Juraj Blanár: Zveľadiť treba budovy aj cesty

Juraj Blanár sa stal predsedom Žilinského samosprávneho kraja už po tretí raz a tak ako v minulých voľbách aj teraz zvíťazil v prvom kole.

11.11.2013 12:00
Juraj Blanár Foto: ,
Dostal som mandát pokračovať v rozbehnutých veciach z minulého volebného obdobia, tvrdí staronový župan Juraj Blanár.
debata (7)

Chcel, aby strana obhájila postavenie aj v zastupiteľstve a získala minimálne 16 poslancov. Bude ich mať 19 z 57, kandidátom Smeru sa však nepodarilo presadiť v Námestove, Tvrdošíne či Ružomberku.

Už ste sa oboznámili so zložením zastupiteľstva? Vyzerá to na obmenu v poslaneckých laviciach, pribudli nezávislí poslanci, posilnila sa aj pozícia Smeru.
Keď som pôsobil v mojom prvom volebnom období, strana Smer nemala v zastupiteľstve väčšinu. Myslím, že nech je akékoľvek zastupiteľstvo, a môže byť aj protichodné s predsedom, vždy je potrebné hľadať nejaký kompromis a dohodu. Rešpektujem každého poslanca, ktorý získa dôveru, pretože má za sebou voličov.

Aké budú vaše prvé kroky?
Tak ako to bolo dosiaľ, chceme aj v ďalšom programovacom období intenzívne pokračovať v čerpaní eurofondov. Chceme naše budovy, či už v sociálnej oblasti, školstve, alebo cesty zveľadiť tak, aby boli lepšie. Myslím si, že všetky veci, ktoré boli naštartované, boli týmto volebným výsledkom potvrdené. Dostal som mandát v nich pokračovať. Všetky projekty, ktoré máme v príprave, môžeme rozvíjať aj do budúcnosti.

Chystáte nejaké zásadné zmeny?
Neočakávam vôbec žiadne zásadné zmeny, pretože v mojom prípade toto nie je prelomové víťazstvo, ale znamená pokračovanie v tom, čo som dosiaľ robil. Ak sme sa snažili napríklad dostať naše nemocnice do pozitívnych čísiel, tak sa nám to počas uplynulých dvoch rokov podarilo a chceme v tom pokračovať. Samozrejme, je pred nami ešte veľa práce. Napríklad sa musíme vážne pobaviť o dani z vozidiel, ktorá je dnes diskriminačná, nie je vyvážená a musíme v nej urobiť zmeny. Rovnako sa musíme zaoberať zmenou financovania v strednom školstve.

V kampani vaši protikandidáti hovorili o tom, že župan by sa mal naplno venovať len jednej funkcii. Budete ešte kandidovať aj za poslanca parlamentu?
Spojenie predsedu ŽSK a poslanca Národnej rady je dosť dôležité pre samotný kraj, pretože rozhodujúce zákony, ktoré určujú fungovanie krajskej samosprávy, sa prijímajú práve na pôde parlamentu. V mnohých prípadoch tam musíme obhajovať záujmy samosprávnych krajov. Dnes sa hovorí napríklad aj o kompetenciách, ktoré si myslíme, že nie sú úplne dostatočné. Samosprávne kraje nemajú na Slovensku zákonodarnú iniciatívu, tak ako je to napríklad v Českej republike, aj preto je spolupôsobenie priam prospešné. Pamätám si diskusiu napríklad o zákone o sociálnych službách, kde predchádzajúca vláda navrhovala zvýšenie poplatkov pre našich klientov až na 50 %, čo by v mnohých prípadoch dostalo seniorov do zlej situácie. Dokázali sme to zvrátiť v parlamente. Veľmi si vážim dôveru, ktorú mi prejavia voliči a vždy, keď ma volili, tak vedeli, že som aj poslancom Národnej rady a dostal som dôveru. A bolo to rovnako aj v prípade, keď som kandidoval za poslanca NR SR, práve na základe preferenčných hlasov som sa prekrúžkoval na vyššiu pozíciu. Takže toto je pre mňa rovnako zaväzujúce.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #VÚC #Juraj Blanár #Žilinský samosprávny kraj