Maňku podporila len časť pravice

V druhom kole župných volieb v Banskobystrickom kraji sa na budúci týždeň rozhodne medzi kandidátom Smeru Vladimírom Maňkom a extrémistom Mariánom Kotlebom.

15.11.2013 14:00
banska bystrica Foto: ,
Maňkovi k zvoleniu v prvom kole chýbalo len pol percenta hlasov.
debata (50)

Kým v zahraničí je v takýchto situáciách voľba pre štandardné strany jasná a extrémizmus sa snažia vytlačiť na okraj, tak na Slovensku to úplne neplatí. Pravica sa na podpore ľavičiara Maňku triešti.

Kresťanskí demokrati podporujú Maňku v spoločnej koalícií od začiatku, strana Most – Híd sa pridala ihneď po prvom kole volieb. Naopak, predstavitelia SDKÚ nemajú vôľu vyzvať na voľbu kandidáta ľavice, SaS ho už odmietla.

Neúspešný kandidát pravice na župana Ľudovít Kaník z SDKÚ podporu pre Maňku vo štvrtok nepotvrdil. Podpredseda SDKÚ Ivan Štefanec nevidí dôvod podporiť kandidáta Smeru. „Boli sme jediná pravá strana, ktorá sa vyhranila proti Smeru a v žiadnom kraji s ním nešla do koalície. Platí, že naši voliči nikdy nevolia extrémizmus a ani my ho podporovať nebudeme,“ povedal Štefanec.

Podľa Maňku ide o vyjadrenia dvoch ľudí a nie celej SDKÚ. „Nechcem cez médiá vytvárať napätie medzi tými, ktorí by sa mali pred voľbami spojiť,“ zareagoval Maňka.

Politológ Michal Horský poukázal na skutočnosť, že zvyčajne voliči odovzdávajú svoj hlas a legitimitu kandidátovi podľa vlastného politického vkusu, ale v demokracii sú situácie, keď to neplatí. „Ak sa voliči neúspešného pána Kaníka nechcú dočkať nemilého prekvapenia, tak budú voliť politika ľavice,“ doplnil Horský.

zväčšiť Infografika Foto: Pravda.sk
voľby, Banská Bystrica Infografika

Maňkovi k zvoleniu v prvom kole chýbalo len niečo vyše pol percenta hlasov. Časť voličov sa môže spoľahnúť, že jeho víťazstvo bude isté a hlasovať nepôjdu. Takáto kalkulácia by mohla posilniť šance súpera. Sociologička Sylvia Porubänová upozornila na potenciál Kotlebu mobilizovať voličov. „Jediná nôta, na ktorú hrá, je skrytý slovenský rasizmus, nenávisť a zvaľovanie problémov na druhých,“ varovala sociologička. Podľa nej by politici mali výraznejšie odsúdiť extrémizmus. „Dnes sú to župné voľby, zajtra to môžu byť parlamentné voľby. Vôbec by som to nepodceňovala,“ zdôraznila Porubänová.

V zahraničí sú príklady, keď ľudia volili so zaťatými zubami kandidáta z tábora politického protivníka. Na jar 2002 vznikla vo Francúzsku široká politická zhoda proti extrémistovi, ktorý prekvapujúco postúpil z prvého kola prezidentských volieb. Socialisti, komunisti a zelené strany preto vyzvali svojich voličov, aby podporili pravicového kandidáta.

Jacques Chirac jednoznačne zvíťazil v druhom kole, keď dostal 82 percent hlasov. Radikál Jean-Marie Le Pen získal podporu iba necelej pätiny voličov. Za Chiraca sa postavil aj Lionel Jospin, neúspešný socialistický kandidát. „Vyzývam hlasujúcich, aby odmietli krajnú pravicu a hrozbu, ktorú predstavuje pre našu krajinu,“ zdôraznil vtedy Jospin.

Maňka: Bude nebezpečné, ak ľudia neprídu

Kandidát na banskobystrického župana Vladimír Maňka zo Smeru považuje za dôležité, aby ľudia prišli voliť aj v druhom kole.

Vladimír Maňka Foto: Robert Hüttner, Pravda
vladimir manka Vladimír Maňka

V prvom kole vás od kresla župana delilo len pár desatín percenta. Beriete víťazstvo v druhom kole ako povinnosť?
Nepočítal som s tým, kto bude druhý a s akými percentami. Mnohí ľudia hovoria, že víťazstvo mám isté a nemusia k voľbám prísť. Bolo by nebezpečné, keby neprišli voliť, lebo druhému kandidátovi určite nepríde menej voličov.

Pochopia ľudia nutnosť voliť aj v druhom kole?
Musíme im to hovoriť, aby prišli. Vždy som staval na výsledkoch a tie sme mali, lebo kraj som zdedil vo veľmi zlom stave. Sú to nezvratné čísla. Chcem, aby kraj išiel správnym smerom a potom sa moja úloha skončí. Ako osoba z funkcie nič nemám. Neberiem plat, chodím na svojom vlastnom aute za vlastné peniaze, mám vlastný mobil. Všetko si platím sám.

Ako konkrétne chcete ľudí motivovať k účasti?
Nejaké nástroje mám, nechcem ich však hovoriť, lebo sú dôležité aj z toho hľadiska, čo urobí ten druhý. Osobne navštívim niektoré obce, kde ten druhý získal väčšie množstvo hlasov, pretože tam neboli problémy s národnostnými menšinami alebo iné problémy. Chcem priamo od občanov zistiť, čo sa deje. Viem si však vydedukovať, že druhý kandidát má okrem iného podporu protestných hlasov, lebo niektoré veci sa v tomto štáte neriešia tak, ako by sa mali a ľudia nevidia východisko. Ďalšou skupinou môžu byť mladí, ktorí si povedia – bude sranda.

Čo hovoríte občanom, keď sa pýtajú na vášho protikandidáta?
Nechcem na neho útočiť, skôr chcem hovoriť o tom, čo urobím ja.

Čo bude teda vašou prioritou, ak získate dôveru?
Ako jedinému kraju sa nám podarilo napriek kríze znížiť evidovanú mieru nezamestnanosti o 1,2 percenta. Ako kraj môžeme čerpať peniaze z európskych fondov, lebo tie nejaké percento zamestnanosti prinesú. Budujeme potrebnú cestnú infraštruktúru, lebo investori ju potrebujú. Kraj môže tiež ovplyvniť, že keď skončia žiaci v školách, uplatnia sa na trhu práce. V tomto roku štartujeme duálne vzdelávanie s niektorými podnikmi, ktoré zamestnajú žiakov počas výuky.

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ #Vladimír Maňka #voľby do VÚC