Voľby do VÚC: víťazmi sú Frešo, Mikuš, Belica, Kotleba a Trebuľa

Voliči sa v piatich samosprávnych krajoch rozhodovali, kto bude županom. V Bratislave suverénne vyhral Frešo, v Nitre Milan Belica, v Trnave Tibor Mikuš, v Banskej Bystrici šokujúco vyhral extrémista Kotleba, najtesnejšiu bitku v Košiciach získal pre seba Trebuľa.

23.11.2013 22:00 , aktualizované: 24.11.2013 13:56
regionálne voľby Foto: , ,
Regionálne voľby 2013
debata (314)

Bratislavský kraj: Suverénny Frešo, debakel Flašíkovej Beňovej

Výsledky sú na sto percent zrátané. V Bratislave vyhral pravicový kandidát a súčasný župan Pavol Frešo (SDKÚ, KDH, Most-Híd, SaS, SMK, OKS a SZ) so ziskom 74,24% (74 132 hlasov), kým Monika Flašíková Beňová (Smer) utrpela debakel – zatiaľ získala len 25,75% (25 714 hlasov).

„Tento výsledok, ktorý máme v Bratislave, je obrovským záväzkom a v skutočnosti prvým krokom k tvorbe alternatívy na Slovensku a porážke Smeru v ďalších voľbách. Je to precedens, prvý schod, ktorý sme dosiahli,“ zhodnotil Pavol Frešo. To, že kandidáti Smeru sú poraziteľní, demonštroval aj na tom, že v Košickom a Nitrianskom kraji boli výsledky tesné. „Aj na tom je možné ukázať, že ľavica je poraziteľná,“ podotkol.

zväčšiť Kandidát na žžupana Bratislavského... Foto: SITA, Jozef Jakubčo
Pavol Freššo, Rosová Kandidát na žžupana Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Freššo a starostka MČ Bratislava - Staré mesto Tatiana Rosová v centrále SDKÚ po 2. kole regionálnych volieb.

„Volebný výsledok korešponduje s faktom, že strana Nová Väčšina Dohoda podporila v druhom kole volieb Pavla Freša,“ uviedla Monika Flašíková Beňová. „Voliči, ktorí dali v prvom kole svoje hlasy kandidátovi Novej väčšiny Danielovi Krajcerovi, ich tentoraz dali Pavlovi Frešovi.“ Flašíková Beňová zdôraznila fakt, že oproti prvému kolu dostala o jeden a pol percenta hlasov viac. „Mrzí ma len, že volebná účasť bola nižšia,“ dodala. Flašíková Beňová zopakovala, že je rada za postup do druhého kola. „Už to bolo príjemné prekvapenie,“ uviedla kandidátka Smeru, pričom pripomenula, že proti nej stál kandidát s podporou koalície desiatich strán. Frešovi a novému zastupiteľstvu zaželala veľa dobrých rozhodnutí pre samosprávny kraj.

Trnavský kraj: Obhájil Tibor Mikuš a bude pokračovať v načatej práci

V Trnavskom kraji je rozhodnuté, vyhral nezávislý kandidát s podporou Smeru a SNS Tibor Mikuš so 60,26% (48 358 hlasov), predseda SMK József Berényi (kandidoval za SMK a OKS a podporoval ho aj Most-Híd) získal 39,73% (31 884 hlasov).

Post predsedu Trnavského kraja chce získať Tibor Mikuš, ktorý kraj vedie aj doteraz, ale aj predseda SMK József Berényi. Mikuš kandiduje ako nezávislý, podporuje ho napríklad Smer a SNS. Berényi kandiduje za .

Znovuzvolený predseda po zverejnení výsledkov hlasovania povedal, že je spokojný, hoci spokojnejší by bol, keby bol zvíťazil už v 1. kole. Poďakoval všetkým, ktorí prišli voliť a špeciálne tým, ktorí dali hlas jemu. „Verím, že ich dôveru nesklamem,“ povedal predseda TTSK. Konštatoval, že voliči v južných okresoch kraja volili na etnickom princípe. „To je neodškriepiteľný fakt. Myslím si, že ľudia by mali posudzovať kandidátov nie podľa národnosti, ale podľa výsledkov práce,“ dodal Mikuš. Povedal, sa po voľbách v jeho práci nič zásadného nezmení, pretože v predvolebnej kampani nedával občanom nereálne sľuby, ale sľúbil, že bude pokračovať v začatej práci. Pozitívne hodnotil korektné vystupovanie J. Berényiho v kampani a dúfa, že také vzťahy budú i naďalej, nakoľko Berényi sa stal členom krajského parlamentu.

zväčšiť Staronový župan v Trnavskom kraji Tibor Mikušš. Foto: SITA, Ivan Kopčáni
Tibor Mikušš Staronový župan v Trnavskom kraji Tibor Mikušš.

