V Trnavskom kraji kope každý sám za seba

Ani pri predchádzajúcich voľbách, ani v tých najbližších sa politické strany v Trnavskom samosprávnom kraji nedohodli na väčších koalíciách. To nahráva do kariet súčasnému županovi Tiborovi Mikušovi, ktorý má podporu najsilnejšej vládnej strany a oslabuje to šance jeho šiestich protikandidátov.

06.11.2013 06:01
Tibor Mikuš Foto: ,
Roztrieštenosť politického spektra v Trnavskom kraji opäť nahráva súčasnému županovi Mikušovi.
debata

Ešte v auguste pritom na krajskej úrovni rokovali zástupcovia pravicových strán o možnosti spoločného postupu v novembrových voľbách do orgánov Trnavského samosprávneho kraja. Za spoločným stolom sedeli predstavitelia strán SDKÚ, Most-Híd, SaS, OKS a NOVA. Zvažovali spoločnú silnú kandidátku na poslancov, ako sa to podarilo napríklad v Trenčianskom, Bratislavskom, Žilinskom či Prešovskom kraji a objavili sa dokonca úvahy o jednom kandidátovi na post predsedu. Z plánov však zišlo a pravica sa roztrieštila.

Do volieb idú napokon len dve dvojkoalície. Strany SDKÚ a KDH podporujú kandidáta na trnavského župana poslanca NR SR a exministra zdravotníctva Ivana Uhliarika. Dvojkoalíciu vytvorili aj strany SaS a OKS, majú spoločnú poslaneckú kandidátku, vlastného kandidáta na župana nepostavili.

Strany Most-Híd a SMK idú do volieb každá osobitne a každá s vlastným kandidátom na predsedu kraja. Strana Most-Híd podporuje za župana exministra životného prostredia Józsefa Nagya, SMK zas svojho predsedu Józsefa Berényiho. Je nepravdepodobné, že by sa Nagyovi alebo Berényimu podarilo zvíťaziť, a to aj napriek tradične vysokej účasti voličov maďarskej národnosti vo voľbách. V politických kuloároch sa hovorí o tom, že sa ich nominácie využívajú vlastne len na spropagovanie strany pred budúcoročnými voľbami do europarlamentu, ktoré budú 25. mája.

Súčasný župan Tibor Mikuš kandiduje ako nezávislý aj napriek tomu, že je predsedom strany Nová demokracia. Ako prvá ho podporila SNS, má tradične podporu Smeru a tiež ho podporí aj Strana moderného Slovenska Milana Urbániho. Okrem politických strán sa Mikuš uchádza aj o podporu Matice slovenskej, Jednoty dôchodcov a ďalších združení a spolkov. Podľa politológov by bolo veľkým prekvapením, ak by aj tieto voľby podobne ako tie predchádzajúce nevyhral hneď v prvom kole. Tibor Mikuš je na čele kraja už od roku 2005.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trnavský kraj #voľby do VÚC