Čím je Trnavský kraj výnimočný pre známe osobnosti?

Známe osobnosti ako herečka Soňa Valentová, speváčka Mária Čírová a ďalší odpovedali v ankete, čím je pre nich Trnavský kraj výnimočný.

06.11.2013 06:04
debata

Soňa Valentová, herečka
Výnimočné miesta sú pre mňa v Trnave. Patrí k nim samozrejme Hlavná ulica s Mestskou vežou, pod ktorú som kedysi chodila na balet.

Soňa Valentová Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Soňa Valentová Soňa Valentová

Blízko pri nej je nádherné divadlo, Trojičné námestie. Trápi ma však, že sú na ňom stavby, ktoré by tam nemali byť. Mali by sa vylepšiť tak, aby to do stredovekého mesta zapadlo. Upraviť by sa mohol kultúrny dom, hlavná pošta. So spolužiačkami sa často stretávame na Halenárskej, kde sme chodili do strednej školy. A kúsok odtiaľ sú tiež nádherné historické budovy. Teší ma, že Trnava teraz ožíva, začína byť farebná. Len by možno bolo treba, aby sa viac podporovala kultúra.

Mária Čírová, speváčka
Výnimočný je najmä tým, že som tam trávila celé detstvo a mám z tohto kraja veľa priateľov.

Mária Čírová Foto: archív Márie Čírovej
Mária Čírová Mária Čírová

V Trnave som získala aj prvé kontakty s hudbou, keďže som tam absolvovala Základná umeleckú školu, odbor klavír. V Trnave vznikla aj moja prvá kapela Trinity Group. Momentálne síce žijem v Bratislave, ale na Trnavu nedám dopustiť, lebo je to veľmi príjemné a pokojné mesto a podobne vnímam aj celý kraj. Keďže sa však už nerozhodujem sama za seba, ostali sme s mojou rodinkou žiť v Bratislave, odkiaľ pochádza aj môj muž. Najčastejšie sa vraciam domov k rodine do Dolných Lovčíc. Z ostatných miest, ktoré mám rada, by som spomenula Trnavský amfiteáter, kde som veľakrát vystupovala, Trnavský park alebo Kamenný mlyn, kde mám na blízkom cintoríne pochovaných starých rodičov.

Danka Barteková, strelkyňa, členka Medzinárodného olympijského výboru
V Malženiciach, dedinke pri Trnave, žijem už 27 rokov a je to môj domov. Neviem si predstaviť odísť niekam mimo regiónu, nič mi tu totiž nechýba.

Danka Barteková. Foto: Ivan Majerský
Danka Barteková Danka Barteková.

V Trnave som chodila do školy, je tam strelnica, na ktorej denno-denne trénujem, mám tam výbornú základňu pre svoju prácu. Teda fitnescentrum, masáže, regeneráciu. Na Trnave a vlastne na našom celom regióne je skvelé, že je v centre diania. Ak potrebujem ísť do Bratislavy, trvá mi to možno kratšie ako ľuďom, ktorí do mesta dochádzajú z jej okrajových častí. Diaľnicou sa pohodlne dostanem všade za chvíľu. Pamätám si cesty do školy v Banskej Bystrici, ktorá je vzdialená teraz už len hodinu a pol cesty po diaľnici. Trnava je pre mňa malé komplexné mesto. Nájdem tu totiž všetko, čo potrebujem a necítim sa tu stratená ako v Bratislave. Momentálne veľa cestujeme do Brna, kam sa vydala moja sestra. Chodievam smerom na Senicu a Kúty, a teda cestujem po celom kraji. Myslím si, že náš kraj je krásny, plný farieb a tvárí. Máme roviny aj kopce, malé dedinky aj väčšie mestá, prírodu aj priemyselné centrá.. Máme kúpeľné Piešťany, Trnavu plnú kostolov… Práve rozmanitosť je to, čo mám na Trnavskom kraji rada.

Dominika Mirgová, speváčka
Trnava je pre mňa výnimočná už len preto, lebo tu bývam od svojho narodenia a je to mesto, v ktorom chcem aj zostarnúť a žiť s rodinou.

Dominika Mirgová Foto: Stanislava Hricová
Dominika Mirgová Dominika Mirgová

Trnava je svojím spôsobom malá, ale zároveň aj veľká. Veľmi sa mi páčia aj okolité dedinky ako Modranka, Zeleneč, Hrnčiarovce nad Parnou, Šúrovce. Niekde tu si chceme v budúcnosti postaviť malý domček. Ale musím podotknúť, že Trnave chýbajú zmeny. Nejaké zábavné centrá, možno aj väčšie nákupné strediská, akvapark a, najmä, pre nás umelcov viac hudobného priestoru. Kvôli tomuto cestujeme do iných miest, lebo nám to chýba, čo je veľká škoda… Keby, že sa dá v Trnave poriadne nakúpiť oblečenie, tak nikam inam necestujem. Trnave hovoria malý Rím. Áno, veď máme nádherné kostolíky, ale treba myslieť aj na rozvoj. Deti chodia von na sídliská a nemajú sa kde ani s čím pohrať a trávia voľný čas nie veľmi vhodne. Ale pevne verím, že sa to čoskoro zmení.

Róbert Erban, kajakár
Na to by som odpovedal celkom jednoducho. Žijem tu a nie je dôvod odísť za niečím lepším. Piešťany sú naozaj výnimočné.

Róbert Erban Foto: SITA, Nina Bednáriková
Róbert Erban, kajakár Róbert Erban

Je tu rieka, jazero, máme tu parky, kopce, Červenú vežu, kúpeľný ostrov, kde sa človek zrelaxuje. Je tu naša povestná pešia zóna. Nechýba mi tu žiadna iná forma zábavy. Účinkoval som vo filme Piešťanský sen a my tu naozaj máme taký malý piešťanský sen. Už len keby tej práce bolo viac. Bolo by perfektné, keby tu bola nejaká fabrika. Ale to je teraz problém celého Slovenska, celej Európy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trnavský samosprávny kraj #voľby do VÚC