Druhé kolo regionálnych volieb malo nízku účasť

Občania v piatich samosprávnych krajoch volili v druhom kole regionálnych piatich predsedov VÚC. Zratúvanie výsledkov sledujte na Pravda.sk online.

23.11.2013 07:00 , aktualizované: 22:03
voľby, VÚC Foto: ,
Na snímke voliči v bratislavskom kraji vo volebnom okrsku na ZŠ Žehrianska v Petržalke.
debata (99)

Všetky volebné miestnosti sa zatvorili o 22.00. Výsledky volieb sledujeme online na Pravda.sk.

Voliči v tomto kole rozhodovali, kto bude županom v Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom, Banskobystrickom a Košickom kraji.

Priebežné neoficiálne výsledky zverejňuje Štatistický úrad SR na svojich webstránkach portal.statis­tics.sk a volbysr.sk. Prvé priebežné výsledky by mali byť známe po zatvorení volebných miestností. Oficiálne výsledky potvrdí Ústredná volebná komisia.

Priebeh volieb sme sledovali online:

21.53 Pokojný priebeh dnešných volieb bez problémov a bez ďalších podnetov potvrdila členka Krajskej volebnej komisie v Banskej Bystrici Darina Belohorcová. Jediný podnet, ktorý nahlásil komisii občan e-mailom, sa týkal článku na internetovom spravodajskom serveri, ktorý bol dnes pravdepodobne účelovo vydaný v prospech jedného z kandidátov.

21.27 Do druhého kola volieb do vyšších územných celkov (VÚC) prichádza odovzdávať svoj hlas ešte menej voličov, ako tomu bolo v prvom kole, keď bola účasť približne 20-percentná. Predseda volebnej komisie Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Ján Keselý sa nazdáva, že dnešnú účasť voličov ovplyvnil aj nezáujem jedného z kandidátov o vedenie volebnej kampane počas uplynulých dvoch týždňov. „Akoby sa jeden z kandidátov prestal o post zaujímať, kampaň sa upokojila a prestala tak byť pre voličov zaujímavá,“ uviedol.

19.14 Pokojný priebeh hlásia aj bratislavský Ružinov, Karlova Ves, Dúbravka, Lamač i Nové Mesto. „Predpoludním chodia voliť najmä starší, k večeru zase mladšie generácie. Neštandardných voličov sme nemali,“ opísal situáciu novomestský hovorca Marek Tettinger. V Devínskej Novej Vsi, kde sa volí v 14 volebných okrskoch, budú mať tiež zrejme nižšiu účasť ako 9. novembra. „Navštívil som volebné miestnosti, všetko prebieha pokojne, účasť je ale nízka,“ povedal starosta Milan Jambor.

19.11 Najviac oprávnených voličov mohlo voliť v bratislavskej Petržalke, a to vyše 101 000, ktorí mohli odovzdať svoj hlas v 102 volebných okrskoch. Naopak, po jednom okrsku mali malé mestské časti Devín, Čunovo i Jarovce. Starosta poslednej z nich Pavel Škodler si myslí, že mestská časť bude mať síce vyššiu účasť voličov vzhľadom na bratislavský priemer, no menej ľudí oproti prvému kolu. „Máme tu takmer 1500 voličov a jeden volebný okrsok. Ak by sme mali dva, ako káže zákon, tak by v nich členovia komisie nemali čo robiť,“ povedal s tým, že už ráno im priniesol noviny a počas dňa sa zabávajú aj krížovkami. Na okrsku v kultúrnom dome majú podľa neho päť plent, ale ešte sa dnes nestalo, že by boli naraz všetky obsadené. „Pred dvoma týždňami ľudia museli aj čakať, teraz tomu tak nie je,“ porovnal.

19.10 Pokojný priebeh a nízka účasť voličov na druhom kole volieb je príznačná aj pre iné mestské časti BSK. „Je to veľmi slabé, sme prekvapení, ľudí je oveľa menej ako minule,“ povedala Daniela Plišňáková, referentka pre voľby v Rusovciach. Účasť v mestskej časti je podľa jej slov o polovicu nižšia ako pred dvoma týždňami. „Väčšina ľudí prišla odvoliť ráno, no zväčša navštevujú volebné miestnosti len tí skalní,“ tvrdila. Niektorí sa podľa nej okrskovej volebnej komisii aj posťažujú, že tieto voľby by mali byť jednokolové. „Nepáči sa im, že to stojí veľa peňazí, druhé kolo je podľa nich zbytočné.“ Nízku účasť Plišňáková pripisuje aj tomu, že ľudia vedia málo o kompetenciách vyšších územných celkov.

