Čím je Nitriansky kraj výnimočný pre známe osobnosti?

Ján Greššo, Mário Kollár, Juraj Bača, Ľubomír Moravčík a Zuzana Štefečeková. Všetkých spája fakt, že sa narodili v Nitrianskom samosprávnom kraji. Aký vzťah k nemu prechovávajú?

05.11.2013 06:05
debata

Ján Greššo,

riaditeľ Divadla Andreja Bagara v Nitre

V Nitrianskom kraji by som ľudí pozval v prvom rade do dobrého divadla v Nitre. A pre tých, ktorí rozumejú maďarčine, aj v Komárne. Potom by sme sa vybrali na dobré nitrianske víno s chutnou večerou do Podhájskej, Patiniec, Beladíc či Oponíc. Po wellness úľave a sladkom spánku by som ľudí zaviedol do románskeho kostolíka nad obcou Dražovce aj v Kostoľanoch pod Tríbečom. Cez Národný žrebčín a kaštieľ v Topoľčiankach a po dobrom Château Topoľčianky by sme prešli do Želiezoviec, kde by sme sa zoznámili so Schubertom a Sacherom. Cestou do kaštieľa v Palárikove by sme sa mohli ovlažiť v Štúrove, potom by sme mohli poprechádzať po Nitrianskom hrade. Po nočnom oddychu v niektorom z dobrých nitrianskych hotelov by sme si mohli pozrieť Diecéznu knižnicu a múzeum. Potom by sme sa vybrali na Duchonku, v Topoľčanoch by sme sa osviežili dobrým pivom. Po dobrom obede v Leviciach by sme si mohli pozrieť prvoligový basketbalový turnaj Levice – Nitra – Komárno, okúpali by sme sa na Santovke, prespali by sme v kúpeľoch Dudince a víkend by sme mali za sebou…

Moderátorka Soňa Müllerová a herec Ján Greššo... Foto: IKAR
Soňa Müllerová a Ján Greššo Moderátorka Soňa Müllerová a herec Ján Greššo (vpravo).

Juraj Bača,

viacnásobný majster sveta v rýchlostnej kanoistike

Zaujímavý je pre mňa svojou históriou, tiež akousi centrálnou pozíciou v rámci Európy a aj prírodnou rozmanitosťou. Okrem rozľahlých nížin a sútokov riek tu nájdete aj skaly a pahorky a poskytuje tak útočisko pre každého. Či už niekto hľadá nížinu, alebo má rád výhľad na hornatý kraj. Týmto úrodným krajom sa v minulosti prehnalo množstvo národov, ktoré si chceli túto zem podrobiť a každý z nich zanechal svoju stopu v podobe zvyklostí, znalostí a pamiatok. Nuž a Nitriansky kraj je výnimočný aj svojou úrodnosťou a skrytým bohatstvom, o ktorom vie stále málo ľudí. Celý náš kraj je obrovským rezervoárom pitnej vody a naša krajina na tom môže stavať svoju budúcnosť.

Juraj Bača Foto: archív
Juraj Bača Juraj Bača

Mário „Kuly“ Kollár,

spevák

Tak tým, že som sa v ňom narodil, a to je, samozrejme, pre mňa to „najvác“… Ak môžem niečo vyzdvihnúť, tak určite niečo z mojej brandže a to fakt, že Nitra a Nitriansky kraj sú liahňou skvelých kapiel a talentovaných muzikantov. Veď popri kapelách ako Horkýže Slíže, Gladiátor, Alone, Metropolis, Close Harmony Friends či tej našej už dnes vyrastajú veľmi talentovaní interpreti, za ktorých spomeniem Borru, Zoči Voči či The Paranoid. Pre mňa je Nitra jednoznačne najlepšie miesto pre život. Aj preto sme v kapele nikdy neuvažovali nad zmenou pôsobiska z dôvodu bližšieho kontaktu s médiami… Je tu všetko, čo k životu potrebujem. Či sa to týka práce, alebo aj relaxu. Ja milujem jazdu na motorke a čudovali by ste sa, aké sú v našom okolí krásne cestičky, či už pre motorku, alebo bicykel. Za všetky spomeniem napríklad cesty na Duchonku či Podhájsku. A kto má rád kopce, tak si príde na svoje aj na našej rovine, keďže u nás sa začína pohorie Tribeč so svojou dominantou Zoborom. Čo mi na ňom chýba, je určite lanovka, ktorá v minulosti fungovala a lákala nielen nás domácich, ale aj turistov.

Mário "Kuly" Kollár
Kuly, desmod Mário "Kuly" Kollár

Zuzana Štefečeková,

dvojnásobná strieborná medailistka z olympijských hier v Pekingu 2008 a v Londýne 2012

Výnimočná je Nitra, moje rodné mesto, kde som strávila väčšinu času môjho detstva. Nitra je bohatá na históriu, o ktorej väčšina miest môže iba snívať, veď aj Cyril a Metod si vybrali práve toto krásne mesto, vtedy ešte kniežatstvo. Pre obchodníkov je mesto známe výstaviskom Agrokomplex a častými výstavami rôzneho druhu. Rodičia s deťmi obľubujú mestský park s veľkým detským ihriskom, zvernicou s danielmi, farmou s hospodárskymi zvieratami a korčuliarskou dráhou, ktorá bola vybudovaná v posledných rokoch. K Nitre ma viaže rodinné puto a pocit domova. Odkiaľkoľvek sa vraciam, pri pohľade na Nitriansky hrad viem, že som doma. K mojim najobľúbenejším miestam okrem nášho domu, pešej zóny a kúpaliska v Nitre patrí aj Arborétum Tesárske Mlyňany, kde chodím raz do roka.

Zuzana Štefečeková Foto: Ľuboš Pilc
Zuzana Štefečeková Zuzana Štefečeková

Ľubomír Moravčík,

futbalová legenda

Okrem zahraničného angažmán som tu prežil celý život. Nitriansky kraj má výhodnú polohu. Nie je ďaleko od Bratislavy ani Viedne či Budapešti. Aj klíma je tu dobrá, je to úrodný kraj a dáva veľa možností ľuďom realizovať sa v záhradkách a domácnostiach. Kraj a jeho prostredie som dlhé roky vnímal cez futbal a spomínam si, že na dedinách bolo pre hostí ťažko hrať… To je už 35 rokov dozadu. Na juhu Nitrianskeho kraja sú také lokality, ktoré má vždy niečím prekvapia. Napríklad od Nitry smerom na Levice je oblasť Tekov, kde sa držia tradície. Mal som tú možnosť navštíviť spolu s Adrianou Sklenaříkovou ich staré domy, aj to okolie bolo veľmi zaujímavé.

Ľubomír Moravčík Foto: TASR
Ľubomír Moravčík Ľubomír Moravčík

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Nitra #anketa #osobnosti