Najväčší rivali v Bratislave: Čo by urobili ako prvé?

O post predsedu Bratislavského samosprávneho kraja v regionálnych voľbách zabojuje 12 kandidátov. Kto sú a aké majú vízie?

06.11.2013 16:02
debata

Pavol Frešo, predseda Bratislavského samosprávneho kraja, poslanec NR SR
To isté, ako v každý štandardný pracovný deň. Ráno by som si išiel zaplávať a o 8.30 h by som na úrade začal pracovať.

Pavol Frešo Foto: Robert Hüttner, Pravda
Pavol Frešo Pavol Frešo

Primárne by som riešil projekt súťaže na pozemky župy v Petržalke. Cez verejnú súťaž chceme nájsť partnera, ktorý by mal záujem postaviť na nich športoviská pre širokú verejnosť. Rýchlo treba dokončiť aj systém integrovanej dopravy a hľadať finančné možnosti rozšírenia projektu zvýšenia počtu miest v škôlkach.

Narodil sa v roku 1969 v Bratislave. Vyštudoval Elektrotechnickú fakultu STU a Fakultu podnikového manažmentu EU. Tri roky pracoval ako živnostník, potom ako riaditeľ súkromnej spoločnosti na tvorbu informačných systémov. S aktívnou politickou činnosťou začal v roku 1992 ako podpredseda ODS, aktuálne je predsedom SDKÚ. Vo voľbách je kandidátom koalície SDKÚ, KDH, Most – Híd, SaS, SMK, OKS a SZ. Je ženatý a má tri deti.

Monika Flašíková-Beňová, poslankyňa Európskeho parlamentu
V prvom rade by som zmenila celú stratégiu fungovania úradu samosprávneho kraja. Bol by oveľa viac otvorený a začali by sme riešiť problémy, ktoré sa dlhodobo za 12 rokov nakopili.

Monika Flašíková-Beňová
Monika Flašíková-Beňová Monika Flašíková-Beňová

Určite by sa všetci tí, ktorí sa potrebujú kontaktovať s úradom, minimálne dovolali na jednotlivé odbory, pretože dnes aj to je problém.

Narodila sa v roku 1968 v Bratislave. V roku 2005 skončila Fakultu politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Pracovala vo viacerých pozíciách, napríklad aj ako riaditeľka spoločnosti Reebook Slovakia či riaditeľka Rádia Koliba. V roku 1999 spoluzakladala stranu Smer, za ktorú aj vo voľbách kandiduje. V minulosti už bola poslankyňou NR SR aj vicežupankou. Je druhý raz vydatá, z prvého manželstva má jedno dieťa.

Daniel Krajcer, poslanec NR SR
Predovšetkým by som si posvietil na nesmierne predraženú údržbu ciest v regióne. Postaral by som sa o to, aby peniaze skutočne išli na opravy komunikácií a nestrácali sa ktoviekde. Nie je predsa normálne, ak sa na kilometer cesty v našom kraji vydáva štyri- až päťnásobne viac finančných prostriedkov ako napríklad v kraji Prešovskom.

Narodil sa v roku 1969 v Bratislave. Študoval knihovedu, informatiku a anglický jazyk na Filozofickej fakulte UK, neskôr diaľkovo aj Právnickú fakultu UK. Pôsobil ako redaktor Slovenského rozhlasu, moderátor TV Markíza či člen vrcholového manažmentu TV Joj. V roku 2010 vstúpil do strany Sloboda a solidarita, bol aj ministrom kultúry. Po rozštiepení SaS sa pridal k Novej väčšine – Dohode, táto strana ho aj podporuje vo voľbách. Je rozvedený a má dve deti.

Jaroslav Paška, poslanec Európskeho parlamentu
Poďakoval by som sa voličom a kontaktoval by som predchodcu, aby sme sa dohodli na forme odovzdania úradu. Potom by som sa pustil do riešenia všeobecne známych problémov župy – napríklad do preskúmania priamych zadaní na havarijné opravy, ktoré vyvolali pochybnosti u verejnosti, doriešenie problémov nemocnice v Malackách, prehodnotenie využitia finančných prostriedkov na opravy a údržbu ciest. Preskúmal by som napríklad aj fakt, že zimnú pohotovosť si župa aj hlavné mesto objednávajú u tej istej firmy, pričom kapacitne nie je možné, aby jedna spoločnosť v zimnej kalamite v tom istom čase zabezpečila čistenie ciest v Bratislave aj župe.

Narodil sa v roku 1954 v Banskej Štiavnici. Vyštudoval vysokú školu výtvarných umení aj Fakultu architektúry STU. Pracoval ako architekt – projektant či vysokoškolský pedagóg. Po vstupe do SNS bol aj poslancom NR SR či ministrom školstva. V súčasnosti okrem činnosti v EP pôsobil či pôsobí v mnohých európskych inštitúciách, napríklad v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy. Kandiduje za SNS. Je druhýkrát ženatý, má tri deti.

Niektorí ďalší kandidáti

  • Oskar Dobrovodský (42), strojár, kandidát za Národ a Spravodlivosť – naša strana
  • Gabriel Karácsony (67), dôchodca, kandidát Priamej demokracie
  • Peter Marček (59), podnikateľ, kandidát Strany občanov Slovenska „SOSKA“
  • Karol Ondriaš (61), vedecký pracovník, kandidát Komunistickej strany Slovenska
  • Roman Ruhig (42), právnik, kandidát Nového parlamentu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kandidáti na župana #voľby do VÚC