19.09 V Záhorskej Bystrici sa koná poľovnícky ples. Predsedníčka okrskovej volebnej komisie Silvia Jánošová vraví, že všetci, ktorí naň idú, si to najprv namieria do volebnej miestnosti. Odovzdávať svoj hlas však nie vždy prídu preto, aby podporili svojho kandidáta. Jánošová uviedla, že do miestnosti zavítal aj taký volič, ktorý chcel dať hlas jednému z kandidátov len preto, aby nevyhral ten druhý, ktorého nemá rád.

19.08 K volebným urnám v hlavnom meste prichádza odovzdať svoj hlas jednému z dvoch kandidátov na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja ešte menej voličov, ako tomu bolo v prvom kole volieb. Potvrdili to zástupcovia viacerých bratislavských mestských častí. V Starom Meste už ani neočakávajú výraznejšie zvýšenie účasti k večeru, podľa staromestskej hovorkyne Alexandry Obuchovej si to ľudia skôr namieria na vianočné trhy. Opisuje, že počas celého dňa voľby v mestskej časti prebiehajú pokojne, bez výraznejších problémov či výtržností. Do jednej z volebných miestností si to podľa jej slov namieril aj človek bez domova. Bol dnes jediným bezdomovcom, ktorý v Starom Meste prišiel odovzdať svoj hlas.

18.52 Doteraz neboli Volebnej komisii Košického samosprávneho kraja doručené žiadne podnety na porušenie volebného zákona. Potvrdila to predsedníčka Volebnej komisie Jana Rubická. Dostali sme však signál, prostredníctvom Obvodnej volebnej komisie číslo 5 Košice okolie o agitácii k voľbám formou sms správ, ktorou odosielateľ vyzýva k voľbe konkrétneho kandidáta, uviedla Rubická. Dodala, že v popoludňajších hodinách časť členov Volebnej komisie KSK navštívila daný obvod aj Okrskovú volebnú komisiu. Skonštatovali, že priebeh je pokojný a nedošlo k žiadnemu porušeniu volebného moratória, vyhlásila Rubická.

18.19 Opitého výtržníka museli upokojovať policajti v obci Hodejov v okrese Rimavská Sobota. Ako potvrdila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Petra Vašková, podnapitý muž vykrikoval priamo pred volebnou miestnosťou. Obyvatelia Hodejova sú na výstupy podnapitého spoluobčana zvyknutí. Podľa miestnych ľudí býva oproti Kultúrnemu domu, kde je zriadená volebná miestnosť. „Policajná hliadka šla preveriť výtržnosť, ale podľa doterajších informácií nejde o žiadnu mimoriadnu udalosť,“ povedala Vašková.

16.13 Noví predsedovia piatich samosprávnych krajov by mali byť známi okolo jednej hodiny v noci. Uviedla to predsedníčka Štatistického úradu SR Ľudmila Benkovičová, podľa ktorej by malo byť spracovanie výsledkov volieb rýchlejšie ako pri prvom kole. Štatistický úrad bude zverejňovať neoficiálne výsledky, oficiálne zverejní Ústredná volebná komisia v nedeľu dopoludnia. „Vzhľadom na to, že v druhom kole sú len dvaja kandidáti v každom kraji, tak aj spracovanie výsledkov by malo byť rýchlejšie. Kľúčové bude, kedy odovzdajú okrskové volebné komisie svoje zápisnice. Očakávam, že okolo jednej by sme už mohli vedieť, kto sa stane županom,“ povedala Benkovičová.

15.31 Bez akýchkoľvek problémov zatiaľ prebieha druhé kolo volieb na župana v Banskobystrickom kraji. Podľa informácií zapisovateľa volebnej komisie Banskobystrického kraja sídliacej v župnom sídle BBSK v Banskej Bystrici Tomáša Kulku nemajú zatiaľ žiadne podnety, týkajúce sa priebehu volieb, či porušenia zákona. „Zatiaľ je všade kľud, uvidíme ako tomu bude podvečer,“ povedal Kulka. Podľa predbežných informácií je volebná účasť v kraji zatiaľ malá a Kulka aj preto hovorí o druhom kole volieb na župana ako o „uhorkových voľbách“.

