Ako budú postupovať rivali v Nitrianskom kraji v druhom kole?

Do druhého kola regionálnych volieb postúpili Milan Belica so ziskom 46,9 % hlasov a Tomáš Galbavý so ziskom 37,3 %. Aké boli ich ohlasy na výsledky, a aký je ich ďalší postup?

11.11.2013 13:30
debata (2)

Milan Belica: Stratégiu meniť nemusím

Milan Belica Foto: Andrej Barát, Pravda
Milan Belica, nitra, predseda Milan Belica

Súčasný predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Milan Belica nemá štvrté volebné obdobie isté. Dalo sa to čakať, pretože krátko pred voľbami sa zúžil počet členov tradičnej slovenskej koalície, ktorá ho v predchádzajúcich obdobiach podržala. Do sobotňajších volieb išiel už len s podporou troch strán, Smeru, SNS a Agrárnej strany.

Ako vnímate výsledok v prvom kole? Rozdiel medzi vami a Tomášom Galbavým nie je veľký.
Rátali sme s tým, že bude druhé kolo. Musím však povedať, že kampaň protikandidátov bola vedená nekorektne. Nebola o programoch, ale o invektívach, ktoré sú nepravdivé. Ale politický život je taký. Za úspech však považujem nové zloženie krajského parlamentu. Mohlo byť aj horšie, pretože slovenská koalícia už nemala toľko strán a aj napriek tomu získala 32 poslaneckých kresiel. Ak by SDKÚ zotrvala v tejto koalícii, vysledky by boli aj pre ňu určite lepšie. Predtým mala 9 poslancov, teraz má len jedného.

Na čo sa zameriate v kampani najbližšie dva týždne?
Nemusím meniť stratégiu. V žiadnom prípade nechcem klamať a maľovať nejaké ružové steny. Verím, že sa otvorí priestor na to, aby bolo možné hovoriť pravdu, a nie rôzne demagógie. Nitriansky kraj nie je na chvoste, ako to opakovali protikandidáti. Sme napríklad tretí v poradí z hľadiska počtu opravených ciest. Keď som začínal v kraji, boli sme v nezamestnanosti za Prešovským krajom, teraz sme mierne pod priemerom Slovenska. V kampani pôjdem naďalej normálnou cestou ako v uplynulých obdobiach, bez útočenia na partnera. Volebná účasť v Nitre a okolí však býva veľmi rozmanitá. Teraz bolo málo ľudí v okresoch, kde najviac pršalo.

Myslíte si, že za sotva 18-percentnou účasťou v Nitrianskom kraji sa mohlo skrývať aj počasie?
Určite to malo nejaký vplyv. Najmä starší ľudia, ktorí nemajú auto a počas volieb sa zvyknú prejsť. Keď pršalo, tak si to rozmysleli. Keby bolo slnečno, možno by sa pridali tie tri percentá, ktoré mi tentoraz chýbali, a dotiahli by ma na polovicu všetkých hlasov.

Tomáš Galbavý: Ľavica v kraji potrebuje protiváhu

Tomáš Galbavý Foto: Ivan Majerský, Pravda
prezidium sdkú, tomáš galbavý Tomáš Galbavý

Tomáš Galbavý môže s Milanom Belicom zviesť zaujímavý súboj v Nitrianskom samosprávnom kraji. Galbavý s podporou pravicového spektra SDKÚ, Most – Híd, SaS, Nová väčšina – Dohoda, SMK a OKS získal len o 9,6 percenta hlasov menej ako predseda kraja a verí, že sa mu v najbližších dvoch týždňoch podarí zmobilizovať pravicových voličov.

Skončili ste druhý za Milanom Belicom so ziskom 37,3 percenta voličských hlasov. Belica mal 46,9 percenta. Ste spokojný?
V prvom rade sa chcem poďakovať všetkým, ktorí sa zúčastnili volieb a podporili ma. Ten rozdiel medzi mnou a županom Belicom je jeden z najmenších na Slovensku a z tohto pohľadu som spokojný. Rozdiel pod 10 percent môžeme pri dobrej stratégii prekonať. Už v tomto prvom kole nám dali voliči jasne najavo, že chcú zmenu na poste župana po 12 rokoch. Ak sa nám podarí zmobilizovať viac ľudí, môžeme byť úspešní.

A ako chcete pritiahnuť viac voličov?
Nie je možné, aby takmer 82 percent voličov odignorovalo tieto voľby. Budem sa snažiť pochopiť, prečo je to tak a presvedčiť ľudí, že keď bude v regióne ľavicové zastupiteľstvo, tak by bolo dobré, aby malo svoju protiváhu. Oči, ktoré by kontrolovali poslancov pri rozdeľovaní finančných zdrojov. Pri zastupiteľstve sme síce prehrali, ale je dôležité, aby mali občania kontrolu cez pozíciu župana.

Aký konkrétny prvý krok by ste urobili v prípade víťazstva?
Urobil by som hĺbkový audit hospodárenia vo vyššom územnom celku. A snažil by som sa po komunikácii so zastupiteľstvom otvoriť diskusiu o rezerve v rozpočte kraja. Tieto peniaze by sa mohli vrátiť ľuďom v podobe kvalitných služieb v zdravotníctve, infraštruktúre, školstve a sociálnej oblasti. Určite by sa tu našiel balík peňazí na naštartovanie investícií. Medzi mojimi prioritami by bola určite podpora cestovného ruchu. Komunikoval by som s úradníkmi, snažil by som sa priniesť dobrú ľudskú atmosféru.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #VÚC #Nitriansky samosprávny kraj #Milan Belica #Tomáš Galbavý