„Zázrak sa nekonal, opäť vyhral Tibor Mikuš, ktorému som krátko po zverejnení neoficiálnych výsledkov zablahoželal. Za výsledok, ktorý som dosiahol v regionálnych voľbách, sa hanbiť nebudem,“ povedal József Berényi. „Získal som zhruba 40 percent hlasov, čo pre mňa znamená z politického hľadiska veľký úspech,“ povedal. Pripomenul, že samosprávne kraje boli vytvorené tak, aby maďarský kandidát len tak jednoducho nevyhral. Upozornil na to, že túto argumentáciu vyslovil po prvýkrát. „Počas kampane som sa tomu vyhýbal, nechcel som, aby sa konali voľby na základe etnickej príslušnosti,“ priznal.

Nitriansky kraj: V kresle župana bude ďalšie štyri roky Milan Belica

Rozhodnuté je v Nitre. Milan Belica, kandidujúci za Smer, udržal náskok a obhájil post župana so ziskom – má 55,61 % (50 071 hlasov), jeho pravicový súper Tomáš Galbavý (SDKÚ, Most-Híd, SMK, SaS, OKS, NOVA) získal 44,48% (39 958 hlasov). Účasť dosiahla 15,52 % voličov.

Staronový predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Milan Belica (Smer, SNS, ASV) v novom volebnom období nadviaže na doterajšie komplexné riešenie problémov kraja. „Nie všetko sa dá urobiť naraz. Ak by som bol populista, minul by som všetky peniaze z finančnej rezervy a zobral by som ďalšie úvery z banky, pretože priestor na ne máme,“ skonštatoval Belica, ktorý bude vo funkcii predsedu NSK už štvrté volebné obdobie. „Máme široké kompetencie rozdelené do rôznych oblastí a každá je dôležitá. Či je to školstvo, zdravotníctvo, cesty, sociálne veci, ani jednu z nich nemôžem podceniť a ďalšiu ťahať dopredu,“ dodal.

zväčšiť Predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Milan... Foto: SITA, Martin Havran
Milan Belica Predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Milan Belica po oznámení výsledkov 2. kola regionálnych volieb.

Vyzývateľ Belicu Tomáš Galbavý (SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd, Nova, SMK, OKS) je presvedčený, že pod jeho neúspech sa podpísal aj postoj KDH, ktoré pred druhým kolom volieb nevyjadrilo oficiálnu podporu žiadnemu z kandidátov na post predsedu NSK. Podľa jeho názoru by vyhral druhé kolo volieb, ak by mal názorovú a hodnotovú podporu KDH. Mám informácie, že sa zneužívali právomoci niektorých úradníkov, aby zastrašovali riaditeľov sociálnych zariadení, aby hovorili o tom, že treba voliť iného kandidáta ako som ja. Totalita nastupuje a keď si to neuvedomíme, tak naozaj nás to o pár rokov zožerie. Protimaďarská karta bola neférová. Keď vidím na každej dedine vylepené plagáty, že som Maďar, plagáty, ktoré vyzývali ľudí, aby nenávideli niekoho, kto je inej národnosti, som z toho smutný, že to stále platí v tejto spoločnosti."

V Košickom kraji najtesnejší súboj, županom je opäť Zdenko Trebuľa

V Košickom kraji vyhral kandidát Smeru a opäť bude županom Zdenko Trebuľa (Smer, Most-Híd, SMK). V Košiciach boli najtesnejšie výsledky zo všetkých piatich krajov – Trebuľa má napokon 53,07% (len 39 970 hlasov). Dlho viedol Rudolf Bauer (KDS), jeho zisk postupne klesol až na konečných 46,92% (35 339 hlasov). V Košiciach bola aj najslabšia účasť – k urnám prišlo iba 12,21% voličov!

Bolo to napínavé, zhodnotil výsledok volieb Trebuľa. Poukázal na to, že v prvom kole volieb bolo desať kandidátov, pričom ôsmi sa v druhom kole spojili pri podpore Bauera. Politika nemá logiku a pravidlá, ale ukázalo sa, že my sme ľudí spojili, doplnil staronový predseda KSK.

Zdôraznil, že za ostatné štyri roky boli v Zastupiteľstve KSK prijaté mnohé stratégie. Je tu veľa projektov, ktoré je potrebné dokončiť. Dostali sme 22 miliónov eur na opravu ciest, ktoré by sa mali začať realizovať na jar, dodal s tým, že verí v úspešné čerpanie zdrojov aj nasledujúcom plánovacom období a ľudia v kraji to pocítia.