Voliči v bratislavskom kraji vo volebnom okrsku... Foto: Ivan Majerský, Pravda
voľby, VÚC Voliči v bratislavskom kraji vo volebnom okrsku na ZŠ Žehrianska v Petržalke.

15.23 V Jelšov­ciach zaznamenali pri prvom kole účasť len 8,24 percenta, čo bolo najmenej v histórii obce a ani teraz to nemusí byť podľa odhadu starostu Ladislava Hrošša lepšie. „Ľudia sú apatickí. Nemajú záujem o dianie a nie sú dobre informovaní o kompetenciách vyšších územmných celkov. Staršia generácia, ktorá chodila pravidelne voliť, nám už vymiera a mladí nemajú jednoducho záujem,“ mienil.

15.22 V neďale­kých Dolných Lefantovciach mali v prvom kole síce 56-percentú účasť, no aj tu to bolo rekordne málo. Podľa starostu Miloslava Krajčíka sa doteraz nestalo, aby bola volebná účasť v obci nižšia ako 70 percent. „Posledné výsledky boli nízke aj v porovnaní s voľbami do európskeho parlamentu či s prezidentskými. Verím, že v druhom kole to bude lepšie,“ dodal.

,,Volila som preto, aby som prispela k lepšiemu... Foto: Andrej Barát, Pravda
Podhorany, voľby ,,Volila som preto, aby som prispela k lepšiemu životu," povedala Eva Bačárová, keď vhadzovala obálku do urny v Podhoranoch.

15.22 Účasť v druhom kole by mohli v dedinách Nitrianskeho kraja podporiť rôzne katarínske zábavy a plesy. V Podhoranoch bude zábava hneď vo vedľajšej miestnosti ako sú voľby a niektorí členovia volebnej komisie s úsmevom prezradili, že sa k tanečníkom radi pridajú, len čo skončia počítanie hlasov. Na podhoranskú veselicu pôjde večer s rodinou a priateľmi aj Eva Bačárová. Odhlasovala však už skôr, aby sa mohla chystať. „Volila som preto, aby som prispela k lepšiemu životu,“ povedala, keď vhadzovala obálku do urny. Katarínske zábavy dnes štartujú aj v obci Gáň v okrese Galanta, organizátori však posunuli neskôr na 22. hodinu a počkajú na koniec hlasovania.

14.25 Náročný deň majú v sobotu v malej dedinke Praha pri Lučenci. Okrem zvládnutia druhého kola volieb majú aj ďalšiu, nemenej dôležitú starosť. Viac si prečítajte v článku V Prahe asistovali pri voľbách aj Pražania

13.37 Premiér a líder sociálnych demokratov Robert Fico odvolil o 12.30 h na bratislavských Dlhých dieloch na Majerníkovej ulici. Informovala o tom Ľubica Končalová z tlačového odboru strany Smer. „Predseda vlády SR Robert Fico dnes z dôvodu pracovnej vyťaženosti o 12.30 h narýchlo odvolil na tradičnom mieste,“ uviedla hovorkyňa.

13.35 Volebná komisia Bratislavského samosprávneho kraja sa zaoberá podnetom pre podozrenie z ovplyvňovania volieb, ku ktorému malo prísť vo volebnom okrsku č. 1 v mestskej časti Bratislava-Vrakuňa. Za jednou z hlasovacích plent nebolo na vzorovom hlasovacom lístku uvedené, že sa krúžkuje „jeden kandidát“, ale že sa krúžkuje „prvý kandidát“. Podľa predsedu volebnej komisie BSK Jána Keselého bola vo vete miesto základnej uvedená radová číslovka. „Ihneď sme sa týmto podnetom od občanov začali zaoberať a prijali opatrenia,“ uviedol Keselý. „Okamžite sme nariadili obvodným volebným komisiám, aby vykonali vo všetkých okrskových komisiách kontrolu,“ dodal.

Voliči v bratislavskom kraji vo volebnom okrsku...
Voliči v bratislavskom kraji vo volebnom okrsku...
+11Volič v bratislavskom kraji vo volebnom okrsku...

13.34 Značný záujem o účasť na druhom kole volieb predsedu Košického samosprávneho kraja bol v zariadení pre seniorov a domove sociálnych služieb Arcus v Košiciach. K dôchodcom, ktorí sú odkázaní na pomoc druhých, prišli s prenosnou volebnou schránkou členovia okrskovej volebnej komisie. „Je tu veľký záujem voličov, zrejme aj preto, že toto zariadenie spadá pod samosprávny kraj,“ uviedol jeden z členov komisie. Seniori, ktorých tu býva zhruba 200, sú podľa neho oboznámení s tým, o aké voľby ide.

