Na volebné moratórium platia rozličné metre

Vo volebných pravidlách pri uplatňovaní volebného moratória vládne chaos. Kým v parlamentných voľbách môžu strany agitovať aj v deň volieb, v župných voľbách platí, že kampaň 48 hodín pred otvorením volebných miestností a v deň volieb je zakázaná.

19.11.2013 13:30
voľby 2013 Foto: ,
Ilustračné foto
debata (3)

Znamená to, že v piatich krajoch sa kampaň kandidátov na županov skončí vo štvrtok ráno o siedmej hodine. V sobotu sa uskutoční druhé kolo župných volieb.

„Stotožňujem sa s tými názormi, že volebné moratórium je zbytočné. Ani sa nesplní ten cieľ, ktorým sa moratórium obhajovalo, keď sa zavádzalo,“ uviedol ústavný právnik Peter Kresák. Býva zvykom, že dvojdňové moratórium sa aj tak nedodržiava a zvlášť to platí v ére internetu a sociálnych sietí. Navyše rôzne reklamné pútače či bilbordy visia aj v čase moratória.

Väčšia citlivosť je na plagáty, ktoré sa objavia na elektrických stĺpoch, autobusových zastávkach práve v čase moratória a môžu poškodzovať konkrétnych kandidátov. Ústredná volebná komisia však nemá zo zákona nástroje, ako zasiahnuť a udeliť sankcie. Dotknuté osoby sa môžu obrátiť na políciu alebo napadnúť výsledok volieb na Ústavnom súde.

Sociológ Pavel Haulík hodnotí zákaz kampane ako niečo, čo sa už dávno prežilo kvôli informačným technológiám, na ktoré je aj moratórium krátke. „Je to niečo, čo je už vecou minulosti a k čomu by sme sa nemali vracať. Na parlamentné voľby nie je žiadne moratórium a nijako to neovplyvnilo ich priebeh,“ poznamenal sociológ.

Odlišne sú upravené vo volebnej legislatíve aj prieskumy verejnej mienky. Pri župných voľbách zákon o prieskumoch nehovorí, v prípade volieb do Národnej rady je zakázané v deň volieb až do skončenia hlasovania prieskumy zverejňovať.

Podľa sociológa Haulíka buď uznáme, že prieskumy sú zisťovaním informácií a moratórium je nezmysel, alebo, ak to nie sú informácie, ale kampaň, prečo by na prieskumy malo byť iné moratórium ako na kampaň.

Už v januári by sa mali volebné pravidlá zjednotiť a parlament by mal prijať jednotný volebný kódex. Zatiaľ je otvorené, či moratórium prežije. Minister vnútra Robert Kaliňák však presadzuje moratórium na prieskumy verejnej mienky. Opozícia pred časom trvala na tom, aby ich bolo možné zverejňovať aspoň sedem dní pred voľbami.

Politický analytik Ján Baránek prisudzuje debatu o moratóriu na prieskumy čudným výsledkom agentúr, ktoré neraz vzniknú krátko pred voľbami. „Problém je v tom, že nemáme funkčného arbitra, ktorý by povedal, že dané výsledky prieskumu sú čudné. Nemôžu to totiž hovoriť majitelia konkurenčných agentúr, lebo to nie je vierohodné,“ doplnil Baránek.

Na porušenie volebného moratória počas župnej kampane poukazuje strana Nový parlament. Tá sa včera obrátila na Ústavný súd so sťažnosťou, že viacerí kandidáti na post predsedu Bratislavského kraja porušili zákon o voľbách a v čase moratória prebiehala ich politická reklama na bilbordoch. Žiada, aby súd vyhlásil voľby v Bratislavskom kraji za neplatné. Ako porušovateľov zákona strana uvádza kandidátov na župana, ktorých podporovala pravicová koalícia, strana Smer i strana Nova.

Bilbordy tradične visia popri cestách v mestách a obciach i mimo nich aj počas volebného moratória. Aj táto skutočnosť podľa ústavného právnika Kresáka svedčí o tom, že moratórium je zbytočné. Podľa neho Ústavný súd už v minulosti povedal, ktoré porušenie zákona je také závažné, že by mohlo mať vplyv na výsledok volieb. „Toto nemá ten charakter,“ dodal právnik.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #moratórium #volebné moratórium #voľby do VÚC