Pravica v župe sa zjednotila proti presile ľavicových kandidátov

Zaujímavý výsledok priniesli Trenčianskemu kraju historické prvé voľby do župnej samosprávy v decembri 2001. Všetkých 45 kresiel v krajskom parlamente aj funkciu župana obsadila jediná strana, HZDS.

05.11.2013 07:01
mestské zastupiteľstvo, poslanci, trenčín Foto: ,
Poslanci Trenčianskeho samosprávneho kraja sa za celý rok nedokázali dohodnúť s predsedom TSK na kompromisnej podobe župného rozpočtu.
debata

Takýto výsledok sa odvtedy na Slovensku už nikdy nezopakoval. Jednoliatosť však krajskému parlamentu dlho nevydržala. Už začiatkom roka 2003 ju narušila Slávka Sulovská (DS – KDH – SDKÚ), ktorá nastúpila ako náhradníčka za poslanca Vendelína Dvorského (brata známeho operného speváka) z okresu Partizánske. Potom prišla vlna vystupovania z HZDS.

Ďalšie voľby v roku 2005 priviedli do krajského zastupiteľstva množstvo politických strán, tie však boli zastrešené pestrými koalíciami, ANO – HZDS – PSNS – ZSNS, HZD – KDH – SF – SNS – Smer, DS – SDKÚ. Županom sa stal Pavol Sedláček, ktorý kandidoval za prvú z uvedených koalícií. Svoje víťazstvo zopakoval aj vo voľbách roku 2009, do ktorých vstupoval na kandidátke koalície Smer – HZDS. Táto koalícia má v súčasnosti väčšinu v krajskom zastupiteľstve.

To, čo spočiatku vyzeralo na pohodlné vládnutie v kraji, sa ku koncu volebného obdobia zmenilo. Začalo sa prejavovať napätie vnútri koalície a vystupňovali sa spory medzi poslancami a predsedom župy. Najvýrečnejším dôkazom týchto sporov je neschopnosť schváliť rozpočet na rok 2013. Župan Pavol Sedláček opakovane predkladal zastupiteľstvu návrh rozpočtu, s ktorým neboli spokojní ani koaliční poslanci za Smer – HZDS, ani opoziční za KDH – SDKÚ. Predkladané návrhy odmietli, pretože boli podľa nich málo transparentné a neprehľadné. Na protest proti tomu, že župan nepredložil požadovaný návrh rozpočtu, sa vzdal funkcie podpredseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Milan Panáček, ktorý tiež kandidoval za koalíciu Smer – HZDS.

Eva Balážová, prezidentka Asociácie komunálnych ekonómov Slovenska, považuje tento stav za nezodpovednosť. „Nezodpovednosť je v tom, že títo ľudia boli zvolení na to, aby sa vedeli dohodnúť, aby dokázali nájsť riešenia. Vo volebnom roku je to vždy zložité. Poslanci sa často dohodnú, že v decembri už nebudú schvaľovať rozpočet, nech si ho schváli nové zastupiteľstvo. Ale podľa mňa je to len výhovorka. Mandát majú dovtedy, kým novozvolení poslanci nezložia sľub,“ dodala Eva Balážová.

„Súčasné provizórium je unikum medzi všetkými vyššími územnými celkami na Slovensku. Dá sa pripísať len blížiacim sa voľbám a vzťahom medzi predsedom Trenčianskeho samosprávneho kraja a poslancami,“ predpokladá politológ Miroslav Řádek.

Pred nastávajúcimi voľbami vytvorila veľkú koalíciu pravica. Spoločným kandidátom všetkých pravicových strán v Trenčianskom kraji je bývalý olympijský medailista a majster sveta v zápasení voľným štýlom Jozef Lohyňa. Ľavicovo orientovaných voličov budú v týchto voľbách oslovovať traja kandidáti. O kreslo župana sa uchádza bývalý minister obrany Jaroslav Baška za Smer a nezávislý kandidát Ľubomír Žabár, ktorý roku 2010 kandidoval za Smer na post primátora Trenčína, strana však jeho kandidatúru v poslednej chvíli stiahla. Peter Palko do volieb vstupuje na kandidátke KSS, Marián Herdel kandiduje ako nestraník. Ako šiesty v poradí ohlásil kandidatúru Juraj Smatana za stranu Zmena zdola.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčiansky samosprávny kraj #voľby do VÚC