13.32 Ísť odvoliť a potom si dať čerstvú klobásku a jaternicu. Asi takto vyzerá program desiatok Veľkokrtíšanov, ktorí sa rozhodli neodignorovať druhé kolo župných volieb. Viac si prečítajte v článku Od urnám ku klobáskam, od klobások k urnám.

12.53 Už tradične vykonal svoj volebný akt jediný Košičan medzi ústavnými činiteľmi, predseda Národnej rady (NR) SR Pavol Paška spolu s manželkou Janou vo volebnom okrsku číslo 4 v Základnej škole na Masarykovej ulici v Košiciach. „Každé voľby sú v znamení očakávania ako to dopadne. Samotný akt volieb je samozrejme veľmi dôležitý,“ uviedol Paška po odovzdaní hlasovacieho lístka. Občania by sa podľa neho mali volieb zúčastniť a dať hlas tomu, kto bude veci spravovať podľa predstáv konkrétneho voliča. V prvom kole volieb bola v Košickom kraji tretia najnižšia účasť. Šéf parlamentu je skeptický aj čo sa týka účasti v druhom kole. Dva týždne kampane medzi prvým a druhým kolom je podľa predsedu NR SR krátky čas na to, aby mohli kandidáti zmobilizovať voličov k vyššej účasti.

12.50 Priebeh volieb je v regióne Trnavy zatiaľ pokojný, bez problémov. V obvode Trnava zmenili, ako informovala predsedníčka obvodnej volebnej komisie Mária Mešťánková, v troch obciach sídlo volebných miestností. „Bolo to v Zelenči, Dolnom Dubovom a Bučanoch, pre nevhodné umiestnenie v minulom kole, väčšinou tam bolo ľuďom chladno,“ informovala. Na Záhorí, v obvode Senica podľa predsedníčky OVK Libuše Orgoníkovej je priebeh pokojný, rovnako ako v obvode Skalica podľa predsedu OVK Júliusa Mráza. Ani OVK v Hlohovci podľa zapisovateľky Emílie Poláčkovej nezaznamenala žiadne problémy. Všetci sa zhodli, že účasť je zatiaľ nízka. Trochu odlišné je to v Dunajskej strede, kde podľa predsedu OVK Tibora Juhosa účasť bude minimálne taká, ako pred dvoma týždňami, možno aj vyššia.

12.48 Ústredná volebná komisia riešila na dopoludňajšom rokovaní tri podnety a výmenu jedného zo svojich členov. Komisia zatiaľ nemá informácie o vážnom narušení hlasovania. Po rokovaní odišli členovia ÚVK do terénu. Informovala o tom zapisovateľka ÚVK Eva Chmelová. „ÚVK prerokovala podania, ktoré smerovali najmä proti volebnej kampani alebo sa niektorým voličom nepáčia naše volebné schránky. Nezdajú sa im dosť bezpečné. Podnet smeroval aj voči výsledkom volieb z prvého kola,“ priblížila Chmelová. Komisia sa tiež zaoberala výmenou jedného z 13 svojich členov. Namiesto Jakuba Škrabáka, ktorého nominovala Slovenská ľudová strana, by mal nastúpiť nový člen. „Namiesto pána Jakuba Škrabáka nominovala strana nového člena. Ten sa však zatiaľ svojej funkcie neujal,“ uviedla Chmelová. Zmena člena ÚVK podľa nej nenaruší priebeh volieb. „Pretože ÚVK je uznášaniaschopná,“ vysvetlila.

12.32 Predpolud­ním prišiel voliť do volebnej miestnosti v Základnej škole na Jelačičovej ulici v Bratislave prezident SR Ivan Gašparovič s manželkou Silviou. Na margo druhého kola volieb do VÚC uviedol, že regionálnym voľbám pripisuje veľký význam. „Som presvedčený, že ak sa občania chcú podieľať na riadení štátu a veciach v prospech seba, takéto voľby by nemali ignorovať. Aj keď sú možno pod tlakom ohlasovaných zmien, že župy nemusia existovať. Nie, súčasťou tohto členenia a organizácie života, či už v mestách, obciach, župách je tento systém, a preto si myslím, že by bolo dobré, keby sa na voľbách zúčastnili.“ Dodal, že keď sa tvorilo toto územné členenie, bol vždy toho názoru, že by to mali byť také celky, aké sú tradičné v Európe a Európskej únii.

