Najväčší rivali v Trenčíne: Čo by urobili ako prvé?

O post predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja v regionálnych voľbách zabojuje 6 kandidátov. Kto sú a aké majú vízie?

05.11.2013 07:02
debata

Jaroslav Baška, poslanec NR SR
Každý kraj potrebuje stáť na pevných nohách, mať zodpovedný rozpočet, konkrétny a vyvážený, úsporný, ale nie macošský. Trenčiansky kraj, žiaľ, ešte stále nemá schválený rozpočet na rok 2013 a nachádza sa v rozpočtovom provizóriu. Prvoradou úlohou bude preto pripraviť rozpočet na rok 2014, ktorý bude citlivo reagovať na aktuálnu situáciu v školstve, zdravotníctve, sociálnej starostlivosti, ktorý zohľadní akútne problémy v dopravnej infraštruktúre a bude mať dostatočnú rezervu pri spolufinancovaní projektov EÚ. Dôkladne sa tiež zoznámim s prácou všetkých organizácií v pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja – stredných škôl, zdravotníckych, sociálnych, kultúrnych zariadení a ďalších inštitúcií. Zároveň posúdim výhodnosť alebo nevýhodnosť všetkých aktuálne uzatvorených zmlúv.

Jaroslav Baška Foto: Ivan Majerský
Jaroslav Baška Jaroslav Baška

Narodil sa v roku 1975 v Považskej Bystrici, absolvoval Elektrotechnickú fakultu Žilinskej univerzity. Je ženatý a má tri deti. Do politiky vstúpil v roku 2002 ako poslanec NR SR, v roku 2003 bol zvolený za starostu obce Dohňany v okrese Púchov a o päť rokov neskôr bol vymenovaný za ministra obrany namiesto Františka Kašického. V súčasnosti pôsobí v slovenskom parlamente ako poslanec a predseda Výboru pre obranu a bezpečnosť. Je krajským predsedom strany Smer v Trenčíne. Do volieb vstupuje ako kandidát Smeru.

Jozef Lohyňa
Mojou prioritou je vniesť do politiky prvky fair play, ktorými som sa celý život riadil. Chcem osloviť všetkých obyvateľov nášho kraja. Ponuku pravicových strán kandidovať za predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja považujem za výzvu. Úspech a úctu si treba vybojovať. Chcem vrátiť nášmu kraju to, čo mi dal, keď ma nasmeroval a formoval nielen môj športový, ale aj osobný život. Za najväčšie problémy kraja, ktoré bude potrebné riešiť, považujem zdravotníctvo a školstvo.

Jozef Lohyňa. Foto: Ivan Majerský
Jozef Lohyňa Jozef Lohyňa.

Narodil sa v roku 1963 v Zlatých Moravciach. Vyrastal v Handlovej a Prievidzi, kde sa začala jeho športová kariéra. Je ženatý, má tri deti a v posledných rokoch podniká. Športová verejnosť ho pozná ako zápasníka vo voľnom štýle, je odchovancom Baníka Prievidza. Na olympiáde sa prvýkrát zúčastnil v roku 1988 v Soule, kde získal bronzovú medailu. V roku 1990 sa stal majstrom sveta. V reprezentácii pôsobil 15 rokov. Vyhlásili ho za najlepšieho slovenského zápasníka storočia. Je kandidátom všetkých pravicových strán v Trenčianskom kraji (SDKÚ, KDH, SaS, Most – Híd, NOVA, OKS).

Ďalší kandidáti

Ľubomír Žabár
Do volieb vstupujem s volebným programom, ktorého cieľom je priniesť do nášho regiónu zmenu v podobe širšieho zapojenia mladých ľudí do rozhodovania o budúcnosti regiónu. Rozhodovať budem na báze poznania vecí, ktoré sa udiali v minulom období.

Narodil sa v roku 1957. Pracoval ako riaditeľ Ozety Trading v Trenčíne, potom bol riaditeľom spoločnosti Modev Trenčín. V súčasnosti podniká. Je ženatý, má 4 deti.

Peter Palko
Ak by som zvíťazil, tak ako prvé urobím to, že otvorím dvere ľuďom. Určite to nebude fungovať ako v súčasnosti, keď sa chcem k županovi dostať, tak dva mesiace je čakacia doba. Druhá vec, na čom by som po zvolení trval, je audit. Svoju prácu by som nezačínal personálnymi výmenami, to som ani doteraz nikdy nerobil.

Narodil sa v roku 1952 vo Zvolene. Je ženatý, má dve dospelé dcéry. Je bývalým riaditeľom Leteckých opravovní v Trenčíne. Od roku 1997 do roku 2007 podnikal. Od roku 2007 do vlaňajška bol vedúcim služobného úradu Územná vojenská správa v Trenčíne, teraz je na dôchodku. Vtedy kandidoval za Smer, teraz ide do volieb na kandidátke KSS.

Marián Herdel
Prvú vec, ktorú by som spravil, by bolo, že by som prešiel všetky zmluvy, ktoré nie sú zverejnené. Druhá vec, hneď od začiatku sa správať transparentne. Uvoľnené miesta v úrade samosprávneho kraja sa budú obsadzovať podľa výberového konania.

Narodil sa v roku 1975, býva v Novej Dubnici. Je ženatý a má 1 dieťa. Nikdy nebol v žiadnej politickej strane. Je predsedom občianskeho združenia Šanca ľuďom. Je jediným kandidátom, ktorý sa chce stať predsedom samosprávneho kraja preto, aby ho pomohol zrušiť. Jeho cieľom je pripraviť projekt fungovania 3 krajov.

Juraj Smatana
Prvým krokom by bola dôsledná inventúra stavu Trenčianskeho samosprávneho kraja, ktorý dlhodobo patrí k najzadlženejším krajom v SR. Potom by som zvolal nezávislých odborníkov, starostov a občianskych aktivistov z kraja na spracovanie aktualizovaného plánu rozvoja TSK.

Narodil sa v roku 1966, pracuje ako učiteľ na gymnáziu v Považskej Bystrici. Je ženatý, má dve dcéry. Dlhé roky pôsobí ako občiansky aktivista v oblasti životného prostredia a boja proti korupcii. Momentálne je poslancom Mestského zastupiteľstva v Považskej Bystrici. V minulosti bol poradcom premiérky Ivety Radičovej. Kandiduje za stranu Zmena zdola.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčiansky kraj #Jozef Lohyňa #Jaroslav Baška #voľby do VÚC