Regionálne voľby budú súbojom pravice a ľavice

Tohtoročné regionálne voľby do Bratislavského kraja sa, rovnako ako tie minulé či aj parlamentné, opäť odohrajú v znamení politického boja pravice a ľavice.

06.11.2013 16:01
Bratislavský samosprávny kraj, Sídlo úradu... Foto: ,
Sídlo úradu Bratislavského samosprávneho kraja je na Sabinovskej ulici v hlavnom meste.
debata

Tromfom pravicovej koalície na post regionálneho šéfa bude už po druhýkrát Pavol Frešo, súčasný župan, poslanec Národnej rady a šéf opozičnej SDKÚ v jednej osobe. Hlavnou kandidátkou ľavice bude tentoraz europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová, niekdajšia vicežupanka, ktorá už skúšala kandidovať aj za primátorku Bratislavy, no porazil ju dnes už nečlen KDH Andrej Ďurkovský.

V roku 2009 vyhrala súboj pravica s Frešom. Jeho protikandidátom bol dovtedajší župan Vladimír Bajan. Ten síce o znovuzvolenie súperil ako nezávislý, no do funkcie sa v predchádzajúcich voľbách dostal s podporou Smeru, Slobodného fóra či Hnutia za demokraciu. Do týchto volieb ide Frešo opäť s podporou veľkej stredopravej koalície. Popri SDKÚ ju tvorí ešte KDH, Most – Híd, SaS, SMK, OKS a Strana zelených.

Flašíková-Beňová má podporu ľavicového Smeru. Hoci odborníci zatiaľ mierne odhadujú víťazstvo Freša, posledné medializované prešľapy okolo financovania SDKÚ či „havarijných“ stavov viacerých školských a sociálnych zariadení kraja mu u voličov môžu ubrať na dôvere. Čo sa však týka jeho protikandidátky, tej zase voliči môžu zrátať napríklad zvláštne „čarovanie“ s pozemkami v Petržalke, ktoré kraj kúpil v minulom volebnom období na výstavbu športovej haly, a ktoré ako zástupkyňa neúspešného župana Bajana už po prehratých voľbách prenajala za symbolickú sumu nedôveryhodnej britskej firme.

Obsadiť 44 poslaneckých miest v župnom parlamente sa v 18 volebných obvodoch chystá dokopy 292 kandidátov na poslancov. Okrem kľúčových strán a koalícií zabojujú o priazeň voličov aj iné zoskupenia, napríklad Magnificat Slovakia, Strana občanov Slovenska „SOSKA“, Nový parlament a podobne.

Vo voľbách v roku 2005 sa o funkciu bratislavského župana uchádzalo desať záujemcov. Víťaz Bajan vtedy porazil znovukandidujúceho a vôbec prvého bratislavského župana Ľuba Romana (SDKÚ, ANO, SMK, DS a SZS). Z ďalších vtedajších adeptov na župana možno spomenúť Jána Cupera (HZDS), ktorého nádeje zmarila aj v tom čase čerstvá dopravná nehoda pod vplyvom alkoholu, ale tiež ekonóma Ivana Švejnu (Vpred, dnes Most – Híd) či lekára Petra Tatára (OKS).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pavol Frešo #Monika Beňová #voľby do VÚC