12.25 Druhé kolo voľby predsedu Košického samosprávneho kraja prebieha od rána pokojne a bez problémov. Potvrdila to krátko pred poludním predsedníčka Volebnej komisie KSK Jana Rubická. „Priebeh volieb je pokojný. Nemuseli sme riešiť žiadne podnety,“ uviedla Rubická. Všetky volebné miestnosti v kraji sa otvorili podľa harmonogramu, o 7.00 h. Voľby v kraji prebiehajú v 11 volebných obvodoch.

12.24 Pokojný priebeh má druhé kolo volieb predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja. Podľa zapisovateľky krajskej volebnej komisie Adriany Korcovej boli všetky volebné miestnosti otvorené o 7. hodine a komisia nezaznamenala doteraz žiadny podnet. Podľa členov okrskových volebných komisií v južných regiónoch Nitrianskeho kraja je doterajšia účasť voličov ešte nižšia ako v prvom kole volieb. Možnosť voliť v druhom kole predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja má v 743 volebných okrskoch zhruba 585 000 oprávnených voličov.

11.24 Druhé kolo volieb v Banskobystrickom kraji prebieha zatiaľ bez problémov. Do 10:00 hod. krajská volebná komisia, ktorá sídli na Úrade Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) nezaznamenala žiadny podnet na porušovanie moratória, či na priebeh volieb. Situácia podobná tej spred dvoch týždňov bola asi o 10:30 hod. v najväčšom zvolenskom volebnom okrsku č. 5, nachádzajúcom sa na mestskom úrade na Námestí slobody. „Ľudia chodia od rána priebežne. Ich počet je zhruba na rovnakej úrovni ako naposledy,“ povedala predsedníčka okrskovej komisie Alžbeta Kučerová.

Voliť v druhom kole regionálnych volieb bol aj... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Ivan Gašparovič, Silvia Gašparovičová, VÚC, voľby, prezident Voliť v druhom kole regionálnych volieb bol aj prezident Ivan Gašparovič s manželkou Silvou Gašparovičovou.

11.10 Druhé kolo voľby predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) na najväčšom rómskom sídlisku Luník IX v Košiciach dopoludnia vyvolalo minimálny záujem voličov. Volebná miestnosť bola, ak nerátame členov dvoch okrskových komisií, väčšinou prázdna, účasť voličov je veľmi nízka. „Voľby sú veľmi pokojné, voličov je málo. Pred dvoma týždňami voliči nemali veľký záujem, vyzerá to, že záujem nemajú ani teraz,“ uviedol predseda miestnej okrskovej komisie Juraj Mihaľov. Žiadne incidenty, sťažnosti či podozrenia z kupovania hlasov od rána nezaznamenali. Podľa predsedu druhej okrskovej komisie na Luníku IX Stanislava Takáča prišlo do 11.00 voliť zatiaľ 11 ľudí z celkovo asi 4000 voličov. V Obci Rudník v Košickom samosprávnom kraji je tiež nízka volebná účasť, svoj hlas tam odovzdalo len 11 z 520 voličov.

10.31 Vo viacerých mestských častiach v Bratislave museli ráno nahradiť členov okrskových volebných komisií, ktorí bez ospravedlnenia neprišli. Takýto problém riešili napríklad v mestskej časti Nové Mesto, kde podľa slov hovorcu Mareka Tettingera museli nahradiť ôsmich členov okrskových volebných komisií. V Dúbravke to boli štyria. „Traja z nich neprišli bez toho, aby svoju neúčasť nejakým spôsobom ospravedlnili,“ uviedol Gabriel Kosnáč z organizačného oddelenia Miestneho úradu v Dúbravke. Štyri okrskové volebné komisie museli doplniť bezdôvodne neprítomných členov náhradníkmi aj v Karlovej Vsi, informoval prednosta karlovoveského miestneho úradu Rastislav Velček.

Kandidát na predsedu Bratislavského... Foto: SITA, Jozef Jakubčo
Frešo, voľby, VÚC Kandidát na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo (vpravo) so synom Oskarom počas volebného aktu v rámci 2. kola volieb predsedov do VÚC.