Trebuľa sa vyjadril aj ku kampani, ktorá sa podľa neho v posledných dvoch týždňoch radikalizovala. Za pätnásť rokov, čo som v komunálnej, či regionálnej politike som sa nestretol s takými osobnými atakmi a s takou nenávisťou, vyhlásil. Prízvukoval, že sú tu prvé signály, že extrémizmus sa dostáva do takej pozície, ktorá túto krajinu môže do budúcna ohroziť.

„Rozhodli maďarské strany. Pokiaľ by stáli na strane pravicových strán, výsledok by bol opačný,“ uviedol Rudolf Bauer v reakcii na výsledky volieb. Napriek prehre vyzdvihol, že viaceré pravicové strany sa po prvom kole volieb dokázali zjednotiť a podporili ho. „Ja som veľmi rád, že sa podarilo v druhom kole zjednotiť širokú pravicovú koalíciu a to už samo osebe je úspechom, čiže nepovažujem to za zlyhanie pravice. Naopak, tu sa ukázalo sa, že pri spolupráci pravicových strán sa dá dosiahnuť veľmi vyrovnaný súboj a veľmi dobrý výsledok,“ konštatoval.

Trebuľa bude s Marianom Kotlebom komunikovať na pracovnej úrovni. „Je nový a bol zvolený v demokratických voľbách. Je to pre Slovensko nová situácia a obsah politiky strany, ktorú reprezentuje, je extrémny a radikálny a ja s takou politikou absolútne nesúhlasím,“ vyhlásil. Banskobystrický výsledok je pre predsedu KSK signálom, že sa treba oveľa intenzívnejšie starať o problémy najviac sociálne postihnutých marginalizovaných skupín. „Jedinou cestou bude dokázať, že ich politika nie je správnou politikou,“ doplnil.

zväčšiť Staronovým predsedom Košického samosprávneho... Foto: TASR, Milan Kapusta
Zdenko Trebuľa Staronovým predsedom Košického samosprávneho kraja (KSK) sa stal podľa Zdenko Trebuľa.

Banskobystrický kraj: Najvyššia účasť, šokujúcim županom extrémista Kotleba

Účasť extrémistu Mariana Kotlebu v 2. kole zdá sa, vyburcovala účasť voličov v Banskobystrickom kraji, iba tam sa vyšplhala nad 20 % a dosiahla 24.61 % voličov. Šokujúcim víťazov sa stal Kotleba (ĽS-NS) s 55,53% (71 397 hlasov), Vladimír Maňka (Smer, SZ, HZD, HZDS, SModS, SMK, KDH) stratil vyše 14 000 hlasov – dosiahol 44,46% (57 164 hlasov).

„Myslím si, že keby Kotleba kandidoval v ktoromkoľvek kraji, tak dosiahne podobný výsledok, snáď okrem Bratislavy. Je to problém celoslovenský a naozaj ho bude potrebné riešiť,“ boli prvé slová Maňku na výsledky volieb, v ktorých sa očakávalo práve jeho víťazstvo.

Ako ďalej uviedol, výsledky banskobystrických volieb sú „určitým protestom občana“. Kotlebovi voliči sú podľa neho v prvom rade jeho skalní, potom sú to ľudia, ktorí majú pocit, že niektoré veci sa neriešia tak, ako by sa mali a tretia skupina sú mladí ľudia, ktorí si povedali poďme voliť Kotlebu, nech je zábava.

Podľa neho bude musieť nastať zvrat v politike smerom k občanom. „Ľuďom budeme musieť hovoriť veci, ktoré majú pocit, že sa neriešia,“ pripomenul.

Maňka zároveň vyjadril sklamanie nad tým, že v druhom kole volieb sa za neho nepostavila aj pravica. V reakcii na prehru ale nemieni odísť z politiky, kraju chce však aj naďalej pomáhať.

Voľby boli pokojné

Sobotňajšie druhé kolo volieb predsedov krajov prebehlo pokojne, neobjavili sa podozrenia z kupovania voličských hlasov. ÚVK riešila niekoľko podnetov, ktoré sa týkali vedenia kampane, objavili sa aj podozrenia z porušenia volebného moratória.

Obyvatelia pätice krajov mohli hlasovať od 7.00 h. Otvorených bolo 3584 volebných miestností v 1671 obciach. Do kresla predsedu kraja si na najbližšie štyri roky sadne ten kandidát, ktorý v druhom kole získal najväčší počet platných hlasov.

© Autorské práva vyhradené

314 debata chyba
Viac na túto tému: #výsledky #župa #VÚC #župan #online #regionálne voľby 2013