Od urien ku klobáskam, od klobások k urnám

Ísť odvoliť a potom si dať čerstvú klobásku a jaternicu. Asi takto vyzerá program desiatok Veľkokrtíšanov, ktorí sa rozhodli neodignorovať druhé kolo župných volieb.

23.11.2013 13:16
regionálne voľby, zabíjačka Foto: ,
Mnohí voliči išli najskôr na zabíjačku a potom odvoliť, alebo urobili presne naopak.
debata (12)

Kým pred dvomi týždňami si cestu k urnám mohli spojiť iba s prechádzkou, čí návštevou kaviarne, dnes majú oveľa väčší výber. Na námestí v centre mesta mesto organizuje podujatie s názvom Tradičná zabíjačka na netradičnom meste a ulice v okolí zaplnili stánky predajcov na Katarínskych trhoch.

Hovorkyňa mesta Erika Grega hovorí, že obe podujatia nemajú žiadny súvis s voľbami. Že sa to všetko deje v jeden deň, je podľa nej náhoda. „Katarínske trhy organizujeme každoročne a zabíjačku po piaty raz. Po vlaňajšku sa opäť obe udalosti konajú naraz. Plánované boli dlhodobo dopredu, že 23. novembra bude aj druhé kolo volieb, na to sme pri výbere dátumu na ich zorganizovanie nehľadeli,“ povedala Grega. Aj takto neplánovane však môže veľkokrtíšsky magistrát vďaka trhom a zabíjačke zvýšiť volebnú účasť v druhom kole župných volieb. Viacerí mestom sa potulujúci obyvatelia mesta sa priznali, že na sobotu si naplánovali príjemné s užitočným a voľby spoja s ochutnávkou domácich zabíjačkových špecialít.

Päťdesiatročný Vincent Sitár hovorí, že v prvom kole voliť nebol, teraz sa rozhodol prísť. „Prišiel som sa pozrieť na trhy aj zabíjačku a keď som už vonku z domu, prišiel som aj odvoliť,“ hovorí. V podobnom duchu sa vyjadril aj 24 ročný Ján Kaplár. „Dostal som chuť na klobásku a pri debate s kamarátmi prišla reč aj na voľby. A hoci som k voliť ísť nechcel, nakoniec som sa rozhodol, že pôjdem. Naladila ma klobáska a aj reči kamarátov o dôležitosti volieb,“ usmieva sa mladík.

Volebná miestnosť č. 11 vo Veľkom Krtíši aj... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
regionálne voľby Volebná miestnosť č. 11 vo Veľkom Krtíši aj volebná miestnosť č. 8 (foto 6 až 9) sú v základnej škole vzdialenej len desiatky metrov od námestia so zabíjačkou a klbáskami.

Ochutnávači klobás a jaterníc nemali do dvoch volebných miestností ďaleko. Tie sú v Základnej škole A. H. Škultétyho, ktorá je od miesta so zabíjačkou vzdialená len niekoľko desiatok metrov. Ich predsedovia sa nádejajú, že klobásky a jaternice pomôžu zvýšiť volebnú účasť. „U nás je zapísaných 1 142 voličov. V prvom kole prišlo k urnám len 141 ľudí, teraz ich čakáme aj vďaka zabíjačke a jarmoku viac,“ konštatoval predseda volebného okrsku číslo 11 Jozef Vrábel. V tej istej miestnosti je aj volebný okrsok číslo 8. V ňom je zapísaných 933 voličov a v prvom kole mali 16 percentnú účasť. Teraz počítajú s vyššou účasťou.

Kým najmä mladšie generácie priznávajú, že nebyť vôni klobás na námestí voliť by asi nešli, starší občania, ktorí boli odvoliť už dopoludnia na klobásy ani jaternice nebrali ohľad. „My chodiť volíme pravidelne. Pokladáme to za našu povinnosť. Do volebnej miestnosti by sme s manželkou prišli aj keby neboli vo Veľkom Krtíši žiadne podujatia,“ konštatoval 71-ročný dôchodca Jozef Dudáš. K urnám prišli aj 77-ročný Štefan Muránsky a jeho 72-ročná manželka Margita. Oboch k účasti vo voľbách nepritiahli vône zabíjačkových špecialít, ale presvedčenie, že voliť treba. Manželia nevylúčili, že cestou domov sa pristavia aj pri zabíjačke. „Ak klobásky a jaterničky nebudú drahé, aj z nich ochutnáme,“ poznamenali.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Veľký Krtíš #VÚC