Jaroslav Baška: S okamžitým víťazstvom som nerátal

Prvýkrát v histórii Trenčianskeho samosprávneho kraja sa stalo, že jeho predseda bol zvolený hneď v prvom kole.

11.11.2013 11:00
Jaroslav Baška Foto: ,
Až po polnoci si Jaroslav Baška začínal byť istý, že vo voľbách zvíťazil.
debata (1)

Jaroslav Baška zo Smeru získal 53,45 percenta hlasov, kým jeho hlavnému protikandidátovi Jozefovi Lohyňovi za koalíciu šiestich pravicových strán odovzdalo hlas necelých 20 percent. Vo funkcii nahradí doterajšieho župana Pavla Sedláčka (HZDS).

Rátali ste s tým, že zvíťazíte už v prvom kole?
Nerátal som, že by som to dokázal už v prvom kole. Až keď som v noci videl, ako pribúdajú percentá zrátaných hlasov, tak som začal veriť, že to vyjde.

Čo chcete urobiť ako prvé po nástupe do funkcie?
Trenčiansky samosprávny kraj ako jediný z krajov nemá schválený rozpočet na tento rok, preto bude dôležité pripraviť dobrý rozpočet na rok 2014 a zároveň uzavrieť končiaci sa rok. Bude veľmi náročné prejsť všetky zmluvné záväzky a pripraviť zodpovedný, položkovitý rozpočet.

Ešte stále nie je doriešená pokuta pol milióna eur za výstavbu administratívnej budovy samosprávneho kraja…
Pozrieme sa na to, v akom stave to je, a uvidíme, čo sa s tou pokutou dá robiť. Vlečie sa to už niekoľko rokov a myslím si, že sú aj ďalšie veci, ktoré sa budú musieť riešiť v rámci samosprávneho kraja. Keďže župa išla tento rok v rozpočtovom provizóriu, dúfam, že všetky finančné prostriedky sa neminuli a zostalo niečo na splatenie tohto veľkého dlhu, ktorý tam je, ale aj na zmeny, ktoré chceme robiť, či už v strednom školstve, alebo zdravotníctve.

Chystáte nejaké personálne zmeny na úrade kraja?
Určite áno.

Vzdáte sa niektorej funkcie, napríklad poslanca Národnej rady?
To ešte uvidím, celé si to musím prejsť. Podobné skúsenosti som mal, keď som bol starostom obce Dohňany a bol som aj poslancom Národnej rady¤SR. Myslím si, že sa to dá zvládnuť, nebol by som jediný, čo je poslancom a zároveň predsedom samosprávneho kraja. Ale v niektorých iných zastúpeniach, napríklad v parlamentnom zhromaždení NATO, kde som vedúci delegácie SR, svoje pôsobenie prehodnotím a pravdepodobne odstúpim.

Čo hovoríte na volebnú účasť? V Trenčianskom kraji bola najnižšia zo všetkých krajov.
Je to škoda. Ale pravdupovediac účasť okolo 17 percent som očakával. Možno je to nezáujmom občanov o veci verejné a kompetencie, ktoré má samosprávny kraj. Počas leta som vysvetľoval ľuďom v 276 mestách a obciach kraja, ktoré som navštívil, aké sú vlastne kompetencie samosprávnych krajov a bol som nemilo prekvapený, že veľa ľudí nevedelo, o čom sú. Aj to bude naša úloha na najbližšie štyri roky, vysvetľovať ľuďom, v čom im môže byť samosprávny kraj nápomocný. Sú to naozaj veľmi dôležité kompetencie, či už je to stredné školstvo, sieť niektorých nemocníc, celková politika zdravotníctva v kraji, cesty druhej a tretej triedy, cestovný ruch, kultúra a sociálne zariadenia.

Budete o štyri roky kandidovať za župana Trenčianskeho alebo Západoslovenského kraja?
Ak narážate na to, či sa pristúpi k redukcii krajov, v prvom rade treba spraviť analýzu a audit verejnej správy. Ak sa príde na to, že tri kraje plus Bratislava sú výhodné pre štát a budú bližšie k občanovi, tak pre mňa to bude práca navyše. Okrem kompetencií, ktoré kraj v súčasnosti plní, budeme musieť pripraviť kraj na to, že bude začlenený pod Západoslovenský kraj.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #VÚC #Trenčiansky samosprávny kraj #Jaroslav Baška