorá patrí so svojimi akustickými vlastnosťami k svetovej špičke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #župa #budova samosprávneho kraja #župný dom