Boj o kreslo trnavského župana bude jeden z najtesnejších

Do druhého kola volieb v Trnavskom samosprávnom kraji ide súčasný predseda Tibor Mikuš s nečakaným protivníkom, predsedom strany SMK Józsefom Berényim.

18.11.2013 14:00
Trnava Foto:
V Trnavskom kraji sa o kreslo župana pobijú Tibor Mikuš a József Berényi.
debata (24)

Každý počítal s poslancom NR SR Ivanom Uhliarikom, no Berényi získal o 55 hlasov viac, celkovo ho volilo približne 18 percent voličov. Rovnako 18 percent získal Uhliarik a aj József Nagy za Most – Híd. To je podľa odborníkov slušný voličský potenciál. Kto týchto voličov osloví, bude víťazom.

Berényi má voličov Nagya takmer istých. Okresné predsedníctvo strany Most – Híd v Dunajskej Strede už prisľúbilo Berényimu podporu a tiež 47 bilbordových plôch v okrese Dunajská Streda. Teraz je otázne, ako sa zachovajú voliči Uhliarika z KDH. „Kľúčové bude vyjadrenie regionálnych štruktúr strany KDH, ako už avizoval predseda KDH Ján Figeľ. Podporu nechá na slobodné rozhodnutie regionálnej štruktúry v Trnavskom kraji, čo opäť ukázalo jej silu a vplyv v regionálnych a lokálnych voľbách. Podobné situácie boli viditeľné nielen v Nitrianskom kraji, ale aj v Banskobystrickom kraji,“ mienila politologička Viera Žúborová.

Vypadnutie Uhliarika z druhého kola prinesie podľa nej umiernenejšiu kampaň. Uhliarik pred prvým kolom volieb ostro útočil na Mikuša a všetko v kampani stavil na jedinú oblasť – nemocnice, do ktorých chcelo vedenie kraja pritiahnuť strategického investora. Najsilnejšia zbraň Uhliarika sa však zrejme obrátila proti nemu samému. „Jeho kampaň bola postavená na jedinej téme, na zdravotníctve. Čo bolo z môjho pohľadu nedostatočné a voličom tak neponúkal reálnu politickú alternatívu. Na druhej strane pán Mikuš zvolil veľmi osvedčený nástroj, ktorý sa využíval aj v minulosti v západných krajinách pri takomto druhu volieb. A to takzvanú kampaň od dverí k dverám. Snažil sa vybudovať si imidž dobrého hospodára a skúseného regionálneho politika, ktorý uprednostňuje skôr osobný kontakt s voličmi,“ vysvetlila Žúborová.

Mikuša podporuje Smer a ten sa v krajskom zastupiteľstve výrazne posilnil. V predchádzajúcej zostave mal 5 mandátov, teraz má 12 kresiel. „Z hľadiska zisku v krajskom parlamente sa dala daná situácia očakávať. A to z dôvodu nielen nízkej volebnej účasti, pri ktorej sú práve voliči Smeru veľmi disciplinovaní, ako aj z dôvodu toho, že kopírujú ostatné zloženie mestských a obecných zastupiteľstiev. Čo sa týka diania v krajskom parlamente, neočakávam nejakú zmenu v nastavenom kurze, ktorým sa kraj uberá. Skôr to bude menej kompromisné a viac priamočiare. Jednoliate jednanie bez určitých výkyvov v názoroch,“ podotkla Žúborová.

SMK má rovnako 11 poslancov ako v uplynulom volebnom období, čo podľa analytikov opäť potvrdzuje, že táto strana má v regióne spoľahlivého stabilného voliča.

zväčšiť Infografika Foto: Pravda.sk
Trnava, VÚC Infografika

Desať otázok Pravdy pre postupujúcich kandidátov

  1. Existuje iná pomoc pre nemocnice v Dunajskej Strede a Galante než strategický investor?
  2. Aké opatrenia by ste urobili na zníženie dlhu Trnavského samosprávneho kra­ja?
  3. Kde by kraj mohol ešte ušetriť?
  4. Ako by ste zefektívnili opravy ciest v kraji?
  5. Čo by ste urobili pre to, aby dediny nezaťažovali kamióny?
  6. Ako by ste optimalizovali sieť škôl, ktoré spadajú pod kraj?
  7. Do ktorej málo známej lokality v Trnavskom kraji by ste pritiahli turistov a ako?
  8. Trnavský kraj je veľmi rozmanitý, až nesúrodý. Čo by ste spravili pre to, aby sa obyvatelia cítili jeho súčasťou?
  9. Čo vám na vašom protikandidátovi najviac prekáža?
  10. Čo by ste z programu vášho protikandidáta realizovali?

