Ako budú postupovať rivali v Košickom kraji v druhom kole?

Do druhého kola regionálnych volieb postúpili Zdenko Trebuľa so ziskom 48,6 % hlasov a Rudolf Bauer so ziskom 24,5 %. Aké boli ich ohlasy na výsledky, a aký je ich ďalší postup?

11.11.2013 14:00
debata (3)

Zdenko Trebuľa: Musíme si sadnúť a diskutovať

Zdenko Trebuľa Foto: Ivan Majerský, Pravda
Zdenko Trebuľa Zdenko Trebuľa

Doterajšieho košického župana Zdenka Trebuľu posunul do druhého kola volieb zisk 48,57 percenta hlasov. Netají sa tým, že je sklamaný a terajší výsledok chce analyzovať so svojím volebným štábom.

Nemrzí vás, že prvé kolo vám ušlo len tesne?
Klamal by som, keby som tvrdil, že nie som prekvapený. Po svojej štvorročnej intenzívnej práci, ktorú som urobil, som čakal len prvé kolo, myslel som si, že výsledok nebude na druhé kolo. Priznávam, že som sklamaný.

Čo je podľa vás príčinou toho, že vás nakoniec čaká aj druhé kolo?
Politika je zložitý proces, má svoje úskalia a výsledok má aj svoje príčiny. Ukázalo sa, že voličský záujem klesol. Ľudia majú radi konflikty počas predvolebnej kampane. A teraz neboli žiadne konflikty ani vášne. Možno aj to prispelo k výsledku.

Aké kroky podniknete pred druhým kolom, chystáte nejaké zmeny?
Musíme si vo volebnom tíme sadnúť a diskutovať. Ešte sa poradíme, musíme sa zamyslieť nad ďalším postupom. Urobil som však všetko pre to, aby kraj išiel ďalej.

Rudolf Bauer: Pravica mi prisľúbila podporu

Rudolf Bauer Foto: TASR, František Iván
Rudolf Bauer Rudolf Bauer

V druhom kole župných volieb bude v Košickom samosprávnom kraji súperom Zdenka Trebuľu Rudolf Bauer (KDS). Hoci nebol jediným pravicovým kandidátom, nakoniec získal od pravicových voličov najviac hlasov. Z pôsobenia v samospráve má skúsenosti, momentálne je starostom košickej mestskej časti Západ, ktorá patrí medzi najväčšie. Začiatkom 90. rokov bol primátorom Košíc a v rokoch 2001–2005 bol predsedom Košického samosprávneho kra­ja.

Zmeníte kampaň pred druhým kolom volieb?
Nie, volebné heslo Zmena a slušný život zostáva rovnaké. Ide o to, aby kraj bol aktívnejší pri riešení vysokej nezamestnanosti, viac podporoval domácich malých a stredných podnikateľov a aby mladí ľudia nemuseli odchádzať za prácou do zahraničia, ale mali prácu a tým slušný a dôstojný život aj v našom kraji.

Čo považujete za svoje najväčšie výhody – plusy oproti Zdenkovi Trebuľovi?
Určite by som nedovolil, aby vznikla v budúcnosti podobná kauza, ako je kauza Oto Žarnay na Obchodnej akadémii na Polárnej ulici v Košiciach. Zabránil by som nevýhodnej privatizácii michalovskej nemocnice a lepšie hospodáril so zverenými finančnými prostriedkami a majetkom kraja.

S čou podporou idete do druhého kola volieb, prisľúbila vám ju väčšina pravicových strán?
Áno, podporu prisľúbili SDKÚ, SAS, NOVA väčšina-Dohoda, OKS, DS a tiež KDH. A, samozrejme, Konzervatívni demokrati Slovenska.

Ak by vás zvolili za župana museli by ste sa vzdať funkcie starostu…
Áno, aj keby zákon umožňoval vykonávať obidve tieto funkcie naraz, čo neumožňuje, vzdal by som sa funkcie starostu. Funkcia župana aj funkcia starostu si vyžadujú plné nasadenie.

Aké by boli vaše prvé kroky vo funkcii predsedu Košického samosprávneho kraja, nadviazali by ste aj na niečo po svojom predchodcovi?
Určite áno, korigoval by som len tie rozhodnutia, s ktorými nesúhlasím a ktoré som už prezentoval.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #VÚC #Košický samosprávny kraj #Zdenko Trebuľa #Rudolf Bauer