Najväčší rivali v Trnave: Čo by urobili ako prvé?

O post predsedu Trnavského samosprávneho kraja v regionálnych voľbách zabojuje 5 kandidátov. Kto sú a aké majú vízie?

06.11.2013 06:02
debata

Tibor Mikuš, predseda Trnavského samosprávneho kraja
Mojím cieľom je v budúcom volebnom období pokračovať spolu s občanmi v práci, ktorú som doteraz pre kraj so svojím tímom odviedol.

Tibor Mikuš Foto: Ivan Kopčáni, SITA
Tibor Mikuš Tibor Mikuš

Priority sa nemenia, musíme preferovať politický ekumenizmus, rovnosť a spravodlivosť pre všetkých. Rozmýšľajme spolu, bez rozdielu viery, národnosti a straníckej príslušnosti, majme v úcte tradície, na ktorých je tento kraj postavený, a nesme zodpovednosť za budúcnosť kraja. Nie však straníckosť, ale duše ľudí činia kraj živým, zdravým a úspešným a nad tieto hodnoty nesmieme politiku nadraďovať. To je predsavzatie, podľa ktorého chcem kraj naďalej riadiť. Mojím cieľom je interinštituci­onálna  spolupráca ako súbor opatrení a aktivít, realizáciou ktorých sa zabezpečuje naplnenie poslania a vízie Trnavského kraja, trvalo udržateľný sociálnoekonomický rozvoj, zlepšenie kvality života a zvýšenie atraktívnosti kra­ja.

Narodil sa v roku 1952 v Zelenči. Je ženatý, má štyri deti. Pracoval ako riaditeľ atómovej elektrárne Jaslovské Bohunice, tiež ako generálny riaditeľ a predseda Predstavenstva Slovenských elektrární. V rokoch 2002 až 2010 bol poslancom NR SR. V januári 2006 sa stal predsedom Trnavského samosprávneho kraja, svoj post obhájil vo voľbách v roku 2009. Do volieb v roku 2013 kandiduje ako nezávislý a podporujú ho Smer, SNS, KSS, SZ, SMS a ND.

Ivan Uhliarik, poslanec NR SR
Mojou hlavnou prioritou je zabrániť plánom Tibora Mikuša predať župné nemocnice finančným skupinám, preto aj prvou vecou, ktorú by som vo funkcii spravil, je zastavenie ich privatizácie.

Ivan Uhliarik Foto: Robert Hüttner, Pravda
zdravotníctvo, odborná konferencia, Ivan Uhliarik Ivan Uhliarik

Počas posledných ôsmich rokov v pozícii župana bola jednou z hlavných kompetencií Tibora Mikuša správa nemocníc. V tomto úplne zlyhal a dovolil, aby sa nemocnice v Dunajskej Strede a Galante dostali do kritického stavu. Teraz, keď sú v obrovskom dlhu, hrozí im exekúcia a ich budovy sú v dezolátnom stave, župan sa snaží zbaviť zodpovednosti, predať ich finančným žralokom a tým ponechať pacientov napospas osudu. Je to jednoduché. Keď predáte nemocnicu finančným žralokom, zmyslom fungovania nemocnice sa stane zarábanie peňazí. Nadchád­zajúce župné voľby budú preto referendom o tom, či dovolíme predať naše nemocnice finančným žralokom, alebo nie.

Narodil sa v roku 1968 v Námestove. Je ženatý, má päť detí. V lekárskej praxi bol chirurgom, neskôr riaditeľom nemocnice. Zastával tiež funkciu ministra zdravotníctva. V súčasnosti pôsobí ako poslanec NR SR. Je hlavným protikandidátom Tibora Mikuša na post predsedu Trnavského samosprávneho kraja a ostro vystupuje proti snahe súčasného vedenia kraja o vstup strategického investora do oboch nemocníc. Do volieb ide s podporou SDKÚ a KDH.

József Nagy, poslanec NR SR
Ako prvé dáme vypracovať interný audit finančných tokov, realistické cashflow pre dlhovú službu a uspokojivé plnenie funkcií župy. Zároveň urobíme audit zmlúv s firmami regionálnej hromadnej dopravy pre okamžité zabezpečenie chýbajúcich autobusových spojov na vidieku. Dám posúdiť možnosti vylúčenia tranzitnej kamiónovej dopravy z obcí.

Narodil sa v roku 1968. Má štyri deti. Poslancom NR SR sa stal v roku 2010 ako nominant strany Most – Híd, pracoval ako minister životného prostredia. Je členom výboru NR SR pre sociálne veci a náhradným členom stálej delegácie NR SR v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy, kde pracuje vo výbore pre rovnosť a diskrimináciu. Je členom Európskej ľudovej strany.

József Berényi, predseda SMK
To, čo je podľa mňa najakútnejšie v Trnavskom samosprávnom kraji, je stav nemocnice v Galante a v Dunajskej Strede. Ozdravenie týchto dvoch nemocníc je nanajvýš aktuálne. Preto je pre mňa táto otázka prioritná. Druhou krízovou oblasťou sú cestné komunikácie v niektorých častiach kraja.

Narodil sa v roku 1967 v Dunajskej Strede. Je ženatý, má dvoch synov. Povolaním je politológ, historik. Bol výskumným pracovníkom New School for Social Research v New Yorku aj poslancom SNR. V rokoch 2002 – 2006 bol štátnym tajomníkom Ministerstva zahraničných vecí SR. Je predsedom Strany maďarskej komunity. Na post predsedu Trnavského kraja kandiduje za stranu SMK za podpory Občianskej konzervatívnej strany.

Andrej Richnák, účtovník
V prvom rade by som sa poďakoval súčasnému predsedovi Trnavského samosprávneho kraja za prácu, ktorú počas ôsmich rokov vykonával. Prebral by som od neho agendu a informoval sa o veciach, ktoré je potrebné neodkladne riešiť. Nakoľko je Trnavský kraj najzadlženejší spomedzi všetkých krajov, vykonal by som audit hospodárenia.

Narodil sa v roku 1985 v Trnave. Je slobodný a bezdetný. Vyštudoval odbor účtovníctvo audítorstvo na Ekonomickej univerzite v Bratislave. V priebehu vysokoškolského štúdia si založil účtovnú spoločnosť. V župných voľbách sa uchádza o priazeň voličov na kandidátke strany Nový parlament, no tvrdí o sebe, že je nestraník.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trnavský kraj #voľby do VÚC