Tibor Mikuš, predseda Trnavského samosprávneho kraja, (Smer, SNS, KSS)

Tibor Mikuš Foto: Ivan Kopčáni, SITA
Tibor Mikuš Tibor Mikuš
  1. Riešením by bola iba zásadná zmena štátnej politiky v zdravotníctve. Inak nie je možné pri súčasnom spôsobe financovania zabezpečiť vybavenie, rekonštrukcie, stabilizáciu lekárov, sestričiek.
  2. Bez úverov na rekonštrukcie ciest by bola súčasná úverová zaťaženosť iba 15,8 %. Podarilo sa nám vymeniť nič nehovoriace čísla za bezpečnosť na cestách a dnes sme kritizovaní za zaťaženosť 53,9 %. Systém je nastavený tak, že v roku 2015 klesne pod 40 %.
  3. Je scestné hovoriť stále o šetrení na úkor občana. Prioritný je rozvoj. Verím, že po voľbách sa zmenia témy a začneme hľadať možnosti zvyšovania kvality života občanov.
  4. V uplynulom období sme zrekonštruovali 486 km ciest II. a III. triedy, čo je tretina. Pri výbere dodávateľov sme postupovali transparentne a efektívne, vždy prostredníctvom verejných súťaží. Uplatňujeme elektronické aukcie.
  5. Navrhli sme 56 úsekov na vylúčenie kamiónovej dopravy, z čoho je schválených dodnes 25 a ďalších šesť pribudne od 1. 1. 2014. Namiesto reštrikcií by sme sa však mali baviť aj o financovaní ciest, aby sa zvyšovala kvalita.
  6. Už pred rokmi sme nastúpili cestu prispôsobovania výučby potrebám duálneho vzdelávania v nadväznosti na firmy pôsobiace v kraji. Samozrejme, nemôžeme vykurovať prázdne miestnosti a potrebujeme zabezpečiť vybavenie na úrovni 21. storočia.
  7. Z dlhodobého hľadiska sa stávame významnou vinárskou a golfovou lokalitou, najmä na Záhorí. Plánujeme urobiť ešte viac napríklad pri propagácii Kostolíka sv. Margity Antiochijskej v Kopčanoch a hradiska v Ducovom.
  8. Náš región je hrdý na svoju identitu a vnútornú rozmanitosť, do ktorej patria Záhoráci aj Maďari. Pri hlasovaní v zastupiteľstve TTSK dosahujeme viac ako 85-percentný súhlas poslancov. Potrebujete ešte iný dôkaz o našej súrodosti?
  9. Nič. Každý človek si najväčšmi váži materinský jazyk a tým je pre pána Berényiho maďarčina. Ak si chcem ctiť vlastnú históriu a túžim, aby ju uznali aj moji susedia, musím sa k nim správať rovnako.
  10. Tým, že žijeme v jednom kraji, realizujeme spoločné úlohy. Neviem si predstaviť Trnavský samosprávny kraj bez Žitného ostrova alebo cesty, ktoré by sa smerom na Záhorie končili na Bielej hore.

József Berényi, predseda SMK, (SMK, Most – Híd, OKS)

József Berényi Foto: Gabor KANOVITS
József Berényi József Berényi
  1. Obe nemocnice súrne potrebujú financie. Župa ich nemá. Preto sme sa v krajskej samospráve rozhodli, že dáme možnosť spoľahlivému investorovi na odkúpenie akcií. Investor, ktorého si TTSK po voľbách vyberie, bude povinný obnoviť a modernizovať budovy.
  2. Je čo zlepšovať pri príprave i realizácii projektov financovaných z fondov Európskej únie. To je otázka kvality, rýchlosti spracovania projektov, ale aj výberu spoľahlivých dodávateľov.
  3. Ďalej by som sa zameral na možné zníženie nákladov na prevádzku úradu i organizácií TTSK. Kraj ešte disponuje prebytočným majetkom. Prostredníctvom predaja takýchto nehnuteľností sa dá zrýchliť zníženie dlhu.
  4. Aj keď kraj v uplynulom období investoval značné prostriedky do opráv a rekonštrukcií ciest, bude nutné venovať aj tejto oblasti našu pozornosť a získať najmä európske zdroje na to, aby sme cesty II. a III. triedy ďalej skvalitnili. Rekonštrukcie si zaslúžia aj mosty.
  5. Tam, kde je to možné, treba kamiónovú dopravu zredukovať. Jej celkový zákaz však nie je možný, veľké podniky by ostali paralyzované.
  6. Je potrebné usmerniť výber jednotlivých študijných odborov tak, aby sme študentov vychovávali pre tie profesie, ktoré trh práce potrebuje. Som za to, aby vzdelávanie na strednej úrovni bolo dostupné pre všetkých kvalifikovaných záujemcov aj v jazyku národnostných menšín.
  7. Odovzdali sme do užívania kompu na Dunaji. Turisti môžu využiť nové spojenie medzi obcami Gabčíkovo a Dunaremete, ale aj navštíviť kúpeľné mesto Lipót. Vytvárame lodné spojenie od Dunakiliti až po Bratislavu, cyklotrasu spájajúcu pútnické miesta od rieky Rába až po Moravu.
  8. V rámci kraja doteraz panovala pracovná nálada medzi poslancami, budem pokračovať v tejto snahe aj naďalej. Možno by sme mohli ešte podporovať aj turistiku.
  9. Z pozície predsedu kraja by bolo potrebné razantnejším spôsobom povedať „nie“ na zlé opatrenia zo strany vlády. Nemôžeme byť spokojní ani s tým, že krajské samosprávy nedisponujú eurofondmi priamo.
  10. Boli sme súčasťou vedenia samosprávneho kraja osem rokov. Spoluprácu s predsedom Tiborom Mikušom považujem za korektnú. V niektorých oblastiach by som pokračoval v tom, čo sme spolu naštartovali.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Tibor Mikuš #Trnavský samosprávny kraj #regionálne voľby 2013 #József Berényi