10.29 Druhé kolo volieb prebieha v Bratislave pokojne, voliči prichádzajú do volebných miestnosti postupne. Väčší záujem hlásia najmä malé mestské časti ako napríklad Záhorská Bystrica, Čunovo i Lamač, kde podľa slov Márie Štarkovej, poverenej organizáciou volieb v mestskej časti, čakali prví voliči pred volebnými miestnosťami už pred 7. hodinou. Za pokojný, bez problémov a s menšou účasťou voličov označili priebeh volieb v prvých hodinách hovorkyne Ružinova a Petržalky Miroslava Štrosová a Michaela Platznerová. V Devínskej Novej Vsi si voliči v prvých hodinách nachádzali cestu do volebných miestností sporadicky. Žiadnym podnetom sa nezaoberala ani volebná komisia Bratislavského samosprávneho kraja (BSK).

10.22 V severných okresoch Nitrianskeho kraja sa začalo druhé kolo volieb pokojne a bez problémov. Podľa predsedníčky Obvodnej volebnej komisie v Topoľčanoch Viery Bútorovej sa všetky volebné miestnosti otvorili včas. „Nemáme žiadne podnety, takže počas prvých pár hodín je priebeh volieb bezproblémový. Už začali chodiť aj voliči, iba po troške, ale chodia,“ povedala Bútorová. Podľa zapisovateľky volebnej komisie Beáty Dekanovej v obvode Zlaté Moravce sú všetky volebné miestnosti otvorené a voľby prebiehajú pokojne, aj keď zatiaľ so slabšou účasťou voličov. Podľa predsedníčky obvodnej volebnej komisie Beáty Pinterovej nebol v Levickom okrese zaznamenaný doteraz žiadny podnet. „Podľa toho, čo sme počuli, tak účasť zatiaľ nie je veľmi veľká. Teraz sa chystáme na kontroly vo volebných okrskoch. Keď ich absolvujeme, budeme vedieť viac,“ povedala Pinterová.

9.45 Kandidátka na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Monika Flašíková Beňová spolu s manželom už odvolila v jednej z volebných miestnosti v Bratislave.

Kandidátka na žžupanku Bratislavského... Foto: SITA, Ján Slovák
Flašíková-Beňová, voľby Kandidátka na žžupanku Bratislavského samosprávneho kraja Monika Flaššíková Beňová s manželom Fedorom Flašíkom počas 2. kola volieb poslancov a predsedov do orgánov samosprávnych krajov.

8.11 Ústredná volebná komisia sa bude zaoberať došlými podnetmi. Podľa zapisovateľky Evy Chmelovej prišli zatiaľ tri. „Týkajú sa najmä vedenia volebnej kampane, predbežného zverejňovania výsledkov,“ priblížila. ÚVK sa bude zaoberať aj podnetmi získanými z kontrolnej činnosti, ktorú vykonáva v ranných hodinách.

8.09 Voľby do vyšších územných celkov sa v piatich krajoch sa začali bez problémov. O siedmej hodine sa otvorilo všetkých 3584 volebných miestností, žiadna z obcí nezačala hlasovať skôr.

7.22 Voličom na prípadné otázky o 2. kole krajských volieb odpovedia až do skončenia hlasovania na infolinke ministerstva vnútra. Na telefónne čísla 02/ 4859 2312 a 02/ 4859 2313 sa dá volať do 22:00. Na volebnej infolinke poskytujú informácie voličom týkajúce sa ich práv a povinností, organizačného zabezpečenia volieb a podobne. Linka je určená výlučne pre voličov a neposkytujú na nej informácie právnickým osobám, médiám, politickým stranám a obciam.

7.22 Právo voliť majú v krajských voľbách občania SR a cudzinci, ktorí najneskôr v deň volieb dovŕšili 18 rokov. Podmienkou je tiež trvalý pobyt v obci, ktorá patrí do územia kraja. Volič si do volebnej miestnosti musí zobrať doklad o totožnosti – občiansky preukaz, alebo v prípade cudzincov s trvalým pobytom v SR doklad o pobyte.

7.21 Podľa piatkových informácií zapisovateľky Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) pre voľby do orgánov samosprávnych krajov Evy Chmelovej možnosť začať hlasovanie skôr nevyužili nikde. Je však možné, že zákonom povolené skoršie otvorenie volebných miestností napokon niekde využijú. Podľa Chmelovej ÚVK do piatka nedostala k 2. kolu krajských volieb podnety a sťažnosti. Ak prídu, bude sa im venovať v sobotu.

7.00 Na Slovensku sa otvorili volebné miestnosti

99 debata chyba
Viac na túto tému: #VÚC #voľby do VÚC