Paška vyhlásil druhé kolo volieb do samosprávnych krajov

Predseda NR SR Pavol Paška vyhlásil na sobotu 23. novembra druhé kolo volieb do vyšších územných celkov. Informoval o tom Odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR.

11.11.2013 13:27
Paška Foto:
Predseda parlamentu Pavol Paška.
debata (2)

Zápisnicu z Ústrednej volebnej komisie o výsledkoch sobotňajších volieb do samosprávnych krajov dostal Paška v pondelok, v utorok 12. novembra bude jeho rozhodnutie o druhom kole zverejnené v Zbierke zákonov. Voliť sa bude ešte v piatich krajoch.

Do druhého kola postupujú v každom z krajov dvaja kandidáti, ktorí získali najväčší počet platných hlasov v prvom kole volieb. V Bratislavskom kraji sa v druhom kole stretne Pavol Frešo, ktorý získal 48,38 percenta voličských hlasov, a Monika Flašíková Beňová s podporou 24,1 percenta voličov. V Trnavskom kraji to budú Tibor Mikuš, ktorý získal 40,04 percenta a József Berényi s 18,33 percenta hlasov.

V Nitrianskom kraji sa v druhom kole stretnú Milan Belica so 46,87 percenta a Tomáš Galbavý, ktorého volilo 37,34 percenta voličov. V Banskobystrickom kraji to bude Vladimír Maňka, ktorého podporilo 49,47 percenta voličov a Marian Kotleba s 21,3 percenta hlasov. V Košickom kraji sa stretnú Zdenko Trebuľa, ktorý získal 48,57-percentnú podporu voličov a Rudolf Bauer, ktorého podporilo 24,53 percenta voličov.

Ak niektorý z kandidátov, ktorý postúpil do druhého kola volieb, prestane byť voliteľný za predsedu alebo ak sa práva kandidovať vzdá, postupuje do druhého kola volieb kandidátov ten, kto v prvom kole získal v ďalšom poradí najväčší počet hlasov, teda tretí najúspešnejší kandidát. V druhom kole volieb bude za predsedu zvolený ten kandidát, ktorý získal najväčší počet platných hlasov.

Ak pre druhé kolo volieb predsedu nie sú dvaja kandidáti alebo obaja kandidáti získajú v druhom kole rovnaký počet hlasov, vyhlásia sa nové voľby. Aj pre druhé kolo volieb platí moratórium, ktoré sa začne 48 hodín pred začiatkom volieb a trvá aj počas volieb až do ich skončenia.

V sobotňajších voľbách boli zvolení traja predsedovia krajov. V Trenčianskom kraji zvíťazil Jaroslav Baška s 53,45 percenta hlasov. V Žilinskom kraji pozíciu obhájil Juraj Blanár so ziskom 54,01 percenta, tretím víťazom volieb predsedu kraja je Peter Chudík v Prešovskom kraji s 53,78 percenta hlasov.

Svoj hlas v prvom kole regionálnych volieb odovzdalo 20,11 percenta oprávnených voličov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #regonálne voľby #Pavol Paška #voľby do VÚC